22.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΦΠΑ 24% στις καλλιτεχνικές παραστάσεις μέσω streaming

Με έναν… «πλήρη» συντελεστή ΦΠΑ 24% θα επιβαρύνεται η… περιορισμένη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να δουν έστω και διαδικτυακά μία θεατρική παράσταση!

Παρά το γεγονός ότι θέατρα και κινηματογράφοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους το ίδιο το Δημόσιο δεν προτίθεται να εφαρμόσει το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που το ίδιο ψήφισε όταν ήταν ανοιχτά. Επίσης, με το τρόπο αυτό “ψαλιδίζονται” περισσότερο τα πενιχρά έσοδα που μπορεί να έχουν τα θέατρα οι ηθοποιοί και το τεχνικό προσωπικό…

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων διευκρινίζεται ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που ισχύει στα εισιτήρια των κινηματογράφων και ο συντελεστής 6% για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών ισχύει μόνο για τα φυσικά εισιτήρια. Δηλαδή για τα εισιτήρια που θα αγοράζαμε από τα θέατρα και τους κινηματογράφους… αν δεν ήτανε κλειστά! Όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο «δεν προκύπτει η εφαρμογή των ανωτέρω αναφερομένων μειωμένων συντελεστών στην περίπτωση που οι παραστάσεις παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου. Ως εκ τούτου, το αντίτιμο για το δικαίωμα πρόσβασης στην παρακολούθηση αυτή επιβαρύνεται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%». Μένει να φανεί εν λόγω της απόφασης αυτή αυξηθούν και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια των παραστάσεων που μεταδίδονται διαδυκτιακά μέσω streaming.

Το σίγουρο είναι ότι το Δημόσιο αποφασίζει να εξαντλήσει τα όρια της φορολογικής νομοθεσίας πάνω στην ελάχιστη διασκέδαση των πολιτών που μένουν περιορισμένοι κατ’οίκον ενώ ανενεργό παραμένει ουσιαστικά το μέτρο τις επιδότησης των άδειων καθισμάτων στις αίθουσες. Σύμφωνα με την σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί η επιδότηση αφορά ένα ποσό της τάξης των 10 ευρώ για τις θέσεις θεάτρων και 4 ευρώ για τις θέσεις σε κινηματογράφους, ενώ επιδοτούνται 24 παραστάσεις το μήνα στα θέατρα και 40 παραστάσεις το μήνα στους κινηματογράφους. Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καλύπτεται 40% των θέσεων, ενώ για τις κλειστές το 20%.

πηγή:pronews.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα