Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές της Τ.Α. το Μάιο του 2014, επιθυμούμε να μιλήσουμε και να τοποθετηθούμε ως νέοι άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές πορείες, που όμως δραστηριοποιούμαστε κοινωνικό-πολιτικά στο Δήμο μας και όχι μόνο, απέναντι στην πρακτική της αποχής από τα κοινά των συμπολιτών μας στη Νέα Σμύρνη και δη των νέων.
Στηριζόμαστε στα δεδομένα της πραγματικότητας και όχι σε ψευδαισθήσεις και αρνήσεις φαινομένων που μας «ενοχλούν» και κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε.
Επιδίωξη μας είναι η ενεργοποίηση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα της νεολαίας της πόλης μας στην οποία και εμείς ανήκουμε, προκειμένου να συμβάλλουμε από κοινού στην απομόνωση της συντηρητικής πρακτικής της αποχής.
Να τους καλέσουμε να διεκδικήσουμε από κοινού τη συμμετοχή μας άρα και την ευθύνη που μας αναλογεί, στα κοινά της πόλης μας και στη διαμόρφωση τους.
Όταν δεν συμμετέχουμε στις εξελίξεις και δεν επιδιώκουμε να τις επηρεάσουμε, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να μην αρνούμαστε το γεγονός ότι θα τις διαμορφώνουν άλλοι.
Η επιλογή μιας αντι-πολιτικής στάσης, όπως είναι η αποχή, συνεπάγεται ουσιαστικά ενίσχυση της κυρίαρχης πολιτικής, ανεξαρτήτως του αν επιθυμούμε να την επικροτήσουμε στο σύνολο της ή όχι. Αυτοί που είναι εναντίον της Πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Γερμανός συγγραφέας Μπερτολτ Μπρέχτ.
Η πραγματικότητα λοιπόν, με βάση τα δεδομένα και όχι αξιολογήσεις, έχει ως εξής:
Στις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές (2010) στον πρώτο γύρο συμμετείχε στη Νέα Σμύρνη το 52.4% (27.667) των εγγεγραμμένων (52.766), ενώ στο δεύτερο γύρο το 37.6% (19.859). Ταυτόχρονα, μεταξύ των δύο γύρων τα έγκυρα ψηφοδέλτια μειώθηκαν από 92,88% (25.697) σε 84,46 % (16.772).
Στατιστικά ευρήματα σχετικά με την αποχή των νέων συμπολιτών μας δεν διαθέτουμε, όμως, το πολιτικό χάσμα των γενεών συνιστά στις μέρες μας κοινό τόπο.
Από αυτό λοιπόν, το δεδομένο της πραγματικότητας προκύπτει αβίαστα ότι στο δήμο μας πρώτη πολιτική και κοινωνική δύναμη αποτελούν οι συμπολίτες μας που απείχαν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Η «παράταξη της Αποχής».
Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, και εμείς που τις συναποτελούμε, ακολουθούμε ασθμαίνοντας.
Στόχος μας όμως, δεν είναι ένα κείμενο διαπιστώσεων. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε «ρεπορτάζ».
Αντιθέτως, τοποθετούμαστε σαφώς απέναντι σε μια αντι-πολίτικη επιλογή, όπως αυτή της αποχής. Οι διαπιστώσεις περί απαξίωσης της πολιτικής γενικά και αόριστα και της προφανούς κρίσης αντιπροσώπευσης που και στο μικρόκοσμο του δήμου μας έχουν κάνει την εμφάνιση τους, ως εξήγηση αυτού του φαινομένου, αν και βάσιμες δεν μας αρκούν.
Και δεν μας αρκούν γιατί θέση μας είναι ότι η αποχή συνιστά συντηρητική αναδίπλωση και αδιέξοδη πολιτική πράξη που συμβάλλει:
-
στην υποβάθμιση της ποιότητας του πολιτικού ανταγωνισμού των παρατάξεων σε επίπεδο «καφενείου» και προσωπικών διενέξεων,
-
στην εξασθένηση του δημόσιου πολιτικού ελέγχου,
-
στην εμφάνιση καθεστωτικών αντιλήψεων και πρακτικών και στην επανάπαυση πολλών στις «δάφνες τους»,
-
στην ισχυροποίηση της αδράνειας και των προσωπικών στρατηγικών και μεθοδεύσεων ανέλιξης έναντι της διαρκούς επεξεργασίας και προώθησης πολιτικών με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της τοπικής ευημερίας,
-
στην αποξένωση των πολιτών από τη δημοτική αρχή, που συνιστά το πιο κοντινό στον πολίτη, «κύτταρο» της Δημοκρατίας.
Η αποχή δεν είναι λύση. Είναι η εύκολη μα και συνάμα αδιέξοδη αντίδραση.
Το αντιπολιτικό ρεύμα που εκφράζεται μέσω και της αποχής δεν συμβάλλει στην ανατροπή των «κακώς κειμένων» της ασκούμενης πολιτικής αλλά στη διαιώνιση τους.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συμπολίτες μας αλλά κυρίως όσους νέους και νέες επέλεξαν σε άλλες πολιτικές περιόδους να απέχουν επιδεικτικά, να αναστοχαστούν και να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στάση.
Να ενεργοποιηθούμε όλοι και όλες στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα συμπυκνώσουν μια ολόκληρη περίοδο οξείας κρίσης της Πολιτικής στον τόπο μας με τραγικές συνέπειες σε δημοκρατικό, οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο συνολικά, αλλά και ειδικά στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σταδιακά στέκει «γυμνός», αποσαρθρώνεται.
Να συμβάλουμε από κοινού στην αναδιάταξη και ανανέωση του πολιτικού χάρτη του Δήμου μας.
Καλούμε τους νέους ανθρώπους αυτής της πόλης, που έχουν όπως και εμείς, ενστερνιστεί τα οράματα και τις αρχές μιας σύγχρονης Προοδευτικής Πολιτικής με επίκεντρο τον Άνθρωπο, να διεκδικήσουμε μέσα από την ενεργό συμμετοχή και δραστηριοποίηση μας, να το αποδείξουμε στο δήμο μας.
Να διεκδικήσουμε από κοινού:
-
τη συμμετοχή μας στη διαμόρφωση και την άσκηση της δημοτικής πολιτικής με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη,
-
τον εμπλουτισμό της δημοτικής πολιτικής με νέες αναπτυξιακές πολιτικές και δομές που θα απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας,
-
τη συνεχή αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, την επέκταση του δημόσιου χώρου και την ποιότητα του παραγόμενου, από τις δημόσιες πολιτικές, έργου.
Ας υπενθυμίσουμε τελειώνοντας, στους συμπολίτες μας και δη στους νέους, τα λόγια ενός μεγάλου φιλοσόφου, πολιτικού και οραματιστή:
«Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα.» Αντόνιο Γκράμσι, 1917.
Μαμώλη Κατερίνα, Ψυχολόγος-Πολιτική Επιστήμονας, Δημοτική Σύμβουλος
Αρκαδινός Διονύσης, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος