Ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας, η πανδημία δεν λέει να κοπάσει. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Λύγισε στο τέλος της ενημέρωσης κάνοντας τον απολογισμό του ενός χρόνου.
Με τα νέα κρούσματα κορονοϊού να φτάνουν σήμερα τα 1790 τους νεκρούς να είναι 29 και τους διασωληνωμένους 371, η Αττική με 790 κρούσματα δεν βγαίνει από το lockdown για ακόμα μια εβδομάδα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνει σήμερα τα νέα μέτρα και μαζί του εκτός από την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη είναι και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είπε ακόμα: “Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου όπως αναμέναμε», αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε την σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας.
Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές. Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα). Στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί διαπίστωσε και θα βρεθούν έξυπνες λύσεις για να πορευθούμε έως την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας. Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα από το Ισραήλ το οποίο επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Επίσης, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Αττικόν όπου υπηρετεί έγινε εισαγωγή υπερηλίκων οι οποίοι νόσησαν ελαφρά γιατί είχαν εμβολιαστεί. Κανείς τους δεν διασωληνώθηκε, είπε.
Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.
Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στο κόκκινο μπαίνουν οι εξής περιοχές
Λευκάδα εκτός από το Μεγανήσι
Θεσπρωτία
Σύρος
Σάμος
Άρτα
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών
Αμφιλοχία
Ηράκλειο
Κορινθία
Κάνοντας αναφορά στην Λάρισα και στον Βόλο κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Παραμένουν κόκκινες η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο, η Τανάγρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε βαθύ κόκκινο μένει η Αττική και προβληματίζει πολύ ο Πειραιάς. Εκεί θα ενταθούν οι έλεγχοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ίδια εικόνα και στον δυτικό τομέα Αθηνών που τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.000.
Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι: προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από την Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15 σε Κακκαβιά και Ευζώνους το ωράριο θα είναι επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως.
Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου.
Για την Τσικνοπέμπτη είπε ότι θα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες.
Ο κ. Χαρδαλιάς κλείνοντας την ενημέρωση και κάνοντας τον απολογισμό του ενός χρόνου, λύγισε και με σπασμένη φωνή ευχαρίστησε όλους.