Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, καθώς μέσα στις επόμενες επτά ημέρες θα πρέπει να αποφασίσουν αν μπορούν να επωμιστούν επιπλέον βάρος που κατά μέσο φτάνει τα 1.700 ευρώ.
Αυτός είναι ο λογαριασμός από την επιβολή ΦΠΑ όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία αλλά και στα φροντιστήρια, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς άλλες δραστηριότητες όπως ωδεία, γυμναστήρια, τότε η “κεραμίδα” μπορεί να ξεπεράσει τις 2.000 ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που στέλνουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και αφορούν στα δίδακτρα της χρονιάς, ακόμα και η φοίτηση στο… Νηπιαγωγείο θα καταστεί απαγορευτική για οικογένειες με μικρομεσαία εισοδήματα, ειδικά αν τα παιδιά είναι περισσότερα από ένα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, που αφορούν ΜΟΝΟ στα υποχρεωτικά μαθήματα, οι επιβαρύνσεις από την επόμενη εβδομάδα διαμορφώνονται ως εξής:
- Μέσος όρος διδάκτρων Νηπιαγωγείων Αττικής: 4.571 ευρώ ==> επιβάρυνση ΦΠΑ 23%: 1.051 ευρώ
- Μέσος όρος διδάκτρων Νηπιαγωγείων Περιφέρειας: 3.048 ευρώ ==> επιβάρυνση ΦΠΑ 23%: 701 ευρώ
- Μέσος όρος διδάκτρων Δημοτικών Αττικής: 4.996 ευρώ ==> επιβάρυνση ΦΠΑ 23%: 1.149 ευρώ
- Μέσος όρος διδάκτρων Δημοτικών Περιφέρειας: 4.202 ευρώ ==> επιβάρυνση ΦΠΑ 23%: 967 ευρώ
- Μέσος όρος διδάκτρων Γυμνασίων Αττικής: 5.872 ευρώ ==> επιβάρυνση ΦΠΑ 23%: 1.351 ευρώ
- Μέσος όρος διδάκτρων Γυμνασίων Περιφέρειας: 5.259 ευρώ ==> επιβάρυνση ΦΠΑ 23%: 1.209 ευρώ
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι για σχολεία με δίδακτρα, που ξεπερνούν το μέσο όρο, η επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στα Β. Προάστια που χρεώνει για δίδακτρα Δημοτικού σχολείου 6.000 ευρώ, η επιβάρυνση από την επιβολή του ΦΠΑ ανέρχεται στα 1.380 ευρώ, δηλαδή 231 ευρώ πάνω από το μέσο όρο.
Ο λογαριασμός ανεβαίνει προσθέτοντας κανείς τη σχεδόν ανελαστική δαπάνη για φροντιστήριο είτε μέσης εκπαίδευσης είτε ξένης γλώσσας είτε και των δύο. Έτσι για μια μηνιαία δαπάνη 150 ευρώ, το επιπλέον κόστος για τη σχολική περίοδο από την επιβολή ΦΠΑ είναι 315 ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι για ένα μαθητή Γυμνασίου, η συνολική επιπλέον επιβάρυνση διαμορφώνεται στα περίπου 1.700 ευρώ, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο γύρο μειώσεων μισθών αλλά και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων σε εισόδημα, ακίνητη περιουσία και κατανάλωση.
Η εγκύκλιος για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών, αλλά όπως ήδη τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξαίρεση. Η επισήμανση αυτή γίνεται με αφορμή κάποιες ερμηνείες των επίμαχων διατάξεων, που υποτίθεται ότι αφήνουν στο απυρόβλητο τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα οποία είναι μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και τα οποία σημειωτέον έχουν τα υψηλότερα δίδακτρα. Όπως σημειώνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν αρκεί μόνο αυτή η προϋπόθεση για την εξαίρεση από το ΦΠΑ, αλλά πρέπει να συντρέχουν και οι εξής προϋποθέσεις: α) η διοίκηση αυτών των εκπαιδευτηρίων να γίνεται αμισθί και τα κέρδη να μη διανέμονται β) οι τιμές τους (τα δίδακτρα δηλαδή) πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές των υπόλοιπων εκπαιδευτηρίων που υπόκεινται σε ΦΠΑ γ) η απαλλαγή τους να μη δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης στον ανταγωνισμό. Με αυτά τα δεδομένα, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, δεν εξαιρείται κανένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο από το ΦΠΑ.