23 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσαϊκόφσκι, Βάισβαϊλερ και «Κάιζερ». Αυτό είναι το αυθεντικό Klassiker!

Μπάγερν – Γκλάντμπαχ παίζουν (χωρίς κόσμο) στο Μόναχο, οι Βαυαροί οδεύουν για ένα ακόμη νταμπλ αλλά έχουν με σοβαρές ελλείψεις: Τιάγκο, Τόμας Μίλερ και Λεβαντόφσκι, αν δεις πώς παίζω ακριβές σκορ στο στοιχημα θα δεις ότι υπάρχουν κι άλλοι για να σκοράρουν, πλην του Πολωνού.

Οι Γερμανοί έχουν λοιπόν το δικό τους… Clasico, το αντίστοιχο Ρεάλ – Μπάρτσα, τα τελευταία χρόνια: τα ματς ανάμεσα σε Μπάγερν και Μπορούσια Ντόρτμουντ τα ονομάζουν «Klassiker» – και είναι άδικο. Διότι το… αυθεντικό Klassiker της Γερμανίας, πέντε δεκαετίες πριν, ήταν αυτό ανάμεσα στην Μπάγερν και μια άλλη Μπορούσια: την Γκλάντμπαχ. Ο λόγος, εύλογος: τον πρώτο μεταπολεμικό, βαυαρικό τίτλο το 1968-69 ακολούθησαν άλλες οκτώ σεζόν που μια εκ των δύο ήταν στην κορυφή. Σε αυτά τα εννέα χρόνια δημιουργήθηκε ένα χάσμα που γιγαντώθηκε συν τω χρόνω.

Και οι δύο σύλλογοι πρωτοεμφανίστηκαν στην Bundesliga δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της και άμεσα καθιερώθηκαν: το 1965-66 έλαβαν το βάπτισμα του πυρός με την Μπάγερν γρήγορα να ξεπερνά σε δυναμική την κραταιά Μόναχο 1860 χάρη σε έναν γνώριμό μας, τον Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι που έθεσε τις βάσεις (1963-68) για τη μελλοντική ευρωπαϊκή κυριαρχία της Μπάγερν και το 1977-78 εργάστηκε στην ΑΕΚ. Ο Τσαϊκόφσκι έφτιαξε μια εξαιρετική ομάδα στηριζόμενος στη «χρυσή» τριάδα του τρομερού κίπερ Μάιερ, του λίμπερο Μπέκενμπαουερ και του μυθικού γκολτζή Γκερντ Μίλερ.

Η, δε, Μπορούσια Γκλάντμπαχ, μετά από δύο συνεχόμενα πλασαρίσματα στην τριάδα, έλαβε τη σκυτάλη την αμέσως επόμενη, των Βαυαρών, σεζόν χάρη στον εμβληματικό προπονητή Χένες Βάισβαϊλερ. Και ο Ούντο Λάτεκ ήταν αυτός που ολοκλήρωσε το έργο, οδηγώντας την μέχρι τον τελικό του Πρωταθλητριών το ’77 απέναντι στην πανίσχυρη, αλλά πρωτάρα σε τελικό τότε, Λίβερπουλ χάνοντας με 3-1. Ο Βάισβαϊλερ όμως είχε δημιουργήσει μια ομάδα που για αρκετά χρόνια ήταν, μαζί με τον Άγιαξ, τα σημεία αναφοράς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου της εποχής.

Η Μπάγερν είχε τον Μπέκενμπαουερ, η Γκλάντμπαχ είχε όμως τον Νέτσερ, ένα από τα πολλά ταλέντα που έβγαλε ο Βάισβαϊλερ.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα