19.8 C
Néa Smýrni
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Νεφελούδης: Ο κύκλος της ΔΗΜΑΡ έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει

pic-0-normΩς γνωστόν, μετά τις πρόσφατες εκλογές και τον καταποντισμό της ΔΗΜΑΡ σε ποσοστά της τάξης του 1,2%, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για το κόμμα του κ. Κουβέλη είναι πολύ βαρύ. Πολλά στελέχη νυν και πρώην κατηγορούν τη στρατηγική που ακολούθησε το κόμμα με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Σαμαρά και σε αυτά τα στελέχη συγκαταλέγεται και ο Νεοσμυρνιώτης πρώην υποψήφιος βουλευτής κ. Νεφελούδης.

Πριν από λίγο, με μια ανοιχτή επιστολή , μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ο κ. Νεφελούδης άσκησε δριμεία κριτική στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ  λέγοντας πως: “Το όραμα για την ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς, που πιστέψαμε, ξεθώριασε, στους διαδρόμους μιας «παρά φύσει» κυβερνητικής συνεργασίας, στα κοινοβουλευτικά «παρών», στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δέχτηκε αδιαμαρτύρητα η ΔΗΜΑΡ, στην περικοπή εισοδημάτων, στη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά κυρίως, στη συνείδηση του ελληνικού λαού και του κόσμου της αριστεράς.  Ο κύκλος της ΔΗΜΑΡ, σαν ένα κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς, έκλεισε πριν καλά, καλά ανοίξει.”

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Όλοι εμείς, πρώην μέλη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, εκλεγμένα μέλη Nομαρχιακών και Περιφερειακών οργάνων, της ΚΕ και της ΕΕ, που συμμετέχουμε στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε όλους εσάς. Ιδιαίτερα σε όσους μας συνδέουν δεσμοί δεκαετιών, κοινών αγώνων, κοινών ελπίδων και , δυστυχώς, κοινών διαψεύσεων. Πορευτήκαμε για πολλά χρόνια στο δύσκολο δρόμο της ανανέωσης της αριστεράς και της πολιτικής ζωής του τόπου, του ριζοσπαστικού εκσυγχρονισμού και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Γοητευτήκαμε από την ιδέα της Ευρώπης των λαών.
Συμβάλλαμε στον εκσυγχρονισμό της αριστεράς και στον εμπλουτισμό της πολιτικής της με τις νέες ιδέες των κοινωνικών κινημάτων και της πολιτικής οικολογίας . Υποστηρίξαμε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, αξίες και αρχές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένουν στη πρώτη γραμμή των αναζητήσεων. Μαζί συγκροτήσαμε την ΔΗΜΑΡ, σε μια περίοδο αδιεξόδων της αριστεράς, μαζί σχεδιάσαμε την ανασυγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς.


Πριν από δύο χρόνια, οι δρόμοι μας χώρισαν, γιατί δεν πιστέψαμε , ούτε για μια στιγμή, ότι η ΔΗΜΑΡ, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της κρίσης, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, μπορούσε να συμβάλλει θετικά σε μια πορεία ανάκαμψης της χώρας.
Προβλέψαμε και δυστυχώς δικαιωθήκαμε, ότι την επιλογή αυτή, θα ακολουθήσουν κι άλλες που θα αλλοιώσουν την φυσιογνωμία του κόμματος που φιλοδόξησε να ανασυγκροτήσει τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. 


Το όραμα για την ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς, που πιστέψαμε, ξεθώριασε, στους διαδρόμους μιας «παρά φύσει» κυβερνητικής συνεργασίας, στα κοινοβουλευτικά «παρών», στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δέχτηκε αδιαμαρτύρητα η ΔΗΜΑΡ, στην περικοπή εισοδημάτων, στη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά κυρίως, στη συνείδηση του ελληνικού λαού και του κόσμου της αριστεράς. 
Ο κύκλος της ΔΗΜΑΡ, σαν ένα κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς, έκλεισε πριν καλά, καλά ανοίξει. 


Αυτές όμως οι διαφορές, δεν είναι για σήμερα.
Σήμερα, οι πρόσφατες εκλογές, διαμορφώνουν ένα καινούργιο πολιτικό πεδίο.
Ξέρουμε πολύ καλά, το βάρος του συντριπτικού αποτελέσματος. Το έχουμε νοιώσει στο παρελθόν. Μόνο που αυτή τη φορά, κλείνει, οριστικά, ένας κύκλος. Το 2014 δεν έχει καμία ομοιότητα με το 1981 ή το 1993. Η προσπάθεια για επανάκαμψη, νομίζουμε ότι είναι ματαιοπονία. Η πολιτική δράση όμως, δεν τελειώνει. Αλλάζουν τα μέσα, οι μορφές, γίνονται προσαρμογές, αλλά συνεχίζεται. Δεν ζητάμε να συμφωνήσετε με τις εκτιμήσεις μας . Από κανένα, άλλωστε, δεν μπορεί να ζητηθεί να μετανιώσει για τις επιλογές του ή να αλλάξει τις απόψεις του.

Ζητάμε μια ρεαλιστική εκτίμηση της πραγματικότητας.
Κοινός στόχος, είμαστε βέβαιοι ότι παραμένει η αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, η προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος σε προοδευτικές εξελίξεις, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα. 
Σήμερα στη χώρα μας, βιώνουμε μια πολύμορφη κρίση, βιώνουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή, παρατηρούμε την εξαθλίωση ολόκληρων κοινωνικών κατηγοριών, ζούμε την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας, την καταπάτηση του συντάγματος ,την περιστολή δικαιωμάτων, την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» από την πιο δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. 
Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει όσο συνεχίζεται η πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική, δεν βελτιώνεται. Ανατρέπεται.  Για όλους εμάς, αλλά και για πολλούς από εσάς, είναι η ώρα των αποφάσεων. 


Για πρώτη φορά, ύστερα από δεκαετίες, διαγράφονται σοβαρές προοπτικές για τη δικαίωση οραμάτων γενεών αριστερών, για μια στροφή στις πολιτικές εξελίξεις, για μια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση. Δεν γίνεται, ίσως, με τους όρους και με τον τρόπο που θα θέλαμε. Γίνεται όμως και γίνεται με εντολή του ελληνικού λαού. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Η αναμέτρηση ανάμεσα στη δεξιά και τις δυνάμεις της αριστεράς θα είναι σκληρή και διαρκής.
Σε αυτή την αναμέτρηση κανείς δεν δικαιούται να μείνει ουδέτερος . Κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες.


Σας καλούμε, να ενισχύσετε την προσπάθεια για την ύπαρξη μιας αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης. Σας καλούμε να παλέψετε μαζί μας για μια τέτοια προοπτική.
Η εποχή των ψευδαισθήσεων, έχει τελειώσει. 
Οι κοινές αξίες που υπηρετήσαμε , η ιστορική μας διαδρομή αλλά και η προσωπική αξιοπρέπεια του καθενός από εμάς είναι αυτά που κρίνονται.
Ιούνιος 2014

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα