16 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ – ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ

adespoto.660Τη μεγάλη ευθύνη των εμβολιασμών των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκυλιών και γατιών, κατά της λύσσας καλούνται να επωμιστούν οι δήμοι της χώρας με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι η σχετική νομοθεσία του 2012 αποδίδει στην αρμοδιότητα των τοπικών αυτοδιοικήσεων κάθε θέμα που αφορά τα αδέσποτα, σχετική μνεία έχουν κάνει στους δήμους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα λύσσας αλλά και σε άλλους νομούς που γειτνιάζουν με αυτές.

Παρ όλα αυτά, επιφυλάξεις για το αν τελικά οι δήμοι καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις εκφράζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς εκτιμούν ότι, όπως διαφάνηκε σε πρόσφατη ενημέρωση των δήμων, οι τελευταίοι ισχυρίζονται πως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και κονδύλια για την υλοποίηση των εμβολιασμών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην εν λόγω ενημέρωση συμμετείχαν μόνο οι μισοί από τους δήμους της Περιφέρειας.

Από την αυτοδιοικητική πλευρά, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ρητή εντολή από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να προχωρήσει η συλλογή όλων των αδέσποτων ζώων και ο εμβολιασμός τους. «Εμείς εμβολιάζουμε οποιοδήποτε ζώο συλλαμβάνεται καθ υπόδειξη για κάποιο περιστατικό. Κάθε έτος κάνουμε 1150 εμβολιασμούς. Μέχρι τώρα στους τέσσερις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας δύο με διόμισι χιλιάδες αδέσποτα ζώα» σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Ο σχετικός φορέας, άλλωστε, θεωρείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ως καλό παράδειγμα διαχείρισης του θέματος αυτού στη Θεσσαλονίκη. Πάντως ο κ. Ζαμπέτογλου τονίζει ότι «το σύνολο των αδέσποτων ζώων στην ίδια περιοχή υπολογίζεται σε 8.000 περίπου και για τον εμβολιασμό όλων αυτών θα πρέπει να δοθεί ρητή εντολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στο μεταξύ, αναμένεται το προσεχές διάστημα η υπογραφή από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό άγριων ζώων στην ύπαιθρο, με τη ρίψη δολωματικών εμβολίων από εναέρια μέσα.

Μέχρι τότε ισχύει το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας που έχει ανακοινωθεί και το οποίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή σε ημερίδα που διοργανώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Υγείας των Ζώων, Στέφανο Μωραϊτη, την δημιουργία μητρώων εμβολιασμών των ποιμενικών σκύλων κατά της λύσσας στα τμήματα κτηνιατρικής κάθε περιφερειακής ενότητας. Εκεί θα καταγράφονται όλοι οι εμβολιασμοί των σκύλων αυτών ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τη δαπάνη για την προμήθεια του εμβολίου και τον εμβολιασμό των ζώων από κτηνίατρο.

Παράλληλα, λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ύποπτα για λύσσα περιστατικά αναμένεται να δοθούν σε ιδιώτες που διατηρούν ιατρεία μικρών ζώων, οι οποίοι οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για ενδεχόμενο κρούσμα. Το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από μέτρα αλλά και από φορείς που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Σε αυτούς συγκαταλέγονται, εκτός από τους παραπάνω, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που θα πρέπει να εμβολιάσουν τα κατοικίδιά τους, σκυλιά και γάτες, οι κυνηγοί που θα πρέπει να εμβολιάσουν τα κυνηγόσκυλά τους, ακόμη και οι σπηλαιολόγοι που καλούνται να προστατευτούν από νυχτερίδες που βρίσκουν καταφύγιο στα σπήλαια…

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα