19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύψας: Είπαμε στην Κεραμέως να μην ανοίξουν τα σχολεία «τουλάχιστον» ως τον Ιανουάριο

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα». O Nίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και από τους θεωρούμενους «σκληρούς» της Επιτροπής, ήταν ξεκάθαρος την Παρασκευή. Θα ήταν εγκληματικό να γίνει κάτι τέτοιο με τις ΜΕΘ γεμάτες, είπε ενώ η συζήτηση έχει ανοίξει για το τι, πώς και πότε θα ανοίξει.

Ως τώρα, ξέρουμε ότι τα εποχιακά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης προεξόφλησε ότι θα ακολουθήσουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία και τα κομμωτήρια (εδώ), χωρίς να δώσει ημερομηνίες. Και τα σχολεία; Για αυτά ο κ. Σύψας ήταν απόλυτος, σχεδόν τρομακτικός.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε -παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως- να μην ανοίξουν τα σχολεία, «τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο». «Οι λόγοι είναι καθαρά επιδημιολογικοί», τόνισε. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Οτι τα σχολεία που έκλεισαν τον Νοέμβριο δεν είναι καν σίγουρο ότι θα ανοίξουν μετά τις γιορτές των Φώτων, το 2021. Τούτο διότι οι λόγοι που είναι τώρα κλειστά τα σχολεία (η περίφημη προβληματική κινητικότητα των γονέων) είναι πιθανόν να υπάρχουν και μετά την Πρωτοχρονιά –και αφού για λόγους οικονομίας θα επιτραπεί μια κάποια δραστηριότητα της αγοράς άρα και μια νέα διασπορά και αύξηση των κρουσμάτων. «Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο.

Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού», είπε ο κ. Σύψας και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα».

«Είμαστε στα δύσκολα», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν βλέπουμε αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε κάλυψη σε ποσοστό πάνω από 85% των μονάδων των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα προς το παρόν. Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι καθώς και ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, γνωρίζει ότι τα κριτήρια για έγκριση είναι πολύ αυστηρά και πως θα περιμένει την έγκριση του.

Πρόσθεσε δε ότι αν διαβάσει τις δημοσιεύσεις της εταιρείας και προχωρήσει η έγκριση του εμβολίου από τον EMA, θα κάνει ο ίδιος πρώτος το εμβόλιο σε ζωντανή σύνδεση από το νοσοκομείο για να δώσει το παράδειγμα. «Ξέρετε ότι τα κριτήρια μου είναι αυστηρά. Επομένως αν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι», είπε. Πηγή: Protagon.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα