19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΡΕΗ..!

Και αυτό γιατί οι δημότες θα πληρώσουν από την τσέπη τους, τα χρέη των Δήμων τους! Είναι γνωστό, ότι οι περισσότεροι Δήμοι είναι σήμερα υπερχρεωμένοι, από την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια, που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στις δημοτικές αρχές. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα θέτει συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους κάθε Δήμος, εφόσον δεν μπορέσει να τους υλοποιήσει, θα επιβαρύνει τους δημότες μέσω των δημοτικών τελών!

Το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη σύσταση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων, που εντάσσονται στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, που οι δημότες οδηγούνται προς την εξαθλίωση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, με κοινή δήλωση των οργάνων τουςΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, ζητούν από την κυβέρνηση να παρακρατηθεί η εξοικονόμηση πόρων, που θα γίνει από τη μείωση των αντιμισθιών τους από τους ήδη μειωμένους ΚΑΠ. Με άλλα λόγια, ξεχνούν την επιβάρυνση του πολίτη και τη στασιμότητα σε έργα ανάπτυξης, που επιφέρουν οι μειωμένοι ΚΑΠ και ζητούν από την κυβέρνηση να μαζέψει τα λεφτά από τους δημότες και όχι από τους υψηλούς μισθούς τους!

1.«Το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει πως εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρή απόκλιση σε σχέση με τους τιθέμενους στόχους, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ο Δήμος θα υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εξυγίανσης θα προβλέπει :
-Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.
-Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3? και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του.
-Αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.
-Περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και τη ΣΑΤΑ.
-Υποχρέωση λήψης κάθε μέτρου και πράξης που προβλέπεται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
-Περιορισμό των προσλήψεων και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού.
-Πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης οι πόροι του οποίου διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης.»

2.«Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ

Η προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων από όλες τις μειώσεις και περικοπές στις αντιμισθίες των αιρετών (Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, Προέδρων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων και Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης) και την κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ αντιπροτείνουν την αφαίρεση του ισόποσου από τους ΚΑΠ του εκάστοτε έτους, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να συνεχίσουν εύρυθμα τη λειτουργία τους.

Η Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και όχι την εξοικονόμηση πόρων. Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, οι λογικές αυτές μας βρίσκουν τελείως αντίθετους.»

Πηγή παραπομπών: 1. dimotiko safari 2. aftodioikisi.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα