20.5 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων δείχνει η ανάλυση των λυμάτων

Ιδιαίτερα κρίσιμη φαίνεται η κατάσταση στην Κρήτη όσον αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ παραμένει σταθερά πολύ υψηλό το φορτίο με χιλιάδες κρούσματα σε όλη την Αττική.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, νέα στοιχεία δείχνουν την ασταμάτητη πορεία του κορονοϊού στην Επικράτεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021, η Αττική φαίνεται ξεκάθαρα να βρίσκεται στα υψηλότατα επίπεδα των τελευταίων ημερών, χωρίς τάση αποκλιμάκωσης.

Η Αττική παρουσιάζει μια μείωση της τάξης μόλις του 3%, όμως όπως έχει σημειώσει και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το νούμερο αυτό δεν φαίνεται να έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Αποδεικνύει δε ότι στην περιφέρεια δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή παρά το lockdown. Δραματική φαίνεται να είναι η κατάσταση με αυξημένα κρούσματα σε όλη την Κρήτη.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας και λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Παρακάτω διαφαίνεται η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021. Συγκεκριμένα:

  • Αττική – 3%
  • Θεσσαλονίκη +10%
  • Λάρισα +66%
  • Βόλος +218%
  • Ηράκλειο +199%
  • Χανιά +154%
  • Ρέθυμνο +337%
  • Άγιος Νικόλαος +2%
  • Πάτρα +15%

Συμπερασματικά, το Εθνικό Δίκτυο τονίζει ότι την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Επίσης τονίζεται ότι μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Πηγή: news247.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα