22.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άρθρο του Γιώργου Κρικρή στην Ηuffingtonpost με τίτλο ”Στη Νέα Σμύρνη αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα”

n-NEA-SMYRNI-large570Ο Δήμος Νέας Σμύρνης εγκαινίασε την λειτουργία της πρωτοποριακής πολιτικής πλατφόρμας symmetexo-neasmyrni.gr, η οποία αποβλέπει στην υπέρβαση πολιτικών προβλημάτων που διεμβολίζουν κάθε βαθμίδα και φορέα της πολιτικής.

Η απαξίωση των αιρετών, κάθε βαθμίδας, είναι μια απολίτικη και επικίνδυνη στάση που εδραιώθηκε στην ελληνική κοινωνία την τελευταία πενταετία, διάστημα που ισοδυναμεί με την κρίση. Η κάκιστη οικονομική συγκυρία εξέθρεψε αντιλήψεις που τείνουν να οδηγήσουν στην πλήρη απόρριψη του ισχύοντος πολιτικού συστήματος. Είτε στο καφενείο, είτε στην τηλεόραση ο διάλογος χρησιμοποιείται ως μέσο επιβολής απόψεων και όχι ως το μέσο που θα οδηγήσει στην εξαγωγή ορθότερων συμπερασμάτων.

Τα κομματικά ή παραταξιακά πάθη τυφλώνουν τους απολογητές συγκεκριμένων θέσεων, χωρίς να υπάρχει διάθεση για ουσιαστική προσέγγιση των προβλημάτων που απαιτούν λύση και την εύρεση κοινών τόπων. Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της συνολικής καχυποψίας που υπάρχει στους πολίτες για κάθε μορφή κομματικής έκφρασης. Στόχος κριτικής είναι και οι δήμοι, παρόλο που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Ως οι πλησιέστεροι στον πολίτη φορείς άσκησης εξουσίας, είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ζητήματα της καθημερινότητας, χωρίς παρωπίδες ή κομματικές δεσμεύσεις.

Κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία οφείλει να έχει η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, λειτουργώντας προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η πλατφόρμα διαβούλευσης symmetexo-neasmyrni.gr ως εργαλείο συμμετοχικότητας δίνει την δυνατότητα στον χρήστη τόσο να συνδιαμορφώσει τις προτεραιότητες για τον ανά τομέα σχεδιασμό του Δήμου, όσο και να παρέμβει με ιδέες για την βελτίωση των υποδομών αλλά και των υπηρεσιών. Σίγουρα αυτή η πλατφόρμα δεν θα φέρει την αλλαγή που επιθυμούμε, ωστόσο ευελπιστούμε ότι θα γίνει η αρχή ώστε να μην εκφραζόμαστε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά να μπορούμε να συμβάλλουμε με παραγωγικό τρόπο και κατά την διάρκεια της θητείας.

Οι πολίτες αυτής της χώρας διψούν για θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας, για αυτό και ενθουσιάζονται στην προοπτική διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. Για να μπορέσει όμως να αποδώσει η συμμετοχική πολιτική, χρειάζεται να καλλιεργηθεί επαρκώς η κουλτούρα υπευθυνότητας του πολίτη. Και αυτό δεν θα γίνει σε ζητήματα μεγάλης πολιτικής, αλλά σε θέματα τοπικού επιπέδου και χαρακτήρα. Σε αυτά δηλαδή που οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα λόγω εμπειρίας και ενδιαφέροντος. Η συνεχής έκφραση γνώμης σε θέματα χαμηλής πολιτικής θα συμβάλει στην πολιτική ωρίμανση των δημοτών μας και θα ενισχύσει την κοινωνική λογοδοσία εκ μέρους των αιρετών και των υπηρεσιών του δήμου μας.

Η Νέα Σμύρνη είναι ένας δήμος που ανοίγει το δρόμο σε άλλες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να αναθερμάνουν την σχέση πολίτη – πολιτικού και να αποτελέσουν λύση και στη μεγάλη κλίμακα, την κεντρική πολιτική σκηνή. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι την πορεία μας.

Πηγή:http://www.huffingtonpost.gr/yiorgos-krikris/-_3285_b_8890466.html

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα