16.1 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρεκόρ κρουσμάτων και μεταλλάξεις απασχολούν την επιτροπή λοιμωξιολόγων

Για άλλη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, καλείται να μπει μπροστά προκειμένου η έξαρση της πανδημίας να σταματήσει να κορυφώνει τον εφιάλτη του συστήματος υγείας, το οποίο τόσο από τις νέες μεταλλάξεις, όσο και από την αύξηση των διασωληνωμένων δέχεται μεγάλη πίεση.

 Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και οι ανακοινώσεις ανάλογες των δεδομένων που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι και την ώρα της αυριανής σύσκεψης. Πάντως η χθεσινή «έκρηξη» των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι η Αττική και άλλοι «κόκκινοι» δήμοι βρίσκονται σε δεύτερη εβδομάδα lockdown με κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο, δείχνει πως πολλά σχέδια αναμένεται να… ανατραπούν.

 Προβληματισμός με τις μεταλλάξεις

Στην αυριανή σύσκεψη που αναμένεται να κρίνει και το μέλλον του lockdown στις περιοχές που ήδη βρίσκονται σε περιορισμό, αναμένεται να εκτιμηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να συζητηθεί η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Παράλληλα, οι ειδικοί θα επικεντρωθούν και στη δυνατότητα αύξησης των διενεργούμενων τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε συγκαλέσει σχετική έκτακτη σύσκεψη με καθηγητές και ειδικούς στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των ειδικών αναμένεται κατά κάποιο τρόπο να εξειδικευτούν, αποκτώντας μια πιο πρακτική μορφή, στην αυριανή σύσκεψη του ΕΟΔΥ, υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. 

Πώς διασπείρεται το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού στην Αττική

Σαφώς στο επίκεντρο των επιδημιολόγων βρίσκεται η Αττική, τα στοιχεία της οποία θα αναλυθούν πρώτα στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς χτες η πρωτεύουσα συγκέντρωσε για ακόμη μία φορά το 50% των κρουσμάτων.

Τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως η Αττική μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των συνολικών κρουσμάτων της χώρας παρ΄ότι βρισκόμαστε ήδη σε σκληρό lockdown εδώ και τρεις εβδομάδες.

Ένας ακόμη λόγος που η Αττική μετρά τόσα πολλά κρούσματα είναι η βρετανική μετάλλαξη του ιού, η παρουσία της οποία υπολογίζεται περίπου 50% στην πρωτεύουσα.

Οι ειδικοί ψάχνουν να βρουν την χρυσή τομή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του βρετανικού στελέχους στην κοινότητα, αν και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν βοηθάει σε αυτό.

Πρόκειται δηλαδή για ένα δύσκολο εγχείρημα, μιας και παρατηρείται πως μία από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης είναι τα νοικοκυριά (όχι μόνο η ενδοοικογενειακή διασπορά). Για το λόγο αυτό άλλωστε οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλάκις να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις μεταξύ οικογενειών σε σπίτια.

Θέμα χρόνου οι νέες συστάσεις για διπλή μάσκα

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο «όπλο» των ειδικών απέναντι στις μεταλλάξεις παραμένει η διπλή χρήση της μάσκας σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση νέων συστάσεων για τη χρήση της διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Σημειώνεται πάντως πως υπάρχουν κι άλλες περιοχές που βρίσκονται στον «κόκκινο χάρτη των μεταλλάξεων».

Ειδικότερα εκτός από την Αττική όμως, πολλά κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους παρατηρούνται σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα.

Ενδιαφέρον Τσιόδρα για την παρουσία του μεταλλαγμένου βρετανικού και νοτιαφρικανικού στελέχους στα Γιάννενα

Για την τελευταία πόλη ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει και ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξαιτίας του σημαντικού αριθμού μεταλλαγμένων στελεχών (από τη Βρετανία και Νότια Αφρική) που παρατηρείται στα Ιωάννινα.

Ο ίδιος ο δήμαρχος μάλιστα Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα τόνισε στους δημοσιογράφους πως έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με μέλη της Επιτροπής αλλά και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στη συζήτηση που είχαν αναλύθηκε η κατάσταση στην περιοχή όπως και στην γειτονική Αλβανία.

Μάλιστα επισήμανε πως αποφασίστηκε οι διακομιδές από την Αλβανία να γίνονται βάση αυστηρών κριτηρίων καθώς δεν είναι δυνατόν να μηδενιστεί η μεταφορά ασθενών.

Στο επίκεντρο επίσης βρίσκεται και η Κρήτη, όπου εκεί έχει «κυριαρχήσει» η μετάλλαξη του ιού.

Φαίνεται πως η ισχυρή παρουσία της μετάλλαξης (η οποία ξεπερνά το 80%) σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη την Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου προκαλούν προβληματισμό τόσο στους ειδικούς όσο και στην Πολιτική Προστασία.

πηγή:parapolitika.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα