14.3 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Μενδώνη για Λιγνάδη:”Δεν τον ξέραμε, αποδείχθηκε επικίνδυνος”

Προσπάθεια να αποποιηθεί κάθε ευθύνη στην υπόθεση Λιγνάδη κατέβαλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, βάζοντας όμως στο κάδρο και τον πρωθυπουργό, καθώς μιλώντας εξ ονόματός του, ισχυρίστηκε ότι ο ηθοποιός “τους εξαπατήσε”.

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις:

“Ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε” τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής για την πολύκροτη υπόθεση της παραίτησής του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου εν μέσω των καταγγελιών που βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο φως περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός της φίλος ούτε της ίδιας ούτε του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι δεν γνώριζε για τις φήμες που υπήρχαν σχετικά με την προσωπική του ζωή.

“Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα και την ελεύθερη βούληση. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις” ανέφερε η υπουργός.

“Ο Δημήτρης Λιγνάδης δικός μου προσωπικός φίλος δεν υπήρξε ποτέ. Είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία το 2014 και τον ξαναείδα όπως οι περισσότεροι στην παράστασή του το 2018 όπου τον συνεχάρη και τίποτε περισσότερο” τόνισε η κυρία Μενδώνη ενώ έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις και για τη σχέση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: “Ακούγονται ψέμματα και διαστρεβλώσεις. Κάποιοι απομονώνουν φράσεις για να δημιουργήσουν fake news. Ακούστηκε ότι ο Λιγνάδης είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού και ότι του έκανε και μαθήματα ορθοφωνίας. Ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κ. Λιγνάδη προσωπικά, αυτά προκύπτουν από κάποιους που έχουν την ανάγκη για μυθεύματα. Ας βρουν μια φωτογραφία, έναν μάρτυρα ότι κάναμε προσωπική παρέα με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Δεν θα βρουν τίποτα” είπε.

“Έχει σημασία να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο βιαστής και ο βιασμός δεν έχει πολιτικό χρώμσ. Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταύτιση και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει. Από τη στιγμή που έγινε καταγγελία για τον Παύλο Χαϊκάλη, που διατέλεσε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η κυβέρνηση (της ΝΔ) δεν χρησιμοποίησε πουθενά την κομματική του συμπεριφορά. Δυστυχώς αυτήν την πολιτικοποίηση την έκανε η αντιπολίτευση, το θέμα αυτό όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρό και απαιτεί συναίνεση από όλους μας, το μάξιμουμ του consensus”. “Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο από το 1986 μέχρι τώρα” επισήμανε.

“Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα”

“Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή”

“Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, η αντίδρασή μου ήταν να μιλήσω μαζί του. Τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη πιθανώς προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ, η οποία επέδρασε καταλυτικά”

“Πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη όταν δεν γνωρίζαμε; Γιατί να υπάρχει πολιτική ευθύνη για την επιλογή κάποιου που δεν υπήρξε καμία αντίρρηση για την τοποθέτησή του την εποχή που ανέλαβε; Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για αυτά όλα που αφορούν στην προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία είναι καταδικαστέα και αποτρόπαια.

Ποιος θα ήταν τόσο αφελής ώστε να τον τοποθετήσει στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή αν γνώριζε. Ούτε στο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου δεν γνώριζαν. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει καμία καταγεγγραμένη αναφορά (για τη συμπεριφορά του κ. Λιγνάδη) σε παλιά πρακτικά και αν υπήρχε, αυτό θα το έπρεπε να το γνωρίζουν στο Εθνικό Θέατρο και να υπάρχει κάπου στο αρχείο του ΥΠΠΟΑ. Δεν έχω ψάξει βέβαια το αρχείο, δεν είναι η δουλειά μου, αλλά από όσο ξέρω δεν υπάρχει τέτοιου είδους γραπτή καταγγελία”. “Δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε. Ουδείς ήρθε ποτέ, επωνύμως ή εγγράφως να καταθέσει τίποτα. Και ο κ. Γεωργουσόπουλος που τον απέπεμψε του έπλεκε μετά διθυράμβους όταν τοποθετήθηκε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Γιατί δεν ενημέρωσε τότε;”

“Κατά τις θητείες μου ως γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν είχα την ευθύνη του σύγχρονου πολιτισμού. Οι ευθύνες μου ήταν στην πολιτιστική κληρονομιά. Γνώριζα τους καλλιτέχνες για το έργο τους, δεν είμαι υποχρεωμένη να ξέρω για την προσωπική ζωή τους. Δεν είχε έρθει ποτέ κανείς να μου πει το παραμικρό και θεωρώ ότι αν ήξεραν κάτι, θα το είχαν καταγγήλει.”

“Δεν αφήσαμε να περάσει καθόλου χρόνος από τη στιγμή που η καταγγελία πήρε επώνυμη μορφή για τον θύτη και το θύμα. Οι στοχευμένες πραγματικές καταγγελίες (σε βάρος του κ. Λιγνάδη) ακούγονται από χθες τα χαράματα. Η καταγγελία του Βασίλη και της δικηγόρου του που ακολουθούν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Τα προηγούμενα ήταν φήμες και μπορεί οι φήμες να αντανακλώνται στις καταγγελίες όμως για να παρέμβει το υπουργείο πρέπει να υπάρχει και το έδαφος. Τα αντανακλαστικά του ΥΠΠΟΑ ήταν σωστά από τη στιγμή που έγινε επίσημα η καταγγελία του Βασίλη, ο οποίος πήγε στον εισαγγελέα και πήρε τη νομική οδό. Σήμερα εγώ η ίδια πήγα στον Άρειο Πάγο να καταθέσω το υπόμνημα. Ο Νίκος Σ. από όσο ξέρω δεν έχει πάει ακόμα στον εισαγγελέα. “

“Τα social media δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά δημιουργούν πραγματικότητα. Ο καθείς μπορεί να εκφράζεται με όποιον τρόπο θεωρεί ότι είναι πρόσφορος για τον ίδιο”

“Άκουσα και το συνεχές αίτημα της παραίτησής μου από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια ο κ. Τσίπρας ζητά 2-3 παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης τον μήνα αν όχι την εβδομάδα…”

Υ.Γ. : ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. #metoo

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα