7.2 C
Néa Smýrni
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Τα λάθη της επιτροπής Υγείας σχετικά με τις μάσκες στα σχολεία

Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Πρεζεράκος, φαίνεται να ευθύνονται για το αλαλούμ με τις μεγάλες μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, περίπου το 1/3 των μασκών, δηλαδή 1.500.000, που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές, ήταν σε λάθος μέγεθος, γεγονός που οδήγησε την ΚΕΔΕ στην απόφαση να παύσει την παραγωγή με τις προδιαγραφές με τις οποίες φτιάχτηκε η πρώτη παρτίδα. Οπως ανακοινώθηκε, οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θα ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή με βάση νέες προδιαγραφές ως προς τις διαστάσεις των μασκών, όταν αυτές αποσταλούν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Οπως προκύπτει από την προκήρυξη για τις μάσκες, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας ήταν αυτή που έδωσε τις διαστάσεις για την κατασκευή των μασκών, με αποτέλεσμα τις εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, χθες, από αρκετά σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι μάσκες μεγάλων διαστάσεων θα διανεμηθούν σε μαθητές μεγαλύτερων τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει με περίπου 6.000.000 ευρώ την κατασκευή των μασκών για τους μαθητές, αναφέρουν στο iefimerida.gr πως δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα, καθώς δεν θα κατασκευασθούν νέες, αλλά θα διορθωθούν οι διαστάσεις όσων δεν έχουν παραδοθεί.

Μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα και να ετοιμαστούν οι νέες υφασμάτινες μάσκες, θα μοιραστούν στους μαθητές μάσκες μιας χρήσης για όσο διάστημα χρειαστεί, αφού, όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, κανένας μαθητής χωρίς μάσκα δεν θα παρακολουθεί το μάθημα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει σταματήσει η παραγωγή των μασκών μέχρι να δοθούν οι νέες, σωστές διαστάσεις.

Ο Παναγιώτης Πρεζεράκος είναι γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος της 11μελούς Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό
Το παρασκήνιο με την Επιτροπή Υγείας
Οπως αναφέρουν πηγές, το υπουργείο Εσωτερικών παρενέβη στον κ. Πρεζεράκο όταν κυκλοφόρησε η εγκύκλιος με τις διαστάσεις των μασκών, αναφέροντας ότι πρόκειται για τεράστια μεγέθη, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε μαθητές σχολείου. Παρέμβαση στον κ. Πρεζεράκο έκανε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, εντοπίζοντας το λάθος με το μεγάλο μέγεθος των μασκών. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν διόρθωσε τις διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρεθούν την πρώτη ημέρα στα σχολεία με μάσκες-γίγαντες.

Όπως αναφέρουν, πάντως, κυβερνητικές πηγές, «πράγματι δόθηκε λάθος διάσταση από την Επιτροπή Υγείας, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, δίχως να υπολογιστούν οι πτυχώσεις» και επισημαίνουν ότι δεν θα δοθεί κάποια συνέχεια στο θέμα.

Κεραμέως: «Υπήρξαν αστοχίες, στους μαθητές θα δοθούν οι κατάλληλες μάσκες»
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στο θέμα με τις τεράστιες μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, παραδέχθηκε πως «υπήρξαν αστοχίες και έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές προκειμένου να δοθούν στους μαθητές οι κατάλληλες μάσκες».

ΚΕΔΕ: Είχε επισημανθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών
Το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών είχε επισημανθεί εξαρχής από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Παπαστεργίου στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της που είναι σε εξέλιξη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «διατυπώθηκε από την πλευρά μας, αλλά αυτές ήταν οι προδιαγραφές που πήραμε και μ’ αυτές ήμασταν υποχρεωμένοι να διεξάγουμε το διαγωνισμό», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε να σταματήσει η παραγωγή των μασκών
Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ: «Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19».

Το λάθος στις προδιαγραφές -Το μέγεθος του υφάσματος πριν τη συρραφή
Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία, ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών».

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για τον διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8,118ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα