11.4 C
Néa Smýrni
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Ξεκινούν την Κυριακή εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες – Επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα

Διευρύνεται συνεχώς ο κύκλος των επαγγελματικών κατηγοριών στις οποίες συζητείται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού. Μετά τους υγειονομικούς η υποχρεωτικότητα θεσμοθετήθηκε ήδη για εργαζόμενους σε ΚΑΠΗ και μονάδες απεξάρτησης. 

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» και τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να αυξάνεται, στην κυβέρνηση εξετάζεται οι δημόσιοι υπάλληλοι σε τομείς όπως η εφορία και οι ένοπλες δυνάμεις να εμβολιάζονται υποχρεωτικά. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας και στην εστίαση.

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε το Σάββατο 3.064 κρούσματα, 333 διασωληνωμένους και 35 θανάτους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μπορεί να διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει επιλογή οριζοντίου lockdown προς το παρόν, ωστόσο τα δραστικά μέτρα συνεχίζονται από την Κυριακή με τον εμβολιασμό πιστών στις εκκλησίες. «Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» είπε ο υπουργός κι επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά» τόνισε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι.

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

Εμβολιάζονται οι νέοι – Ποια ηλικιακή ομάδα είναι η «πρωταθλήτρια»

Την ώρα που ο χρόνος για την επιστροφή στις αίθουσες για τους μαθητές κυλά αντίστροφα όλα δείχνουν πως το πρώτο κουδούνι θα συνοδευτεί από αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω των κρου σμάτων κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί μαθητές έχουν ήδη σπεύσει να εμβολιαστούν προκειμένου να θωρακιστούν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Open στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών έχουν εμβολιαστεί 60.000 άτομα δηλαδή ποσοστό 17% ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί το 7% δηλαδή 26.000 παιδιά. 
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει 373.000 νέοι 18 έως 24 ετών έχουν εμβολιαστεί.  Αξίζει να σημειωθεί πως «πρωταθλητές» του εμβολιασμού είναι οι ηλικιωμένοι ιδιαίτερα όσοι εντάσσονται στην ομάδα 75-79 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 86%. 
Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα μία από τις ομάδες που εξετάζεται να κληθούν να εμβολιαστούν… αναγκαστικά είναι αυτή των εκπαιδευτικών. Εκεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Open προκύπτει ότι το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 68% ενώ αν υπολογίσουμε και τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό ανεαίνει στο 74%.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εστίαση και ψυχαγωγία

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και απαντώντας στην κριτική για το πως μπορεί σε ένα κατάστημα να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι πελάτες και όχι το προσωπικό ανέφερε πως: «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με μάσκα σε κάθε στάση της δουλειάς των υπαλλήλων στην εστίαση και δυο τεστ κορονοϊού εβδομαδιαίως. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών, θα γίνει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση «όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» καθώς δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση και το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις.

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους ένστολους ανέφερε ότι αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον. «Να επισημάνω ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και την κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκινούν εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες

Κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας

Δραματική είναι η επιβάρυνση στις εντατικές των νοσοκομείων όλης της χώρας εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στην Κρήτη η πληρότητα φθάνει το 80%, στη Θεσσαλονίκη είναι άνω του 70%, ενώ και στην Αττική η πίεση αυξάνεται συνεχώς. Και με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου μόνο βελτίωση δεν αναμένεται.

Σύμφωνα με τα όσα είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid αγγίζει το 68% σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Χτύπησε δε καμπανάκι για την Κρήτη, όπου το 79,2% των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%. «Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Παπανικολάου, εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.

«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

ethnos.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα