24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους εμβολιασμούς

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με αφορμή την «Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού» η εταιρεία aboutpeople πραγματοποίησε σχετική έρευνα την οποία και παρουσιάζει το Athens Voice Radio 102.5. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Το 78,2% πιστεύει ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί έχουν μεγαλύτερα οφέλη από ότι πιθανές επιπλοκές και κινδύνους, ενώ το αντίθετο εκτιμά 4,1% .Το 12,2% θεωρεί ότι τα οφέλη και οι πιθανές επιπλοκές είναι περίπου τα ίδια.

Εννέα στους 10 ερωτώμενους πιστεύουν ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί (π.χ. για εγγραφή στο σχολείο) θα πρέπει να είναι υποχρεωτικοί. Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2017 ήταν 72,7% και για το 2016 69,4%.

Ένας στους πέντε (19,5%) πιστεύει ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί πιθανόν να έχουν παρενέργειες και μπορεί να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ το αντίθετο εκτιμά η μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή το 73,6%. Το 2017 το ποσοστό ήταν 23,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα για το αν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τους παιδικούς εμβολιασμούς οι απαντήσεις είναι μισές – μισές, με το 49,4% να συμφωνεί και το 49,6% να διαφωνεί.

Ο Πέτρος Ιωαννίδης, αναλυτής της aboutpeople, σημειώνει: «Φαίνεται σε όλες τις ερωτήσεις, ότι η δυναμική του “αντιεμβολιαστικού κινήματος” από ένας στους τέσσερις που ήταν το 2017, πέφτει περίπου στο 20% φέτος. Περισσότερο επιφυλακτικοί σε σχέση με τα εμβόλια εμφανίζονται οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης σε σχέση με εκείνους της τριτοβάθμιας».

H μικροβιολόγος – βιοπαθολόγος Βασίλκα Μερεντίτη σχολίασε στην Athens Voice τα αποτελέσματα της έρευνας: «Ο εμβολιασμός εξασφαλίζει ατομική προστασία απέναντι σε ασθένειες που προκαλούν σοβαρές και μόνιμες βλάβες και οι οποίες στο παρελθόν αποτέλεσαν αίτια αυξημένης βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας. Παράλληλα, ο εμβολιασμός είναι πράξη βαθιά κοινωνική, αφού γνωρίζει ο καθένας ότι με αυτόν συμβάλει ενεργά και στην προστασία του συνόλου. Αντίστοιχα, ο μη εμβολιασμός είναι στη βάση του αντικοινωνική πρακτική. Η έρευνα της αboutpeople έχει αποτελέσματα που μας κάνουν να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, αφού βλέπουμε τη διαφοροποίηση επί τα βελτίω των απόψεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, θεωρώ ότι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας οφείλουν να παρέμβουν δραστικά απέναντι σε όσα –ευτυχώς πολύ λίγα- μέλη τους, λειτουργούν εκτός των κανόνων της ιατρικής. Όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους νόμους της evidence-based medicine, πρέπει να βγάλουν το “ιατρός” και να βάλουν έξω από την πόρτα τους την πινακίδα “μάγος της φυλής”».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 606 άτομα από τις 25/4 ως τις 26/4.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα