24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σφίγγει ο “κλοιός” για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο

Στενό μαρκάρισμα στους ανεμβολίαστους πολίτες επιχειρεί η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τέταρτο πανδημικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Τη στιγμή που οι περισσότερες περιοχές από τη Θεσσαλία και πάνω έχουν “κοκκινίσει” και τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας “στενάζουν”, η κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε σειρά μέτρων, που σφίγγουν κι άλλο τον “κλοιό” για όσους πολίτες δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο του κορονοϊού.

Με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τις εκκλησίες και τα φαρμακεία, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test ή μοριακό τεστ για να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Μάλιστα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν δύο αρνητικά τεστ κάθε εβδομάδα, με δικό τους κόστος.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση των εμβολιασμών, ανακοινώνοντας ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών, με την προϋπόθεση να έχουν περάσει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα επεκταθεί η καμπάνια για τον εμβολιασμό με αποστολή επιστολών, sms, με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται και με διαδραστικό τρόπο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και με σποτ τα οποία θα υπάρξουν και θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το απόγευμα της Τρίτης, και αφού πρώτα είχε γίνει γνωστό το “μαύρο” ρεκόρ των 6.700 νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας και το τρίτο ρεκόρ που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, γεγονός που καταδεικνύει ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και δεν “αστειεύεται”. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε πλέον τους 16.000, καθώς ακόμη 59 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 434. Σημειώνεται πως έγιναν 420.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,6%. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ανέρχονται σε 2.832.

Νωρίτερα, είχαν συνεδριάσει οι ειδικοί, οι οποίοι αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” και έκαναν τις εισηγήσεις τους για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία της πανδημίας. Εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα έγιναν διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση. Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκαν νέα πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς από την κυβέρνηση είχαν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να αποφασιστεί νέο lockdown και ότι δεν θα “τιμωρηθούν” οι εμβολιασμένοι και η οικονομία της χώρας για την επιλογή εκείνων που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο – Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν τα εξής για τους ανεμβολίαστους πολίτες:

– Όλοι οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους επιδεικνύοντας υποχρεωτικά δύο τεστ εβδομαδιαίως (rapid test, ή τεστ PCR).

– Θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, υποχρεωτικά με PCR ή rapid test. Σημειώνεται ότι δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, εκκλησίες και φαρμακεία.

– Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και οι ποινές θα διπλασιαστούν. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα προβλέπεται αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για 15 μέρες. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν “και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά”.

– Στους αθλητικούς χώρους που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια, εάν δεν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών που πρέπει να υπάρχουν στα γήπεδα.

πηγή enikos.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα