18.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη από τον Δήμο Νέας Σμύρνης

Ομόφωνα εγκρίθηκε προς τιμήν του δημοτικού Συμβουλίου, η πρόταση του Δημάρχου Νέας Σμύρνης Σταύρου Τζουλάκη να τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης από την πόλη που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ.

Μεταξύ άλλων στην εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Τζουλάκης είπε:

«Η πόλη μας τιμώντας τη μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη θα προσθέσει
στην οδό Κωνσταντινουπόλεως το όνομα Μίκης Θεοδωράκης και στον κινηματογράφο «ΑΤΤΑΛΟΣ», που
θα μετατραπεί σε δημοτικό πολιτιστικό πολυχώρο, το όνομα Μίκης Θεοδωράκης.

Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη είναι στενά συνδεδεμένη με τη πόλη της Νέας Σμύρνης, μια πόλη που
σημάδεψε και συντρόφευσε τη ζωή και το έργο του. Σε ηλικία μόλις 13 χρόνων, το 1938, μετακόμισε με τους
γονείς του στην οδό Σμύρνης 39 ( σημερινή Πλαστήρα) στο σπίτι του θείου του.

Το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων το έζησε σε αυτό το σπίτι και σε αυτή τη πόλη η οποία, με την προσφυγική της ιστορία, επηρέασε τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της πορείας του. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συνεχίζει να τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη από τη δεκαετία του 1970. Το 1977 διοργανώθηκε τιμητική συναυλία και βράβευση στο γήπεδο του Πανιωνίου. Το 1995, εορτάστηκαν τα 70 του χρόνια με μεγαλειώδη συναυλία στον Πανιώνιο, ενώ το 2002 του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη είναι στενά συνδεδεμένη με τη πόλη της Νέας Σμύρνης, μια πόλη που σημάδεψε και συντρόφευσε τη ζωή και το έργο του. Σε ηλικία μόλις 13 χρόνων, το 1938, μετακόμισε με τους γονείς του στην οδό Σμύρνης 39 (σημερινή Πλαστήρα) στο σπίτι του θείου του. Το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων το έζησε σε αυτό το σπίτι και σε αυτή την πόλη, η οποία, με την προσφυγική της ιστορία, επηρέασε τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της πορείας του. 

Όταν, το 1942, ξεκίνησε την αντιστασιακή του δράση, προσχώρησε στο ΕΑΜ της Νέας Σμύρνης, όπου και γίνεται η αρχή για τη διαμόρφωση της επαναστατικής του ταυτότητας. Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Τις πρώτες μάχες και τις τελευταίες τις κάναμε στη Νέα Σμύρνη». Η πόλη, όμως, ήταν και το σκηνικό στο οποίο ο Μίκης ένιωσε την έλξη της σύνθεσης, του μεγαλείου της μουσικής δημιουργίας.

Στη Νέα Σμύρνη, σε ένα συνοικιακό σινεμά ο Μίκης άκουσε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν και μαγεύτηκε. Από τότε, αποφάσισε να γίνει συνθέτης και ήταν ζήτημα χρόνου να αρχίσει να ξεδιπλώνει το μουσικό του ταλέντο. Άλλωστε, στην πόλη γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του, τη Μυρτώ Αλτίνογλου, την οποία παντρεύτηκε το 1953. Εκείνη την εποχή μετακόμισε με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 39, σε ένα μοναδικό κτίριο σμυρναίικης αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 1929. Τότε ξεκίνησε την καριέρα του στη συμφωνική μουσική, γράφοντας κάποια από τα πρώτα του έργα, όπως το «Ξυπόλυτο Τάγμα». 

Το 1954, φεύγουν με τη Μυρτώ στο Παρίσι για σπουδές και όταν θα γυρίσει στο σπίτι του στην Κωνσταντινουπόλεως το 1960, θα ολοκληρώσει τη σύνθεση του «Άξιον Εστί». Με την έλευση της χούντας, ο Μίκης διώκεται και συλλαμβάνεται ως μία από τις εμβληματικές μορφές της αντίστασης. Μετά τη φυλακή και την αυτοεξορία στο Παρίσι, το 1974 επέστρεψε στη Νέα Σμύρνη, όπου από το γήπεδο του Πανιωνίου, ξεκινάει τις μεγάλης κλίμακας συναυλίες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή συλλαλητηρίου ως κάλεσμα ελευθερίας και δικαιοσύνης». 

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συνεχίζει να τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη από τη δεκαετία του 1970. Το 1977 διοργανώθηκε τιμητική συναυλία και βράβευση στο γήπεδο του Πανιωνίου. Το 1995, εορτάστηκαν τα 70 του χρόνια με μεγαλειώδη συναυλία στον Πανιώνιο, ενώ το 2002 του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης αποφάσισε ομόφωνα την προσθήκη του ονόματος Μίκης Θεοδωράκης στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και στον κινηματογράφο «ΑΤΤΑΛΟΣ», που σύντομα θα μετατραπεί σε δημοτικό πολιτιστικό πολυχώρο.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα