14.7 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Σοκάρουν τα ευρήματα έρευνας του ΕΚΠΑ: Έξαρση στα περιστατικά σχολικού bullying μετά την πανδημία

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα έρευνας από το ΕΚΠΑ αναφορικά με τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Όπως ισχυρίζεται η Άρτεμις Τσίτσικα,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ,  «υπάρχει μεγάλη διαφορά από την περίοδο προ Covid-19. Παρατηρείται αύξηση και στο φυσικό και στον διαδικτυακό κόσμο μετά τo τέλος της πανδημίας και των περιορισμών». Σύμφωνα με την έρευνα τα περιστατικά bullying, αγγίζουν το 50-60% του εφηβικού πληθυσμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ.Τσίτσικα ανέδειξε τη σημασία της ύπαρξης ενός θετικού περιβάλλοντος για τα παιδιά στο οποίο θα μπορούσαν να εμπνευστουν και να έχουν θετικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΠΑ το 70,6% των μαθητών αναφέρουν ότι υπήρξαν μάρτυρες εκφοβισμού στο σχολείο, γεγονός που όπως σχολίασε η κ. Τσιτσικά δείχνει πως «οι μαθητές διαμορφώνουν πλέον το σχολικό περιβάλλον».  Επιπλέον πάνω από τον 71% των μαθητών θεωρεί τον εκφοβισμό σημαντικό πρόβλημα. Ως μεγάλο πρόβλημα από την έρευνα αναδεικνύεται πως το 64% που υφίσταται εκφοβισμό δεν το αναφέρουν.

«Αυτό συμβαίνει και λόγο του ελλείμματος στην οικογενειακή λειτουργικότητα, καθώς η οικογένεια στην Ελλάδα από το 2008 έχει να αντιμετωπίσει κρίσεις επαναλαμβανόμενες και οι ενήλικες είναι εξουθενωμένοι. Τα παιδιά προσπαθούν να λύσουν μόνα τους τα θέματά τους, ή απομονώνονται στο διαδίκτυο». 

Αυτή την κατάσταση όπως ενημερώνει «την βιώνουμε και από τα παιδιά που προσέρχονται στη Δομή Εφηβικής Υγείας του ΕΚΠΑ και βλέπουμε πραγματικά ότι έχουν αναλωθεί στο να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά τους ζητήματα».

Τα παιδιά σε μια οικογένεια αποτελούν προτεραιότητα για τους γονείς ωστόσο όπως επισήμανε η κα Τσίτσικα «πολλές φορές χρειάζεται να έχεις το κέφι, τη διάθεση, να μπορείς να εμπνευστείς, να δώσεις μοντέλο, να ασχοληθείς καθημερινά, να υπάρχει επικοινωνία, συζήτηση ώστε και τα παιδιά να μπορούν να απευθυνθούν στους σημαντικούς ενήλικες της ζωής τους».

Σημαντικό στοιχείο στην έρευνα είναι ότι ένα στα πέντε παιδιά, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 20%, απομακρύνεται ή διακόπτει το σχολείο λόγω εκφοβισμού «είναι για τα παιδιά που υφίστανται bullying πολύ δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση» σημείωσε η κα Τσίτσικα.

Το αισιόδοξο είναι πως όπως ανέφερε «τελικά τα καταφέρνουν τα περισσότερα παιδιά. Είναι προσαρμοστικά, μπορούν να ανταπεξέλθουν αλλά χρειάζονται υποστήριξη».

Πηγή ερτ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα