24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι γίνεται με τις γειτονιές της Νέας Σμύρνης; του Χρήστου Κουφουδάκη

CKΜόλις στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε η σύναψη της συμφωνίας του Δήμου Νέας Σμύρνης με τη Περιφέρεια Αττικής για τις αναπλάσεις των δρόμων Ομήρου-Παλαιολόγου. Ένα έργο σημαντικής βαρύτητας που σε συνδυασμό με τη σύνδεση του Άλσους-Πλατείας Καρύλλου-κεντρικής πλατείας αλλά και με τη νέα ανανεωμένη όψη στο «πάρκο του Παππά» (Χρυσοστόμου Σμύρνης) στην είσοδο της πόλης έρχεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο όλο και ακμάζων κέντρο της. Να σημειωθεί βέβαια ότι η ανάπλαση των δύο οδών θα γίνει σε εικοσιτέσσερις μήνες, χρονικό διάστημα που κατά την άποψη πολλών είναι αρκετά ελαστικό από μεριάς του δημοσίου.

Μέριμνα –και καλώς- πολλών δημοτικών αρχών διαχρονικά ήταν η ανάπλαση του κέντρου της πόλης ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς των νοτίων προαστίων όπως και σε σημαντικό βαθμό έχει επιτευχθεί. Για αυτό και μετά την ολοκλήρωση του έργου στις Παλαιολόγου και Ομήρου θα πρέπει όλα τα έργα στο κέντρο να υπαχθούν υπο καθεστώς συστηματικής συντήρησης και φροντίδας.

Υπάρχει όμως και η δόλια η περιφέρεια αυτής της πόλης, οι γειτονιές δηλαδή στις οποίες ο μέσος Νεοσμυρνιώτης που δεν κατοικεί στο κέντρο νιώθει κάπως ξεχασμένος. Ας αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που τον κάνει να αισθάνεται έτσι. Ίσως οι δρόμοι που είναι απαράδεκτα κακοί σε σχέση με το γειτονικό μας Παλαιό Φάληρο, κάποιοι ακόμα και με μπαλώματα πάνω στα μπαλώματα. Ίσως πάλι τα κακοτράχαλα πεζοδρόμια, η τραγική έλλειψη μιας παιδικής χαράς με προδιαγραφές για ΑμΕΑ ακόμη και το γεγονός ότι για να γίνει μια απλή αντικατάσταση ενός χαλασμένου κάδου απορριμμάτων χρειάζεται να είναι κάποιος οπλισμένος με αρκετή υπομονή στη προσπάθεια του να δει τον δήμο να το κάνει. Όλα αυτά όμως τα μικρά αλλά ουσιώδη πράγματα, είναι που χρειάζεται μια συνοικία ή μια γειτονιά που δεν είναι στο κέντρο ούτε κοντά στη λάμψη της πόλης για να δείξει στον Νεοσμυρνιώτη ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη καθημερινότητα του.

Η τωρινή Δημοτική Αρχή είχε εξαγγείλει ότι έφτασε η ώρα να «δούμε» την περιφέρεια. Ήρθε ο καιρός λοιπόν. Μην τον αφήσετε να προσπεράσει. Και αν είναι δύσκολο να υπάρχει συστηματική εποπτεία για τη καθημερινότητα του πολίτη στις γειτονιές της πόλης τότε μπορείτε να καινοτομήσετε. Θα μπορούσε να οριστεί κάποιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα της περιφέρειας της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη που σε συνεργασία με τον καθ’ υλην αρμόδιο για τεχνικά έργα και με τη ταυτόχρονη πολιτική βούληση των αρμοδίων να δοθεί μια γενναία ώθηση στη «Νεοσμυρνιώτικη» γειτονιά.

Η Νέα Σμύρνη δεν είναι άλλη μια περιοχή χωρίς ψυχή και ζωντάνια σε ένα από τα προάστια της πρωτεύουσας. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι ζουν και δημιουργούν πολλές ώρες την ημέρα «εντός των τειχών» της. Η πόλη μας  πράγματι , έχει αλλάξει σε πολλά, αλλά είναι χρέος των ιθυνόντων να συνεχίσουν να αξιοποιούν αναπτυξιακά τη κεντροβαρής της θέση και παράλληλα να δείξουν το έμπρακτο και ουσιαστικό πρόσωπο του δήμου στον Νεοσμυρνιό και τη Νεοσμυρνιά. Απαιτητική αποστολή ναι, αλλά επιτεύξιμη.

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα