18.5 C
Néa Smýrni
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ!

Λουκέτα σε τοπικές επιχειρήσεις, απολύσεις εργαζομένων και τοπικοί φόροι (!) έρχονται σύντομα και στο Δήμο μας. Ο Υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης θα προχωρήσει σε νέες περικοπές, προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας των Δήμων, με τον υπουργό να εξετάζει εναλλακτικές πηγές εσόδων, καθώς και τοπικούς φόρους! Διαβάστε τις λεπτομέρειες στο παρακάτω άρθρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όποιος δήμος δεν προσεγγίζει τους στόχους του θα αναγκάζεται να καταφεύγει σε τοπική φορολογία.

Η δυνατότητα επιβολής τοπικών φόρων από τους δήμους, με στόχο να αναζητήσουν επιπλέον έσοδα για να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς τους, τέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, καθώς και η προετοιμασία για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ.

Ο κ. Στυλιανίδης έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό ως εντεταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των ΟΤΑ και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Φούχτελ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα μπορούν να επιβάλλουν τοπικούς φόρους για να «κλείσουν» τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα μειωθεί περαιτέρω τα δύο επόμενα έτη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα στις διοικήσεις των ΟΤΑ ότι καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης των οικονομικών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπλέον κονδύλια για χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει εισηγηθεί εξαρχής την υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση (π.χ. συστήματα φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κ.τ.λ.). Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Για τον λόγο αυτόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει την υιοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων με την προϋπόθεση ότι όποιος δήμος δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του θα αναγκάζεται να λύσει εκ των έσω τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στο παρελθόν οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών είχαν προτείνει την επιβολή τοπικών φόρων στους κατοίκους που μένουν κοντά σε περιοχές όπου γίνονται μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο νομοθετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ.

Η υιοθέτηση της τοπικής φορολογίας αναμένεται να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης οι οποίοι επικαλούνται την ήδη υψηλή επιβάρυνση των πολιτών με «σκληρά» φορολογικά μέτρα και τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί οι ΟΤΑ από την κρατική επιχορήγηση, οι οποίες φτάνουν στο 60% από το 2009 μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Απειλή λουκέτου και απολύσεων

Περίπου 40-50 δήμοι από τους 325 ΟΤΑ α’ βαθμού συνολικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω κακής διαχείρισης, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» να μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού. Από την κυβέρνηση γίνεται πλέον σαφές ότι οι δήμαρχοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους από την επόμενη χρονιά, καθώς θα κληθούν να αποφασίσουν μαζί με τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το μέλλον κυρίως των δημοτικών επιχειρήσεων που υφίστανται χωρίς να προσφέρουν συγκεκριμένο έργο. Εκτιμάται ότι το 2013 θα «καταργηθούν» δεκάδες δημοτικές επιχειρήσεις από τις οποίες το προσωπικό δεν θα μπορεί να μετακινηθεί στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και θα απολυθεί. Η μείωση του μισθολογικού κόστους των ΟΤΑ κατά 86 εκατ. ευρώ, όπως περιγράφεται στο βασικό σενάριο των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα, υποκρύπτει περίπου 5.000 απολύσεις κυρίως υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα