16.9 C
Néa Smýrni
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Κ.ΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

tsourakhs low resΤο Nea Smyrni Live εξασφάλισε για όλους εσάς, αποκλειστική συνέντευξη του νέου αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Τσουράκη (ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ & ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ). Ο κος Τσουράκης μας μιλά για τη Νέα Σμύρνη, τα νέα του καθήκοντα, τα σχολεία στη Νικομηδείας και το πελατειακό σύστημα, που ταλαιπωρεί την τοπική αυτοδιοίκηση…

-Πρώτη φορά αντιδήμαρχος ενώ ασχολείστε με τα κοινά της πόλη μας αρκετά χρόνια, οι αρμοδιότητες σας είναι πολλές, θα μας εξηγήσετε απλά και συγκεκριμένα ποια προβλήματα θα προσπαθήσετε να επιλύσετε;

Όταν αναλαμβάνεις θέσεις ευθύνης, όντας μέλος μιας παράταξης, δεν έχεις παρά να συνεχίσεις την υλοποίηση του έργου της παράταξης, βάζοντας βεβαίως  το δικό σου στίγμα.

Έχω την ευχάριστη πρόκληση, μεταξύ των καθηκόντων μου να είναι και η Δημοτική περιουσία, ένας τομέας που η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προτάξει. Έχει  δημιουργηθεί τμήμα περιουσίας το οποίο θα έχει την κατά το δυνατόν αμέριστη βοήθεια των συναρμόδιων υπηρεσιών και ήδη η προσπάθεια ξεκίνησε.

Για το πρώτο εξάμηνο, αυτός ο τομέας είναι σε άμεση προτεραιότητα.

-Ποια η άποψη σας για τα σχολεία της πόλης μας τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής όσο και σε έμψυχο δυναμικό, από την εμπειρία που γνωρίζουμε ότι έχετε;

Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι πάντα μια πρόκληση για μένα. Έχοντας «θητεία» σχεδόν 8 χρόνια στο συγκρότημα της Νικομηδείας με την ιδιότητα του προέδρου της Ε.Σ.Ε. και σχεδόν 2 χρόνια στην πρωτοβάθμια Ε.Σ.Ε., έχω μια ικανοποιητική εικόνα.

Ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια, υπήρξε πρωταθλητής στην απορρόφηση κονδυλίων από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, αλλά, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, παράδειγμα  το  συγκρότημα της Νικομήδειας. Παλεύουμε την πλήρη αναβάθμιση 7 χρόνια τώρα. Επιτέλους τώρα είμαστε σε αναμονή χρηματοδότησης.

Η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών φυσικά δεν μας ικανοποιεί (σε συνθήκες επιβεβλημένης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης), φροντίζουμε όμως τα σχολειά μας, να επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα, χάρη στην οικονομική στήριξη του Δήμου μέσω των σχολικών επιτροπών.

Το έμψυχο δυναμικό δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Έχουμε διαχρονικά καλή συνεργασία που στοχεύει στο καλύτερο περιβάλλον εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και μάθησης για τους μαθητές.

-Η κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα έχει επηρεάσει και το δήμο μας;

Ο Δήμος είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στους τομείς του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Παιδείας και της Κοινωνικής πολιτικής. Οι πόροι από την Πολιτεία μειώθηκαν κατά 65% περίπου, αναγκαστικά λοιπόν αναπροσαρμόσαμε τις δαπάνες δίνοντας το βάρος στην ενίσχυση της Κοινωνικής πολιτικής και των Σχολείων.

-Ο δήμος μας ακούγεται ότι είναι οικονομικά ίσχυρος, έχετε άποψη πόσο ακόμα θα “αντέξει” να είναι;

Δεν ακούγεται, είναι. Έχει ένα σωρευτικό πλεόνασμα περίπου EUR 5.000.000,00 και είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής μας. Αποτελεί δε, το έσχατο μαξιλάρι εγγύησης των αποδοχών των εργαζόμενων στον Δήμο και της χρηματοδότησης της Κοινωνικής πολιτικής.

-Καθημερινά ακούμε αυθαίρετα και γενικευμένα για τους κακούς Έλληνες πολιτικούς, εσείς στην πόλη μας δεν έχετε αυτή την “ταμπέλα”, συμφωνείτε ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό;

Θέλω να ανήκω σε αυτούς πού όταν διέρχονται στους δημόσιους χώρους, οι συνάνθρωποι μας να μην αποστρέφουν το βλέμμα.

Σε ότι αφορά το πολιτικό προσωπικό, είναι μια πονεμένη ιστορία. Ελπίζω να τελειώσουμε τώρα με το πελατειακό σύστημα και μία υπεύθυνη κοινωνία να επιλέγει υπεύθυνο πολιτικό προσωπικό

Σήμερα βιώνουμε την πιο βίαιη κοινωνικοοικονομική αναπροσαρμογή.  Η κρατική μηχανή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα, είναι αδύνατο να εξηγηθεί πειστικά που πήγε ο πακτωλός των κοινοτικών επιδοτήσεων και των δανεικών. Όταν η κρίση χτύπησε την Ευρώπη κάποιοι έλεγαν ότι υπάρχουν λεφτά. Κάποιοι άλλοι δε,  5 χρόνια τώρα στην ύφεση, ακόμα προγραμματίζουν την θέση της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Διαχρονικά η όποια κυβέρνηση έχει πάντα μια ανεύθυνη αντιπολίτευση με διαχρονικό στόχο τα ψηφαλάκια και την (κάποιες φορές) ιδιοτελή νομή της εξουσίας.

Έτσι περίπου έχουν τα πράγματα.

Μας προσβάλλει αυτό που συμβαίνει.             

Προηγούμενο άρθροΤΑ ΒΑΨΑΝ ΚΟΚΚΙΝΑ..!
Επόμενο άρθροΟ “ΜΙΛΩΝΑΣ” ΚΑΝΕΙ…PARTY!

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα