23 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μπάλλος» – Πρόγνωση – σοκ για την κακοκαιρία τις επόμενες ώρες στην Αττική

Μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στους αρμόδιους φορείς, προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάλλος» που «σαρώνει» τη χώρα κι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην Αττική.

Οι τεράστιες ποσότητες βροχής που έπεσαν από το μεσημέρι της Πέμπτης έχουν «πνίξει» στην κυριολεξία τους δρόμους της πόλης, δημιουργώντας απίστευτες εικόνες. Ευτυχώς δεν έχουν υπάρξει πολύ σοβαρά προβλήματα ή ζημιές και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων στην Αττική, η εικόνα του Κηφισού, που έχει «φουσκώσει», και ο συναγερμός που σήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, δείχνουν ότι αναμένονται νέα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις επόμενες ώρες.

Ενδεικτικό του συναγερμού είναι ότι στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σφοδρές βροχοπτώσεις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το έγκυρο προγνωστικό μοντέλο Poseidon System, το οποίο κάνει λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις μέσα στη νύχτα, κυρίως από τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, όλη την Πέμπτη, όπου στην Αττική έγινε κυριολεκτικά χαμός με τις βροχοπτώσεις, δεν ξεπέρασαν αυτές τα 5 mm ανά τρεις ώρες. Στις 12 τα μεσάνυχτα αυτό το νούμερο ανεβαίνει στα 8,4 mm ανά 3 ώρες για να «απογειωθεί» στα 55,4 mm ανά 3 ώρες στις 3 τα ξημερώματα.

Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι μπορεί να βρέξει έως και 10 φορές περισσότερο απ’ ότι έριχνε την Πέμπτη.

Η εικόνα καλυτερεύει μετά τις 6 το πρωί, οι βροχές σταματούν αύριο το μεσημέρι για να υπάρξει νέο κύμα από τις 6 το απόγευμα.

Ανησυχία

Ο πίνακας δείχνει την πορεία των βροχοπτώσεων ανά τρεις ώρες ενώ στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η «έκρηξη» που σημειώνεται τα ξημερώματα της Παρασκευής, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό.

Και ο χάρτης που δημοσιεύει το Poseidon δείχνει ότι το βαθύ μοβ χρώμα είναι τα ξημερώματα.

Αλλά και η ΕΜΥ προβλέπει δύσκολες ώρες τη νύχτα και αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Από αύριο το απόγευμα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα βορειοδυτικά, ενώ στην Αττική, αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Παράλληλα, αναμένονται θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. 

tovima.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα