22.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προνόμια εμβολιασμένων στη μάχη για το τείχος ανοσίας – Τι εξετάζεται

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, την πανδημία να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και τα απομεινάρια των τελευταίων περιοριστικών μέτρων να αίρονται, αυτό που έχει αρχίσει να κυριαρχεί είναι τα προνόμια ή οι «διευκολύνσεις» που θα μπορούν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι το επόμενο διάστημα.

Αν και πριν από λίγες ημέρες, οι συζητήσεις και οι πληροφορίες γύρω από αυτό το ζήτημα έβγαιναν με το… σταγονόμετρο από κυβερνητικά χείλη, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν το ζήτημα επισήμως προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ένα είδος «επιβράβευσης» για όσους εμβολιάστηκαν, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να χτιστεί γρηγορότερα το τείχος ανοσίας και να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει μόνο στην Ελλάδα πάνω από 12.000 θανάτους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και επιστήμονες που ασχολούνται καθημερινά με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν αρχίσει να φέρνουν στο προσκήνιο τα προνόμια που θα μπορούσαν να ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

Ακόμη άλλωστε υπάρχει μία μερίδα πολίτων που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την ανάγκη του εμβολιασμού. Ίσως, πιστεύουν κάποιοι, ότι τα λεγόμενα προνόμια προς τους εμβολιασμένους να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για όσους ακόμη το… σκέφτονται.

Έρχονται τα Covid – free μαγαζιά;

«Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του».

Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε αίσθηση  καθώς μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα τους επόμενους μήνες.

Η συζήτηση από πλευράς κυβέρνησης είχε ανοίξει προ ημερών με δειλά βήματα, ωστόσο η τοποθέτηση του πρωθυπουργού περί προνομίων από το βήμα της Βουλής, έδωσε το στίγμα για τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, και μόνο όταν έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργός επί της ουσίας, άφησε ουσιαστικά ορθάνοικτο «παράθυρο» να να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλους χώρους, όπως σε κινηματογράφους και καφετέριες, που πρώτο είχε παρουσιάσει το in.gr, θα είναι μόνο ένα σκέλος του… «πακέτου προνομίων» για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με αυτό το πακέτο, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ. 

Όλα όσα εξετάζονται

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα συζητήσει με κάθε λεπτομέρεια το επόμενο διάστημα πως θα μπορέσει να παράσχει διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους.

Τα σενάρια που υπάρχουν είναι αρκετά, ξεκινούν από τα self test και φτάνουν μέχρι την ελεύθερη είσοδο σε διάφορους χώρους.

Μάλιστα, κάποιοι έχουν φέρει στο τραπέζι και την πρόταση οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς τη χρήση μάσκας. Η πρόταση  αυτή πάντως εάν υιοθετηθεί θα αφορά το επόμενο διάστημα και μόνο όταν θα έχει χτιστεί ένα ικανό ποσοστό ανοσίας της αγέλης και ταυτόχρονα έχουν πέσει οι δείκτες της  πανδημίας, όπως ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Πάντως, μόνο και μόνο που έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση περί προνομίων, λειτουργεί θετικά στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες που σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Όσο αφορά στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν δεχθεί και τα δύο «τσιμπήματα» ή έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσιακό εμβόλιο, στα οποία προφανώς και προστεθούν και άλλα το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να μπορούν εισέρχονται χωρίς τεστ σε διάφορους χώρους, όπως γήπεδα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις

«Να ζυγιστούν σωστά τα προνόμια»

«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν.

Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» είχε τονίσει πρόσφατα η πρόεδρος της Επιτροπής, είχε δηλώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Την ίδια ώρα,  επανέρχεται η συζήτηση περί υποχρεωτικών εμβολιασμών ,  με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη να  προαναγγέλλει τον υποχρεωτικό  εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμών και ειδικότερα των υγειονομικών και εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως είπε πρόσφατα, πρώτα θα γνωμοδοτήσει σχετικά η επιτροπή Βιοηθικής και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.

Πηγή: ethnos.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα