Οι δομές Υγείας και Πρόνοιας σε κάθε Δήμο της χώρας είναι το κυρίαρχο ζητούμενο εν μέσω πανδημικής κρίσης. Όταν δεν είναι ενισχυμένα και επαρκώς στελεχωμένα, τότε χιλιάδες συμπολίτες μας είναι σε απόγνωση.
Οι προτεραιότητες που τίθενται από κάθε Δημοτική Αρχή φανερώνουν και τις προθέσεις της διακυβέρνησης. Σαφώς και όλα τέλεια δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται σε καμία δημοτική ή περιφερειακή ενότητα της χώρας. Δεν φτάσαμε ως χώρα ακόμη στο σημείο εκείνο που η τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει άπλετους πόρους και προσωπικό ώστε να αποτελεί την προμετωπίδα του κράτους.
Σε πολλούς Δήμους της χώρας ζητείται η συνδρομή των πολιτών για να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές. Από φάρμακα για το κοινωνικό Φαρμακείο, έως ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το κοινωνικό παντοπωλείο. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ζητούνται εθελοντές γιατροί ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.
Σε έναν κεντρικό Δήμο της χώρας, την Νέα Σμύρνη, η διοίκηση Σταύρου Τζουλάκη φαίνεται πως έχει ως άμεση προτεραιότητα της να ενισχύει διαρκώς τις κοινωνικές της δομές.
Χαρακτηριστική περίπτωση το Κοινωνικό Φαρμακείο της πόλης που πλέον θεωρείται ανάμεσα στους 332 Δήμους της χώρας, ως θέμα αναφοράς. Αυτό διότι λειτουργεί με έναν επαγγελματικό προσανατολισμό απολύτως συμβατό με τις ανάγκες της κοινωνίας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες σε ένα ρεπορτάζ για τον Δήμο Λαγκαδά, με θλίψη μας επισημάναμε πως ούτε παυσίπονα δεν υπάρχουν προς διάθεση από το αντίστοιχο κοινωνικό φαρμακείο εκεί και η δημοτική αρχή παρακαλούσε τον κόσμο να συμβάλλει. Και καλά έκανε εφόσον δεν υπήρχε άλλη λύση.
Στη Νέα Σμύρνη το κοινωνικό φαρμακείο λειτουργεί από το 2013, με την επιστημονική επίβλεψη φαρμακοποιού, το οποίο, σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Ιατρεία, προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους, ανασφάλιστους και χαμηλού εισοδήματος συμπολίτες μας.
Σήμερα στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετούνται πάνω από 500 οικογένειες. Το φαρμακευτικό υλικό προέρχεται κυρίως από την ετήσια παραγγελία φαρμάκων του Δήμου, από δωρεές πολιτών και από χορηγίες φαρμακοβιομηχανιών.
Επιπλέον, το φαρμακευτικό πλεόνασμα προωθείται, πριν λήξει, ως δωρεά σε Κοινωφελή Ιδρύματα όπως το Άσυλο Ανιάτων, το Ιωσηφόγλειο, Σωφρονιστικά Ιδρύματα, κ. ά.
Η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά αλλά και οπτικά με την προσθήκη νέων επίπλων και εξοπλισμού κατόπιν δωρεάς της συνταξιούχου Νεοσμυρνιώτισας φαρμακοποιού κας Αγγελικής Κρικέτου. Έτσι το φαρμακευτικό υλικό, έχει αφενός οργανωθεί πιο αποτελεσματικά με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και αφετέρου βελτιώθηκε η αισθητική και η λειτουργικότητα του χώρου.
Στόχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι η αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής του Δήμου καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών οι οποίοι βρίσκονται σε ένδεια, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ή είναι χαμηλού εισοδήματος.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης κ. Γιατζίδης Παναγιώτης δήλωσε: «Τα στελέχη μας εργάστηκαν ανιδιοτελώς και πλέον των υπηρεσιακών τους καθηκόντων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Κοινωνικού μας Φαρμακείου. Είμαστε περήφανοι διότι παραδίδουμε στους πολίτες της Νέας Σμύρνης ένα πρότυπο Κοινωνικό Φαρμακείο» .
Το Κοινωνικό Φαρμακείο στεγάζεται στον ισόγειο χώρο επί της οδού Αρτάκης 76-78, 171 24, Νέα Σμύρνη.