17.2 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ψήφος εμπιστοσύνης ή κακοπαιγμένο θέατρο; του Χρήστου Κωνσταντή

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos--620x339Μέρα με την μέρα η κυβέρνηση εμφανίζεται να παίζει ρώσικη ρουλέτα με την σταθερότητα της χώρας και της οικονομίας. Οι σπασμωδικές κινήσεις που κάνει μοιάζουν να προέρχονται από κάποιο βιβλίο άρλεκιν. Η μία γκάφα μετά την άλλη. Μετά το φιάσκο με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, σειρά έχει η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης κάτι που κανείς μέχρι τώρα δεν περίμενε εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Ο  Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που την βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα». Αναρωτιέμαι ποιες είναι οι δυνάμεις της μιζέριας; Η αξιωματική αντιπολίτευση που στις πρόσφατες εκλογές απέκτησε προβάδισμα έναντι της ΝΔ (και με το ΠΑΣΟΚ να χάνει το 30% της εκλογικής του επιρροής από το 2012;); Είναι εκείνοι Υπεύθυνοι, όταν πριν από ένα χρόνο κατηγορούσαν τον κ. Τσίπρα για την πρόταση δυσπιστίας εν μέσω επαφών και αξιολόγησης της τρόικας; Τελικά ποιος ο θύτης, ποιο το θύμα;

Και κανείς δεν ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία καθημερινά! Αλαζονεία και ψυχαναγκασμός με την εξουσία.

Είναι σχεδόν πανθομολογούμενο, ότι με την εν λόγω κίνηση η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στην εξουσία, μιας και οι εξισώσεις για τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών δεν δίνουν κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα. Μα ποιο το όφελος από μια τέτοια πρωτοβουλία; Μήπως επρόκειτο να αλλάξουν οι πολιτικές συντεταγμένες ώστε να προκύψει κάποιο θαύμα τον Φεβρουάριο 2015; Ταπεινή μου άποψη είναι ότι αυτή η κίνηση πέραν από πολιτικό χρόνο, δανεικό, δίνει μια ευκαιρία στην συγκυβέρνηση να κλείσει την εκλογολογία που άνοιξε με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και των Υπουργών του.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την αξιωματική αντιπολίτευση που ακόμα ψάχνεται με το ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση, μιας και η διαφορά αυξάνεται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτιά ως κομματικός σχηματισμός πλέον παγιώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Μόλις εχθές κυκλοφόρησε το σενάριο προσχώρησης της Δημοκρατικής Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ και κατάθεση κοινού ψηφοδελτίου, με τον κ. Κουβέλη επικεφαλής του Επικρατείας. Ήταν μια απόφαση μονόδρομος για την Αγίου Κωνσταντίνου, μιας και η πολιτική καθίζηση που υπέστει στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν άφησε πολλά περιθώρια.

Όμως είναι αρκετό; Όχι!

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του σε όλες τις προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κέντρου και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Μόνον έτσι μπορεί να έχει κυβερνητική προοπτική. Δηλαδή μια συνεργασία με σχηματισμούς όπως η ΔΡΑΣΗ, η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ. Και όσες φωνές ακούγονται κατά αυτών των συνεργασιών από στελέχη ή και βουλευτές, καλό θα ήτο να τους εξωραΐσουν από το κόμμα διότι μόνο βλάπτουν την νέα μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως είπε η κ. Τζάκρη).

Κλείνοντας, αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης τα πράγματα έχουν ως εξής: Η Κυβέρνηση θα λάβει ψήφο, όπως άλλωστε αναμένεται, από 154 βουλευτές και υπάρχει και μια ισχνή πιθανότητα να δώσουν στήριξη 1-2 ανεξάρτητοι Βουλευτές, οψόμεθα. Όμως ότι θα υπερκεράσει τον άμεσο κίνδυνο των πρόωρων εκλογών δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα γίνουν. Άλλωστε μετά και την κατηγορηματική άρνηση του κ. Κουβέλη να στηρίξει οποιονδήποτε Προεδρικό υποψήφιο, το σενάριο να αναδειχθεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή έχει καταστεί ανέφικτο και πλέον αγγίζει τα όριο της γραφικότητας.

Άλλο ένα ΔΗΠΕΘΕ ξεκινάει την Δευτέρα για αυτό προμηθευτείτε τα απαραίτητα  και απολαύστε το τρικούβερτο γλέντι που ξεκινά.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα