22.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊός – Ολα τα νέα μέτρα – Το παρασκήνιο της απόφασης – Η προειδοποίηση

Νέα δέσμη μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται σε μια πολύ δύσκολη φάση στη «μάχη» της χώρας μας με τον κορωνοϊό, αφού η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο, ενώ τα κρούσματα σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, με 9.284 νέες μολύνσεις σε μόλις 24 ώρες. Την ίδια στιγμή, απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων σημείωσε και η Αττική με νέες 4.038 μολύνσεις.

Τα μέτρα αυτά, αφορούν την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, τις αθλητικές οργανώσεις, τη χρήση μάσκας, καθώς και την τηλεργασία.

Συγκεκριμένα, από 3 έως τις 16 Ιανουαρίου θα ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα νέα μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες είχαν φουντώσει οι φήμες πως τα μέτρα μπορεί να είχαν άμεση ισχύ, ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε πως παραμονή Πρωτοχρονιάς θα κάναμε… με κλειστά μαγαζιά. Όπως δηλαδή και πέρσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό δεν συνέβη, αφού όπως είπε και ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του, μπορεί να παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτή η αύξηση κρουσμάτων δεν μεταφράζεται με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

«Η πανδημία και η μετάλλαξη της Ομικρον είναι σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική. Αυτό μας προβλημάτισε για τον χρόνο ισχύος των μέτρων. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ και έτσι τα μέτρα θα ισχύσουν από 03/01/2022» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, γίνεται κατανοητό πως θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο τα νέα μέτρα να τεθούν σε ισχύ τις γιορτινές ημέρες, πλήττοντας ουσιαστικά τον κλάδο της εστίασης -έναν κλάδο που η πανδημία έχει πλήξει όσο λίγους- σε μια περίοδο που παραδοσιακά αυξάνονται τα έσοδα, λόγω εορτών.

Παράλληλα, όπως είπε κι ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση επικαλείται την ατομική ευθύνη, απευθύνοντας έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες να έχουν επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

«Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα να τηρούμε τα μέτρα και να διασκεδάσουμε αλλά την επόμενη ημέρα να έχουμε κάνει έναν έλεγχο ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με άνω των 60 ετών» είπε.

Προειδοποίηση για… lockdown και στη μουσική

Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης προσχώρησε και σε μια… προειδοποίηση.

Παρά τα μέτρα στην εστίαση, όπως είπε υπουργός προς το παρόν η μουσική θα επιτρέπεται.

Ωστόσο, στην περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοστούν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαγόρευση και της μουσικής, όπως έγινε κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

«Άμεσα θα διακοπεί η μουσική, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

tovima.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα