Η πανδημία του κορονοϊού επιμένει στη χώρα, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 τελευταίων ημερών να φτάνει στα 1.900 νέα κρούσματα ανά ημέρα, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες. Συνολικά, υπολογίζεται πως τα ενεργά κρούσματα ανά την επικράτεια ξεπερνούν τα 16.000, ενώ μόνο στην Αττική ο αριθμός ανέρχεται σε 8.100.
Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην επικράτεια ανήλθε σε 1.142, αριθμός που προέκυψε ωστόσο έπειτα από περιορισμένο αριθμό τεστ (λιγότερα από 20.000, την ώρα που τις καθημερινές οι έλεγχοι ξεπερνούν τις 55.000). Ο δείκτης θετικότητας επίσης αυξήθηκε, αξίζοντας το 4% το τελευταίο διάστημα.
Οι μεταλλάξεις επιδεινώνουν την εικόνα
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι το 60%-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, ποσοστό που αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.
«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή, καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού», είπε για τις μεταλλάξεις η Βάνα Παπαευαγγέλου. Άλλωστε, οι ειδικοί προβλέπουν πως η πίεση στο ΕΣΥ θα επιμείνει και αυτή την εβδομάδα.
Παραμένουν υψηλές οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται το τελευταίο 24ωρο σε 337 (παρουσιάζοντας ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε 367 ασθενείς.
Εκείνο το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ο χαμηλός μέσος όρος των νέων κρουσμάτων που είναι τα 44 έτη, με τη διάμεση ηλικία των θανόντων τα 79 έτη.
Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid
Πιο νέοι είναι άλλωστε και οι ασθενείς που διασωληνώνονται σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας. Τη Δευτέρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ-Covid ανήλθε σε 477, 11 περισσότεροι από τον αντίστοιχο αριθμό την Κυριακή.
Στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων διαμορφωνόταν στα 65 έτη για τις γυναίκες και στα 67 έτη για τους άνδρες, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και ασθενείς κάτω των 40 ετών που έχουν διασωληνωθεί.
Η κυρία Γκάγκα υπογράμμισε άλλωστε το πρωί της Δευτέρας ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.
Παρατείνεται το lockdown έως τις 22 Μαρτίου
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως το ισχύον lockdown, που επρόκειτο να λήξει στις 16 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη, αναμένεται να παραταθεί κατά μία εβδομάδα, έως τις 22 του μήνα.
Μιλώντας το πρωί στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε πως στόχος είναι η χαλάρωση των μέτρων να ξεκινήσει από τα τέλη του μήνα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στόχος, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Σκέψεις για άνοιγμα της εστίασης τον Απρίλιο
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, εντός του Απριλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του MEGA, βάσει των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει είτε στις 12 Απριλίου, είτε μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.
Πάντως, μέχρι στιγμής, επικρατέστερη είναι η 12η Απριλίου, ούτως ώστε να προλάβουν τα καταστήματα το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά.
Πηγή: newsnowgr.com