8.4 C
Néa Smýrni
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Συνέντευξη του Δημάρχου Νέας Σμύρνης, Σταύρου Τζουλάκη στην εφημερίδα “Δημοσιογράφος”

tγMετά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητας του για τη θέση του Δημάρχου ο Σταύρος Τζουλάκης σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Εφημερίδα “Δημοσιογράφος”  μιλάει  για τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση, ενώ παράλληλα απαντά και σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης.

Αναλάβατε τα καθήκοντά σας Δήμαρχε,  ίσως, σε μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες των τελευταίων δεκαετιών. Η θητεία σας είχε απ’ όλα! Μνημόνιο, μειώσεις εσόδων, μειώσεις προσωπικού, απεργίες, καταλήψεις κ.ά.   

Πράγματι η κατάσταση που ζει η κοινωνία μας είναι πρωτοφανής. Κανείς τρία χρόνια πριν δεν μπορούσε να υπολογίσει ούτε το μέγεθος, ούτε τη διάρκεια της ύφεσης. Παρ’  όλα αυτά, δουλέψαμε σκληρά, με επιμονή και αφοσίωση όλη αυτή την περίοδο, ενώ παράλληλα ενισχύσαμε το κλίμα σταθερότητας, ηρεμίας και συνεργασίας στα δημοτικά πράγματα.  Παρά τα πολύ σημαντικά προβλήματα καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτές όλες τις δομές μας, να υλοποιήσουμε πολλά έργα,  να διατηρήσουμε τις πολιτιστικές και αθλητικές μας δραστηριότητες και μάλιστα χωρίς να χρωστάμε σε κανέναν! Το κυριότερο όμως απ’ όλα είναι ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια σειρά υποδειγματικών δομών αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση.

Τι πιστεύετε ότι βοήθησε το Δήμο μας να κρατηθεί  όρθιος;

Παρά τις αντίξοες συνθήκες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την μείωση των πόρων κατά 60% και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην  πλειονότητα των άλλων δήμων, καταφέραμε με ορθή οικονομική διαχείριση ο Δήμος Ν. Σμύρνης να εμφανίζει και σήμερα σημαντικό πλεόνασμα ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αποτέλεσε στην ουσία τη δικλείδα ασφαλείας, που μας επέτρεψε να συνεχίσουμε το έργο μας.
Μηδενίσαμε σπατάλες και έξοδα τα οποία δεν είχαν άμεση αναφορά στον πολίτη,  καταφέραμε να μειώσουμε στο μισό όλα τα ενοίκια των κτηρίων που κάνουμε χρήση, ενώ παράλληλα διεκδικήσαμε και πετύχαμε την απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε μια σειρά έργων υποδομών, πρασίνου, απασχόλησης ανέργων κλπ, χωρίς να ξοδέψουμε το απόθεμα από το ταμείο του Δήμου μας.

Η αντιπολίτευση, πάντως, πολλές φορές σας έχει κατηγορήσει για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και σας έχει ζητήσει επανειλημμένα  να αναστείλετε κάποιες π.χ. αναπλάσεις πλατειών, πολιτιστικές δράσεις και να κατευθύνεται το πλεόνασμα σε έργα κοινωνικής πολιτικής….  

Προτεραιότητά μου από την πρώτη μέρα της θητείας μου ήταν να μπορέσει να σταθεί ο Δήμος δίπλα στις αδύναμες οικογένειες και νομίζω ότι καταφέραμε πολλά.  Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι ο Δήμος Ν. Σμύρνης πρωταγωνιστεί σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και σε παροχές υψηλού επιπέδου στους δημότες του.
Πρώτα απ’ όλα διευρύναμε την απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τα δημοτικά τέλη, έτσι ώστε οι άποροι,  τα ΑΜΕΑ, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι  να μην πληρώνουν καθόλου δημοτικά τέλη, τα οποία έτσι κι αλλιώς εδώ και 3 χρόνια τα έχουμε παγώσει.
Στη συνέχεια δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Κουζίνα για όλους, ενώ είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσει το Κοινωνικό Φαρμακείο και τα Συσσίτια για όλους.
Παράλληλα αγωνιστήκαμε για να διατηρήσουμε το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ενισχύσαμε τις  δραστηριότητες των τεσσάρων ΚΑΠΗ, ιδρύσαμε ένα νέο παιδικό σταθμό στο Ιωσηφόγλειο και πολλά άλλα ακόμα…
Από τη στιγμή που ο Δήμος μας, όπως σας εξήγησα αναλυτικά, είναι σε θέση να υπηρετεί άριστα και  την κοινωνική του πολιτική δεν θεωρούμε απαραίτητο να περιορίσουμε περαιτέρω καμία δράσή μας είτε αυτή αφορά στον πολιτισμό, είτε στον αθλητισμό, είτε στο πράσινο.

Μήπως όμως είναι πολυτέλεια στις μέρες μας τα έξοδα για πολιτιστικές δραστηριότητες ή για αναπλάσεις πλατειών; Τον τελευταίο καιρό πολλά σχόλια έγιναν τόσο για το κόστος των Ιωνικών Γιορτών, όσο και για την ανάπλαση της Πλατείας Χρυσοστόμου…

Ο πολιτισμός μιας πόλης δεν είναι ποτέ πολυτέλεια,  είναι ανάγκη. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα φεστιβάλ  του Δήμου μας στα οποία αναφέρεται λαϊκίζοντας  η αντιπολίτευση. Πολιτισμός είναι  και η  λειτουργία δεκάδων πολιτιστικών τμημάτων χορού, μπαλέτου, μουσικής, ζωγραφικής κ.ά. του Δήμου μας στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες, πολιτισμός είναι η Δημιουργική Απασχόληση παιδιών το καλοκαίρι, είναι η ενίσχυση και η ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας,  η δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης η οποία είναι έτοιμη να λειτουργήσει κ.ά. Τα έξοδα λειτουργίας όλων αυτών  αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των εξόδων του Δήμου μας.
Η πόλη μας έχει ανάγκη και από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, και από το Κοινωνικό Φαρμακείο και από νέους Παιδικούς Σταθμούς, έχει όμως ανάγκη και από ανάσες Πολιτισμού. Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στους δημότες διεξόδους, μέσα από πολιτιστικά προγράμματα, εκδηλώσεις και δράσεις που να μπορούν όλοι να συμμετέχουν, να εκφράζονται και να δημιουργούν. Κρίνοντας μάλιστα από τη συμμετοχή και την ανταπόκριση του κόσμου, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό ζητούν και οι δημότες.
Εμείς αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε σε τόσο δύσκολες εποχές να καλύπτουμε όχι μόνο τις υλικές, αλλά και τις πνευματικές ανάγκες των δημοτών μας.

Όσο για την Πλατεία Χρυσοστόμου, είναι γνωστό ότι το σύνολο του κόστους καλύπτεται από το ΕΣΠΑ. Η ανάπλαση της μη χρηστικής πλέον Πλατείας Χρυσοστόμου ήταν μια ανάγκη που είχε διαπιστωθεί από παλιά και τα χρήματα για το έργο προέρχονται εξ ολοκλήρου από επιδότηση, μας δόθηκαν αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και όποιος ισχυρίζεται ότι θα μπορούσαμε σήμερα να τα αξιοποιήσουμε σε κοινωνικές δράσεις λέει απλώς ψέματα!
Ας μην σπεύδει η αντιπολίτευση να κατηγορήσει το έργο γιατί έτσι αντιδρούσε και για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και τελικά διαψεύστηκε…
Είμαστε σίγουροι ότι η πόλη θα αγκαλιάσει τη νέα πλατεία όπως αγκάλιασε και την πεζοδρόμηση της Κεντρικής Πλατείας και την ανάπλαση της Πλατείας Καρύλλου. Κανένα από τα έργα αυτά που ανέφερα, τα οποία άλλαξαν την όψη της Νέας Σμύρνης και την κατέστησαν πόλο έλξης για όλη την Αθήνα, δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Τα έργα, όμως, αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες οι οποίοι τα επικροτούν, τα χαίρονται και τα απολαμβάνουν καθημερινά.

Τι περιθώρια πρωτοβουλιών έχει τελικά ένας Δήμος στη χάραξη της πολιτικής του, από τη στιγμή που οι αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να ευθυγραμμίζονται τελικά με την πολιτική και τους νόμους της κυβέρνησης; Αν για παράδειγμα ζητηθεί από την κεντρική διοίκηση η απόλυση εργαζομένων ή η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, ο Δήμος μας μπορεί να αντιδράσει; Αν αύριο σας ζητηθεί κάτι παρόμοιο εσείς τι θα πράξετε;

Η αυτοδιοίκηση ως βασικός πυλώνας της δημόσιας διοίκησης έχει αποδείξει πως διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να συμβάλλει ουσιαστικά και με συγκεκριμένες προτάσεις. Στο Δήμο μας όλα αυτά τα χρόνια, με δικές μας πρωτοβουλίες αναπτύξαμε δράσεις και υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.
Το ζήτημα μιας ισχυρής αυτοδιοίκησης με κατοχυρωμένες  αρμοδιότητες και πόρους που λειτουργεί ως πραγματική τοπική αρχή , είναι εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο διεκδίκησης ή διαπραγμάτευσης με το κεντρικό κράτος. Τα παραδείγματα ευρωπαϊκών  χωρών με προοδευτικό πρόσημο, στις οποίες όλοι οι φορείς πολιτικοί, συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί στηρίζουν και ενισχύουν σε τοπικό επίπεδο το δίκτυο υπηρεσιών και των δομών κοινωνικής συνοχής, θα πρέπει να είναι σίγουρα πρότυπα για εμάς. Οι δήμοι σε σχέση με την κεντρική εξουσία μπορούν να προχωρήσουν και πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Ακόμα και πριν την αρχή αυτής της κρίσης βιώναμε την αδυναμία των παραδοσιακών μορφών διοίκησης.
Σχετικά τώρα με το ζήτημα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε κανείς εργαζόμενος του Δήμου Νέας Σμύρνης να μην απολυθεί. Όσον αφορά την καθαριότητα δεν θεωρώ  ότι το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών μας μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιον ιδιώτη.

Πρόσφατα εκδηλώσατε την πρόθεσή σας να διεκδικήσετε ξανά τη θέση του Δημάρχου και ανακοινώσατε πρώτος την υποψηφιότητά σας.

Ναι θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αποφασίσαμε με μια ομάδα συνεργατών να αγωνιστούμε για ένα σύγχρονο τρόπο διοίκησης στο Δήμο μας.  Θα απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση και θα συγκροτήσουμε μια διευρυμένη και υπερκομματική παράταξη που θα ενώνει όλους τους Νεοσμυρνιώτες στον κοινό μας αγώνα για το καλό της πόλης.

Εδώ και 4 τετραετίες οι δημότες έδιναν στην παράταξή σας ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά… Γιατί να “αλλάξετε την ομάδα που κερδίζει”;

Οι παρατάξεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, αποτελούνται από ανθρώπους,  οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται, πρέπει να αφουγκράζονται την κοινωνία, να προσαρμόζονται και να υπηρετούν τις ανάγκες της. Το νέο μας ξεκίνημα, ακολουθεί τις ανάγκες του σήμερα,  προϋποθέτει συμπεριφορές και πρακτικές νέου τύπου και νέου πολιτικού ήθους, προϋποθέτει νέο όραμα και ανανέωση.
Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ την εξουσία αυτοσκοπό και δεν θεωρώ ότι στο όνομα της κατάκτησής της πρέπει υποχρεωτικά να χωρέσουμε όλοι στο ίδιο κάδρο ανεξαρτήτως, αρχών, συμπεριφορών και πρακτικών. Πιστεύω σε ένα νέο και υγιές μοντέλο  τοπικής διακυβέρνησης, μακριά από μικροπολιτικές και πελατειακές σχέσεις. Για εμάς η κατάκτηση της εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για τη δημιουργία μιας πόλης με αλληλεγγύη και ανθρωπιά και αυτό θα επιδιώξουμε.
Στο όραμά μας δεν χωρούν στελέχη που το «εγώ» τους, επισκιάζει το «εμείς» και αυτό νομίζουμε ότι θέλουν και οι δημότες.
Θέλουμε να αποφασίζουμε μαζί με τους δημότες τις προτεραιότητες για την πόλη μας. Στόχος μας είναι ένας σύγχρονος τρόπος τοπικής διακυβέρνησης με βασικά χαρακτηριστικά τη συμμετοχή, το σεβασμό προς το δημόσιο χρήμα και την αξιοκρατία.

Ποιά στελέχη συμμερίστηκαν τις ιδέες σας και θα σας ακολουθήσουν στη νέα σας αυτή προσπάθεια;

Πολλά, αλλά αυτή τη στιγμή σημασία δεν έχει ποιά. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία κα Λαρεντζάκη είναι ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των συνεργατών μου και τα κριτήρια επιλογής τους. Σας ενημερώνω λοιπόν, ότι οι συνεργάτες μου θα είναι όλοι ενεργοί πολίτες και επιτυχημένοι στο χώρο τους.
Στη νέα ομάδα που θα με πλαισιώσει στις εκλογές θα υπάρχουν και άνθρωποι με πείρα στην Αυτοδιοίκηση, επιστήμονες, επιχειρηματίες της πόλης μας, αλλά και πολλοί επαγγελματίες, εργαζόμενοι και φοιτητές.
Στόχος μου είναι να υπάρχει αντιπροσώπευση όλων των κοινωνικών ομάδων και όλων των αποχρώσεων. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί βλέπω  την προσπάθειά μου αυτή να την αγκαλιάζουν, ήδη, πολλοί νέοι άνθρωποι, με όρεξη και πάθος για δημιουργία και αυτό με δυναμώνει και με εμπνέει.

Δεν ανησυχείτε από τη διάσπαση των δυνάμεων της μέχρι χθες «παντοδύναμης» παράταξής σας;  Στις προσεχείς εκλογές θα έχετε σίγουρα απέναντί σας όχι μόνο τις γνωστές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και κάποιους μέχρι σήμερα συνεργάτες σας…  

Το εγχείρημά μας, όπως σας είπα και πριν κα Λαρεντζάκη, απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα.  Η κοινωνία έχει ξεπεράσει τις πολιτικές, τα σχήματα και τα πρόσωπα του παρελθόντος και αναζητά νέες προτάσεις.
Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου είμαστε σίγουροι ότι οι δημότες θα αναγνωρίσουν και θα επιβραβεύσουν αυτή μας την προσπάθεια για ένα διαφανή, αξιοκρατικό και σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης.
Με αυτό που θα αναμετρηθούμε στις προσεχείς εκλογές, θα είναι κυρίως οι επιλογές των ανθρώπων εκείνων που θα στελεχώσουν την παράταξή μας, οι προτάσεις και το πρόγραμμά μας, στο οποίο δουλεύουμε εντατικά…

Έχετε σκεφτεί  να διεκδικήσετε το χρίσμα κάποιου κόμματος;

Το 2010 εκλέχθηκα δήμαρχος της πόλης με 64%. Οι πολίτες που με ψήφισαν δεν είναι ψηφοφόροι ενός μόνο κόμματος, είναι ψηφοφόροι πολλών κομμάτων και δεν θα τους απογοητεύσω.
Έχει περάσει  προ πολλού η λογική του χρίσματος. Οι εποχές που τα κόμματα έβγαζαν Δήμαρχο έχει παρέλθει  ανεπιστρεπτί.
Ο διάλογος θα είναι με την κοινωνία των πολιτών  και δεν πρόκειται να έχει ουδεμία σχέση με κανένα κόμμα. Η κοινωνία πλέον αναζητεί συνθέσεις, ενότητα, συμφωνίες και συνεργασίες. Αυτές τις νέες συνθήκες επιθυμώ να εκφράσω. Αυτή την εντολή μου έχει δώσει ο λαός της Νέας Σμύρνης και με αυτό έχω πορευτεί σε όλη τη θητεία μου. Εξάλλου, τα  προβλήματα της καθημερινότητας  που αντιμετωπίζει ο Δήμος δεν έχουν χρώμα.

Γιατί σε μια τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα αλλά και για την Αυτοδιοίκηση να θέλει κάποιος να αναλάβει αυτό το δύσκολο ρόλο;

Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη με την αβεβαιότητα και το φόβο να κυριαρχούν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Τα δύσκολα όμως δεν πρέπει να μας καταβάλλουν…
Δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι να είμαι δίπλα σε κάθε Νεοσμυρνιώτη. Ακούω καθημερινά τους δημότες, επικοινωνώ προσωπικά μαζί τους και προσπαθώ να δίνω λύσεις καθημερινά…
Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα, ίσως και κατάλοιπο της καριέρας μου ως μαθηματικός, να βρίσκω τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματα μικρά ή μεγάλα που προκύπτουν συνεχώς.
Μπορεί η πίεση, το άγχος, οι ευθύνες της θέσης αυτής να είναι πάρα πολλές, όμως το αίσθημα πληρότητας και η ικανοποίηση που παίρνεις όταν προσφέρεις τη βοήθειά σου και τις γνώσεις σου για να ανακουφίσεις  συνανθρώπους σου σε ανταμείβει  για όλα.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να προσπαθήσω να διαθέσω τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου για να διοικηθεί η πόλη μας πιο αποτελεσματικά.

Σε περίπτωση επανεκλογής σας τι μπορούν να περιμένουν οι δημότες από εσάς;

Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα νέο κοινωνικό αφήγημα στους πολίτες της Νέας Σμύρνης. Πιστεύω στη διαφάνεια, στο ρεαλισμό, στην εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα.
Δεν υποσχέθηκα ποτέ στους πολίτες  και δεν πρόκειται να το κάνω ,πράγματα ανέφικτα και ανεδαφικά. Στη ζωή μου έχω μάθει να είμαι πάντα μετρημένος και ειλικρινής. Δεν θα επιτρέψω να γίνει ο Δήμος μας πεδίο για να εκφράζει ο καθένας τα πολιτικά του απωθημένα.
Το όραμα μας είναι πραγματοποιήσιμο. Θα επιδιώξω τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου μας και την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού. Προτεραιότητά μας, όμως, θα είναι και πάλι η κοινωνική πολιτική την οποία θα ενισχύσουμε με προνοιακά προγράμματα και με προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων.
Προχωράμε στη διεκδίκηση επιπλέον κονδυλίων από την Κεντρική Διοίκηση και το ΕΣΠΑ με στόχο ο Δήμος μας να καρπωθεί αυτά που δικαιούται  και που του αρμόζουν. Βασικό μας μέλημα να παραδώσουμε στους πολίτες μια πόλη που να κινείται στο τρίπτυχο Σύγχρονη – Φιλική στο Δημότη – Αλληλέγγυα στο δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας.

Οι πολίτες αισθάνονται ότι έχουν προδοθεί από την κεντρική εξουσία και η εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς γενικά έχει κλονιστεί… Εσείς ποιες εγγυήσεις μπορείτε να δώσετε, έτσι ώστε να σας εμπιστευτούν ξανά;

Δυστυχώς όλων μας οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα το όραμα μας πρέπει να το δημιουργήσουμε όλοι μαζί στη βάση των κοινών μας αναγκών.
Γι’ αυτό το όραμα μίλησα πριν, για τις ανάγκες της καθημερινότητας, για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση που θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε από κοινού προτάσεις και να δώσουμε λύσεις στις ανάγκες του σήμερα.
Εγγύηση για την υλοποίηση  όλων αυτών είναι η πείρα και η εμπειρία των παλιών στελεχών μας, το πάθος των νέων μας στελεχών,   και η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών που επιθυμούμε.
Τέλειωσε η εποχή του αλάθητου και της μη λογοδοσίας. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να ελέγχουν, να κρίνουν, να παρεμβαίνουν, να αμφισβητούν.
Θέλω οι Νεοσμυρνιώτες να έχουν λόγο και ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής της πόλης τους, θέλω να είναι υπερήφανοι για την πόλη τους, τόσο για την ιστορία της, όσο και για το παρόν και το μέλλον της.

Σας ευχαριστούμε Δήμαρχε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. Επιφυλασσόμαστε για μια επόμενη συζήτηση, αφού αποσαφηνιστεί  το πολιτικό τοπίο και αφού διαμορφώσετε και εσείς το πρόγραμμά σας για την πόλη μας.

Πηγή:www.neasmyrni.net.gr

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα