16.1 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Σγουρού κατά Καμίνη και… λοιπών «7»

sgkamΜε αφορμή την αποστροφή, «οι εποχές που το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Περιφέρειες μοίραζαν εκατομμύρια στους “εκλεκτούς” τους, μόνιμους και ευκαιριακούς, έχουν παρέλθει οριστικά», που υπάρχει στο κείμενο – διακήρυξη, που υπογράφουν οκτώ Δήμαρχοι της Χώρας, ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. & Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, εξέδωσε την ακόλουθη σκληρή ανακοίνωση, κατά των «8», και κυρίως κατά του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, κάνοντας λόγο για «κείμενο ενόψει των επερχόμενων Εκλογών στην ΚΕΔΕ», για «επαναστάτες του γλυκού νερού» (!), ενώ δεν ξεχνά και το κατά Αλέξη Τσίπρα, «βλαχοδήμαρχο», αμφισβητώντας, εμμέσως, την ικανότητά τους να απορροφήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ – και όχι μόνο… -, αλλά και διερωτώμενος γιατί δεν αντέδρασαν όταν τους αποδόθηκε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο απαξιωτικός αυτός χαρακτηρισμός.

«Υποθέτω ότι η εποχή στην οποία αναφέρονται οι υπογράφοντες το κείμενο είναι η εποχή που το ΕΣΠΑ ανήκε στις κρατικές Περιφέρειες, προ του “Καλλικράτη”, γιατί εάν αναφέρονται στις αιρετές Περιφέρειες, τότε το ατόπημά τους είναι μεγάλο.

Και αυτό γιατί τα επιτεύγματα και των 13 Περιφερειών της χώρας στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στην αύξηση της απορροφητικότητας είναι αναγνωρισμένα από όλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τελευταίοι που θα περιμέναμε να τα αμφισβητούν είναι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης. Λυπάμαι, απλώς, που εν όψει των επερχόμενων εκλογών στην ΚΕΔΕ, ορισμένοι στρέφουν ακρίτως και αδιακρίτως κατηγορίες κατά όλων.

Αυτό είναι το νέο ήθος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Τώρα ανακάλυψαν κάποιοι τον αυτοδιοικητικό και “ακομμάτιστο” ρόλο που πρέπει να έχουν;» τονίζει ο Γιάννης Σγουρός και συνεχίζει, δεικτικά…:

«Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Περιφέρεια Αττικής και τη διαχείριση του ΠΕΠ Αττικής σε σχέση με το Δήμο Αθηναίων, υπενθυμίζουμε ότι:

  • Είναι γνωστό σε όλους ότι οι αιρετές Περιφέρειες παρέλαβαν (από 01.07.11) το ΠΕΠ σχεδόν σε φάση κατάρρευσης, μόλις στο 14% της απορροφητικότητας, και το έφτασαν κατά μέσο όρο οι 13 Περιφέρειες στο 82% σε όλη τη χώρα.
  • Το Μάρτιο του 2012, εν μία νυκτί, εκχωρήθηκαν στο Δήμο Αθηναίων 100 εκατομμύρια Ευρώ του  ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, από την τότε Υπουργό Ανάπτυξης, χωρίς να ερωτηθεί καν ο Περιφερειάρχης Αττικής.
  • Αυτή η ενέργεια ήταν πρωτοφανής για τα χρονικά σε όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και περιόδους και φυσικά ήταν αποτέλεσμα ενδοσυνεννόησης. Δεν είχε ξαναγίνει έως τότε αυτή η αυτοτελής εκχώρηση πόρων σε Δήμο και η δημιουργία δικής του Διαχειριστικής Αρχής, και φυσικά δεν έχει γίνει ξανά έκτοτε, έως σήμερα.
  • Παρ’ όλα αυτά, ο Περιφερειάρχης Αττικής καλόπιστα συνυπέγραψε στη συνέχεια, στο πλαίσιο της καλόπιστης συνεργασίας, μετά από αίτημα του Δημάρχου, όλα τα τεχνικά δελτία των υπό ένταξη έργων του Προγράμματος της Αθήνας, δεσμεύοντας πόρους από το περιφερειακό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που μειωνόταν μάλιστα χρόνο με το χρόνο, αφαιρώντας έτσι πόρους από άλλα έργα του ΠΕΠ και της Περιφέρειας.
  • Επίσης, ο Περιφερειάρχης  προχώρησε στην παραχώρηση με Προγραμματική Σύμβαση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Ελαιώνα και με χρηματοδότηση από τους πόρους του ΠΕΠ παρά τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
  • Επίσης, ανοιχτά και δημόσια έχει προτείνει τη μεταφορά της αρμοδιότητας του Πεδίου του Άρεως στο Δήμο της Αθήνας με διασφάλιση αντίστοιχων πόρων για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.
  • Η απορρόφηση του Προγράμματος της Αθήνας, ανέρχεται σε μόλις 8,5 εκατομμύρια Ευρώ στις 15 Ιουλίου 2014, 28 ολόκληρους μήνες μετά την αρχική απόφαση εκχώρησης πόρων του ΕΣΠΑ της τότε Υπουργού Ανάπτυξης.
  • Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, αυτή η παρέκκλιση στους Κανονισμούς  δεν μπορεί να επαναληφθεί και αυτό έγινε σαφές στη συνάντηση του Επιτρόπου Χαν με τους Δημάρχους της Αττικής τον Ιανουάριο 2014.

Είναι λοιπόν φανερό, ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής, όχι μόνον δεν στάθηκε εμπόδιο στην προνομιακή μεταχείριση του Δήμου και του Δημάρχου της Αθήνας στα θέματα του ΕΣΠΑ, αλλά στην πορεία προσπάθησε να συμβάλλει στη θετική εξέλιξη των έργων, τα οποία για άλλους λόγους δεν εμφανίζουν ικανοποιητική πορεία έως σήμερα.

Επισημαίνεται δε ο κίνδυνος, εάν τα έργα αυτά δεν απορροφήσουν τις πιστώσεις που έχουν διατεθεί μέχρι το τέλος του 2015, όχι μόνο να χαθούν οι πόροι αλλά να υπάρξουν κυρώσεις για το Πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το σημείο θα πρέπει να απασχολεί τον κ. Καμίνη και τους υπόλοιπους Δημάρχους και όχι κινήσεις που θα μπορούσαν να τους προσάψουν το χαρακτηρισμό επαναστάτες του γλυκού νερού…

Όσοι λοιπόν ψάχνουν δικαιολογίες, κατηγορώντας άλλους, ας κοιταχθούν στον καθρέπτη. Οι αιρετές Περιφέρειες έχουν επάξια κατακτήσει τη θέση πως είναι και θα είναι ο φυσικός φορέας διαχείρισης του ΕΣΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο» και ολοκληρώνει με ένα… Υστερόγραφο: «Επιτιθέμενοι οι κ.κ. Δήμαρχοι στις αιρετές Περιφέρειες που πάσχισαν σε όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας τους να τους συμπαρασταθούν και να τους ενισχύσουν με τους πόρους του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να συμπεριλάβουν τον εαυτό τους στο χαρακτηρισμό “βλαχοδήμαρχοι”, που αποδόθηκε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για το οποίο δεν είδαμε καμία απάντηση μέχρι τώρα όπως άλλωστε και σε άλλα θέματα».

Υ.Γ. (δικό μας): Φωτογραφία από παλιές καλές στιγμές, συλλεκτικής αξίας…

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα