18 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης: Αφιέρωμα σε ένα σωματείο με 80 χρόνια ζωής

Το 1947 μια μικρή ομάδα Κρητών ίδρυσε ένα από τα πρώτα πολιτιστικά σωματεία στην Αττική. Από τότε η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης συμμετέχει ανελλιπώς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ενώ μετρά πάνω από 2.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Το «Νέα Σμύρνη Ζωντανά» συνάντησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης, κ. Νικήτα Περαθωράκη όπου μίλησε για την ιστορία της Ένωσης, τους στόχους, αλλά και για τη σημασία διατήρησης της παράδοσης.

Συνέντευξη στη Σοφία Χύτου

Πότε ιδρύθηκε η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης και ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της;


Η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης ιδρύθηκε από μια μικρή ομάδα Κρητών το 1947.
Είναι ένα από τα πρώτα πολιτιστικά σωματεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μετά την Ομόνοια του Πειραιά και την Παγκρήτιο Ένωση.
Κινητήριο δύναμη για την ίδρυση του συλλόγου αποτέλεσε η αγάπη για τη γενέτειρα και η νοσταλγία τους για αυτήν, καθώς η μετάβαση στην Κρήτη, εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Στη δημιουργία της Ένωσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η περιοχή στην οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος, αφού η Νέα Σμύρνη υπήρξε τότε πόλη προσφυγική και οι Κρήτες ήταν ιδιαιτέρως αγαπητοί και γνωστοί για τον ηρωϊσμό τους σε μάχες στην Μ. Ασία.
Η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης επίσημα ως σύλλογος απέκτησε καταστατικό, σημαία και σφραγίδα το 1949 και έκτοτε συμμετέχει δυναμικά στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

Πόσα μέλη αριθμεί η Ένωση; Από την εμπειρία σας, η κοινωνία και ειδικότερα οι νέοι συμμετέχουν στην προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης;


Ένα σωματείο με 80 χρόνια ζωής, έχει ένα πολυπληθές μητρώο μελών. Μετά από έναν πρόσφατο έλεγχο, βρέθηκαν εγγεγραμμένα 2000 μέλη. Τα ενεργά με τα οποία έχουμε άμεση επικοινωνία είναι περίπου 500.
Η επικοινωνία με τα μέλη και η ενημέρωσή τους αποτελούσε ανέκαθεν μια δύσκολη υπόθεση για όλους τους συλλόγους λόγω κόστους και έλλειψης χρόνου.
Απαραίτητο είναι να διευκρινιστεί πως το Δ. Σ. αποτελείται από εθελοντές, οι οποίοι πέραν των επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεών τους καλούνται, κυρίως από εσωτερική ανάγκη, να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο που έχουν αναλάβει.
Στόχος μας είναι στο άμεσο μέλλον να ανανεώσουμε το υπάρχον μητρώο, ενημερώνοντας τα μέλη μας για το έργο του συλλόγου, αποσκοπώντας στην ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή τους στις δραστηριότητές μας.

Παλαιότερα, ακόμα και στην Κρήτη, το να ασχολείται κάποιος με την παράδοση θεωρούνταν αναχρονιστικό και ίσως όχι ιδιαίτερα τιμητικό. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, πήρε τη θέση που της αξίζει στις καρδιές του κόσμου, με αποτέλεσμα να ασχολούνται με αυτήν ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν απαραίτητα Κρητική καταγωγή.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης για τα επόμενα χρόνια;


Το σκεπτικό μας είναι, πέρα από το πολιτιστικό έργο με το οποίο έχουμε επιφορτιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να επικεντρωθούμε κυρίως στους λόγους τους οποίους αποτέλεσαν το κίνητρο για την ίδρυση του σωματείου που ήταν η παρέα και η αγάπη για την Κρήτη και τον πολιτισμό της. Έτσι, τα προσεχή χρόνια σκοπεύουμε να επενδύσουμε κυρίως στον παράγοντα άνθρωπο και την ανάγκη του για συναναστροφή και κοινωνικοποίηση. Είναι δύο σημαντικοί τομείς στους οποίους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ένας φορέας στον οποίο συγκεντρώνονται άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα.

Σε ποια δρώμενα συμμετέχετε μέσα στο χρόνο; Συνεργάζεστε με άλλους συλλόγους;

Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει, είτε διοργανώνει ετησίως η Ένωση Κρητών είναι αρκετές. Υπάρχουν οι πάγιες εκδηλώσεις όπως είναι η διοργάνωση του ετήσιου χορού προς τιμήν των μελών, η διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, η συμμετοχή στις παρελάσεις των Εθνικών επετείων, η συμμετοχή με περίπτερο και μουσικοχορευτικό συγκρότημα στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτομαγιάς, η συμμετοχή στις Ιωνικές γιορτές του Δήμου κα. Σημαντικός είναι επίσης και ο αριθμός των έκτακτων εκδηλώσεων και δράσεων στις οποίες καλείται να συμμετέχει ή να διοργανώσει η Ένωση. Το σύνολο όλων αυτών υπερβαίνει τις είκοσι ετησίως. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι είναι αρκετές και οι ώρες κάλυψης των μαθημάτων παραδοσιακών χορών και οργάνων εβδομαδιαίως από το Δ.Σ., καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενότητα και η συνεργασία αποτελούν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Πάντα φροντίζουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με όσα σωματεία ασχολούνται με την Ελληνική παράδοση και έχουμε κοινό όραμα και στόχους. Ποτέ δεν αρνούμαστε τη συνδρομή μας και πάντα είμαστε θετικοί σε συνεργασίες που προβάλλουν το έργο μας ακόμα και αν αυτό μας κοστίζει οικονομικά σε συλλογικό ή σε ατομικό επίπεδο. Αποδεδειγμένα, όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε στον αγώνα που δίνουμε για την παράδοσή μας!

Σε ποια σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα έχετε συμμετάσχει;
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις δράσεις της Ένωσης κατέχουν:
-Η υποδοχή επί σειρά ετών του Αγίου φωτός και της Ιερής εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας(2015) με τη συμμετοχή πολυπληθούς αγήματος στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.
-Η διοργάνωση φεστιβάλ για την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, στο Βεάκειο θέατρο (2015)
-Οι συναυλίες, με τους μεγάλους Κρητικούς καλλιτέχνες Μιχάλη Τζουγανάκη και Βασίλη Σκουλά, με παρουσίαση των Κρητικών χορών από το χορευτικό συγκρότημα (2016 & 2018 αντίστοιχα)
-Το Λαογραφικό σεμινάριο με παρουσίαση των Κρητικών χορών, στην πόλη Grenoble της Γαλλίας (2016)

Πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι να καταφέρουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι να διατηρήσουν «αναμμένη» τη «φλόγα» της παράδοσης;
Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να καλλιεργήσουμε στον κόσμο το πάθος. Ακόμη όμως σημαντικότερο, θεωρούμε πως είναι, να καταφέρουμε να διατηρήσουμε μέσα τους αναμμένη φλόγα για την παράδοσής μας.
Έχουμε ιερό καθήκον και μεγάλη ευθύνη για όσα θα παραδώσουμε με τη σειρά μας στις επόμενες γενιές. Από το μικρό λιθαράκι που βάζει καθένας μας θα εξαρτηθεί η ταυτότητα και το μέλλον του πολιτισμού που παραλάβαμε και οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Ο αγώνας για το καλό του τόπου και του πολιτισμού μας πρέπει να μας βρίσκει πάντα ενωμένους και επικεντρωμένους στον κοινό στόχο.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας;

Ως λαός έχουμε μακραίωνη ιστορία και πλούσιο πολιτισμό! Ας προσπαθήσουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά με το να παραδοθούμε στη μαγεία της παράδοσης! Ας στηρίξουμε τους συλλόγους στελεχώνοντας τα τμήματα χορού αν όχι τα Διοικητικά Συμβούλια. Ας τους παρέχουμε την βοήθειά μας με όποιο τρόπο μπορούμε διότι είναι τα τελευταία προπύργια και η ελπίδα όλων μας σε πείσμα όσων προσπαθούν να μας ισοπεδώσουν και να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από ποιους καταγόμαστε! Να επιμένουμε να χορεύουμε και να τραγουδούμε παραδοσιακά!

Πως μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες για εσάς;
Προκειμένου να ενημερωθεί κάποιος αλλά και να δει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται θα ήταν καλύτερα να επισκεφτεί την ζεστή και φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου μας στην οδό Δαρδανελλίων 36 στην Νέα Σμύρνη να πιούμε μια τσικουδιά και να συζητήσουμε από κοντά. Πληροφορίες όμως γενικότερα για τα μαθήματα και τη δράση μας μπορεί κάποιος να αντλήσει: -Τηλεφωνικά στο 210 9345660
-Μέσω E mail: [email protected].
-Από την ιστοσελίδα μας www.kritesns.org/
-Από τη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/pg/kritesns/photos/?tab=albums
-Από το κανάλι μας στο You tube: https://www.youtube.com/watch?v=1W7UExGie0slist
-Από το προφίλ μας στο Instagram:https://www.instagram.com/kritesns/?hl=el

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα