Η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄τρίμηνο του 2021 κατά 16,2% οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για ανάπτυξη φέτος και αυξάνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2ο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% ενώ διατήρησε αμετάβλητο το ύψος της ύφεσης για το 1ο τρίμηνο που ήταν 2,3%. Με βάση αυτά τα δεδομένα το α΄εξάμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό κοντά στο 7%.
«Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων. Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα στοιχεία που προκύπτουν με βάση την πορεία του ΑΕΠ το α’ εξάμηνο σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία που καταγράφουν άλλοι πρόδρομοι δείκτες όπως το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι «η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ωφελεία όλων των πολιτών».
Τα θετικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ αυξάνουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παροχές με την κυβέρνηση να μελετά όλα τα σενάρια αντιστάθμισης των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν στους καταναλωτές λόγω της αύξησης του πληθωρισμού με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Παρεμβάσεις οι οποίες σχετίζονται με τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς όπως στους έμμεσους φόρους μέσω της διατήρησης του ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα και το 2022. Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2ο τρίμηνο του έτους :
* η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% σε ετήσια βάση
* οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020
* οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 22,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2020. Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%
* οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%
Εξίσου θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές και για το τρίτο τρίμηνο του έτους μετά και ιδιαίτερα θετικά μηνύματα που έρχονται από την πορεία του τουρισμού αλλά και το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3%, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν για φέτος ανάπτυξη 3,8%, η Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ-0,25%προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 4,2%, το ΙΟΒΕ 5%, το ΚΕΠΕ 4,7% και η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+0,04%μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψε ανάπτυξη 5,7% για το 2021.
naftemporiki.gr