9.6 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Στροφή Νέας Σμύρνης:18 εκ. ευρώ για το νέο κλειστό γυμναστήριο: Με τα ίδια λεφτά θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν όλοι οι αθλητικοί χώροι της πόλης!

νςκλειστοΣτις 16/7 σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου, τέθηκε ως κατεπείγον θέμα η πρόταση για νέο κλειστό γυμναστήριο στην οδό Αρτάκης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ (!), από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ στη Ν. Σμύρνη, και το οποίο αφορά την κατεδάφιση του υπάρχοντος κλειστού γυμναστηρίου και την ανέγερση νέου στη θέση του, χωρητικότητας 3.500 θεατών. Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και οι πιέσεις της ΣΤΡΟΦΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και των υπολοίπων παρατάξεων της αριστεράς αποκάλυψαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, που δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστά ή ανοιχτά ομολογημένα από τη δημοτική αρχή Τζουλάκη – Κουτελάκη (θυμίζουμε ότι η νέα θητεία ξεκινάει την 1η Σεπτέμβρη). Συγκεκριμένα:

 

  • Οι μελέτες του έργου είχαν πρακτικά ολοκληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά δεν δόθηκαν καν στους δημοτικούς συμβούλους πριν ψηφίσουν. (Δείτε εδώ όλα τα σχέδια και τις τεχνικές εκθέσεις του έργου, που εξασφάλισε η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ)
  • Προκειμένου να εγκριθεί αυτό το τόσο ακριβό έργο, η δημοτική αρχή δεν διεκδίκησε για δέκα τουλάχιστον χρόνια τη χρηματοδότηση άλλων έργων από την Περιφέρεια.
  • Οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης ουδέποτε ρωτήθηκαν για το ποια αθλητικά έργα αξιολογούν ως σημαντικότερα με βάση τις ανάγκες τους.
  • Η δημοτική αρχή αναγνωρίζει πως μετά από 16 χρόνια στη διοίκηση του δήμου έχει κάνει ελάχιστο έργο όσον αφορά τις υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι βέβαια πολλά:

  • Πότε ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο και οι δημότες την απόφαση να μη διεκδικηθούν άλλα έργα από την Περιφέρεια Αττικής; Σε ποιο προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής αναφερόταν κάτιο τέτοιο;
  • Το γεγονός ότι αυτά τα 16 χρόνια πρακτικά δεν έγιναν έργα υποδομής για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην πόλη οφείλεται σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση; Θα αναλάβουν εμπράκτως οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι την πολιτική ευθύνη;
  • Πώς συμβιβάζονται οι προεκλογικές διακηρύξεις περί διαφάνειας και συμμετοχής, με την έγκριση έργων χωρίς να δοθούν καν οι σχετικές μελέτες στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και με την έλλειψη διαλόγου με τα αθλητικά σωματεία;

Η δημοτική σύμβουλος της ΣΤΡΟΦΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Μ. Βαμβουρέλλη επισήμανε στην τοποθέτησή της:

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο κατά παράβαση του νόμου (που προβλέπει ότι μέχρι την 1η Σεπτέμβρη «το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης»). Εξυπηρετεί λόγους πολιτικών εντυπώσεων και παράλληλα την προσπάθεια του κ. Σγουρού να εμποδίσει τη νέα διοίκηση της περιφέρειας να υλοποιήσει παλιά και νέα έργα με βάση την εντολή που έλαβε από το λαό της Αττικής, τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες, αλλά και τους πραγματικούς πόρους που θα βρει στα ταμεία.

Όσον αφορά το έργο καθαυτό:

  1. Η Ν. Σμύρνη έχει σήμερα τεράστια ανάγκη αθλητικών υποδομών, πρωτίστως για τους νέους, τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό. Με βάση την κατανομή των αθλουμένων, πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί στις εγκαταστάσεις Πανιωνίου και Μίλωνα, στο κολυμβητήριο και στη συνέχεια στο κλειστό της Αρτάκης.
  2. Μετά την κατασκευή του νέου γυμναστηρίου η συντριπτική πλειοψηφία των αθλουμένων θα συνεχίσει να προπονείται στις ίδιες κάκιστες συνθήκες με σήμερα, παρότι θα έχουν διατεθεί στην περιοχή μας 18 εκ. ευρώ!
  3. Το κόστος του έργου εκτοξεύεται όχι για να αυξηθεί ο αριθμός των αθλουμένων που θα εξυπηρετεί, αλλά για να φτιαχτούν παράπλευρες υποδομές για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων (τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ 320 θέσεων, δημοσιογραφικοί και VIP χώροι κ.λπ.). Πλην εξαιρέσεων όμως, όπως συμβαίνει σε όλα τα γήπεδα αυτής της κατηγορίας οι προπονήσεις και οι αγώνες θα γίνονται μπροστά σε άδειες κερκίδες.
  4. Παρά τα όσα ισχυρίζονται διάφοροι δημοτικοί παράγοντες, σύμφωνα με τις μελέτες στο νέο γυμναστήριο θα υπάρχει μόνο η κεντρική σάλα για τη διεξαγωγή αθλημάτων, καθώς και μία αίθουσα ενδυνάμωσης. Επομένως η αθλητική δυναμικότητα του νέου κτιρίου δεν θα διαφέρει πολύ από τη σημερινή.
  5. Επιπλέον, καταργείται το ανοιχτό γήπεδο που υπάρχει δίπλα στο σημερινό γυμναστήριο, και χάνεται έτσι αυτός ο δεύτερος χώρος άθλησης.
  6. Παρότι είναι γνωστό πως οι επαγγελματικές αθλητικές ανάγκες συχνά δεν συνυπάρχουν καλά στους ίδιους χώρους με τις ανάγκες ερασιτεχνικών σωματείων και ακαδημιών, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και δέσμευση για το πώς αυτό θα επιτευχθεί (κατανομή ωρών, ισότιμη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κ.λπ.).
  7. Επαγγελματικοί αγώνες μπάσκετ και άλλων αθλημάτων (με βάση και τη δυναμική των ομάδων) μπορούν να διεξαχθούν εξίσου καλά σε ένα γυμναστήριο με τις σημερινές διαστάσεις.

Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο μια εναλλακτική, ρεαλιστική πρόταση, που μπορεί να αναβαθμίσει πολύ περισσότερο τις αθλητικές υποδομές από το σχέδιο της δημοτικής αρχής, την οποία και ψήφισε ως πολύ πιο συμφέρουσα για τις ανάγκες της πόλης. Η πρόταση προβλέπει τα εξής:

Α) Η Ν. Σμύρνη είναι μια πόλη αθλητική, με υποδομές που χρειάζονται άμεσα αναβάθμιση.

Β) Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 18 εκατομμύρια που έχει δεσμεύσει η περιφέρεια, εφόσον πράγματι το έχει κάνει. Όλα να πάνε για τις αθλητικές ανάγκες της πόλης.

Γ) Δήμος, αθλητικά σωματεία, αθλούμενοι, γονείς να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία συλλογικής ιεράρχησης των αθλητικών αναγκών. Με ένα τέτοιο ποσό μπορεί να επισκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο και να είναι χρηστικό από την ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία, και επίσης να αναβαθμιστεί το κολυμβητήριο αλλά και να γίνει μια ουσιαστική ανάπλαση των χώρων του Πανιωνίου και του Μίλωνα στο κέντρο της πόλης. (Επισημαίνουμε ότι τα χρήματα προέρχονται από ίδιους πόρους της περιφέρειας και μπορούν να ανακατανεμηθούν ελεύθερα, καθώς και ότι είναι πια εφικτή, με φετινό νόμο, η χρηματοδότηση από την περιφέρεια εγκαταστάσεων ερασιτεχνικών σωματείων, κάτι που δεν ίσχυε το 2010).

Καταλήγοντας, η Μ. Μαμβουρέλλη επισήμανε:

«Με την πρόταση της ΣΤΡΟΦΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ διασφαλίζουμε τη δυνατότητα διεξαγωγής επαγγελματικών αγώνων, σε καλύτερες συνθήκες από σήμερα, και αναβαθμίζουμε εντυπωσιακά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν αποκτούμε βέβαια τη δυνατότητα να γίνονται διεθνείς αγώνες στην πόλη μας και να έχουμε 3500 κερκίδες αντί για 1500. Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο, εφόσον έτσι πρόκειται, εν μέσω κρίσης, να φτιάξουμε όλες τις υποδομές της πόλης, που χρησιμοποιούν χιλιάδες παιδιά.»

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα