18.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρευνα:«Κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού από το σύστημα ανακύκλωσης, των μπλε κάδων»

Η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με τα χέρια. δημιουργεί προϋποθέσεις διασποράς της φονικής πανδημίας του κορονοϊού.

Οι παθογένειες και τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του συστήματος της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ Α.Ε.) με τους μπλε κάδους έχουν αναδειχθεί από τη μεγάλη ειδησεογραφική έρευνα του Otavoice.

 Όμως μάθαμε και κάτι άλλο πολύ σοβαρό που σε αυτή την χρονική περίοδο αγγίζει θέματα δημόσιας υγείας:

με τον μπλε κάδο μπορεί να υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ, κύριος Ιωάννης Σιδέρης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για ποιο λόγο μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός από το σύστημα διαλογής των μπλε κάδων

 Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του δημόσιου Οργανισμού που εποπτεύει όλα τα συστήματα ανακύκλωσης στη χώρα μας, αποκάλυψε ότι στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλωσίμων Υλικών – ΚΔΑΥ γίνεται χειροδιαλογή για το περιεχόμενο του μπλε κάδου.

Ο κ. Σιδέρης αναφέρει ότι : «Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή.Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό» Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Σιδέρη, «ο κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή.  Άρα ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα».

 Δηλαδή, εν έτει 2020 η ανακύκλωση με τον μπλε κάδο στηρίζεται στη χειροδιαλογή, παρόλο που η ΕΕΑΑ Α.Ε. έχει εισπράξει περισσότερα από 400.000.000 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί και εισπράττει τα τέλη ανακύκλωσης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

 Παράλληλα, όπως η ίδια η ΕΕΑΑ Α.Ε. έχει πιστοποιήσει, τουλάχιστον το 52% του περιεχομένου του μπλε κάδου είναι κοινά σκουπίδια. Για αυτό και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ φοβάται ότι τόσο τα γάντια όσο και οι μάσκες που χρησιμοποιούμε μπορεί να πετάγονται μέσα στον μπλε κάδο και μετά να γίνεται χειροδιαλογή στα ΚΔΑΥ του μπλε κάδου με κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

 Βέβαια, μέσα από την αγωνία του ΕΟΑΝ αποκαλύπτεται, άλλη μια φορά, οι παθογένειες και η αναχρονιστική λειτουργία του συστήματος του μπλε κάδου.

Ασφαλής η διαλογή και επεξεργασία του πράσινου κάδου , λόγω μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας

 Είναι σημαντικό να γίνει η επισήμανση ότι ο ΕΟΑΝ δεν αγωνιά για τα εργοστάσια μηχανικής διαλογής που υπάρχουν στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων (όπως π.χ. στα Ιωάννινα, στην Κοζάνη κ.α.), που καταλήγει το περιεχόμενο του πράσινου κάδου σκουπιδιών. Στον πράσινο κάδο δεν πειράζει να πετάμε τα γάντια και τις μάσκες που φοράμε. Ο λόγος είναι ότι στα εν λόγω εργοστάσια η διαλογή των ανακυκλωσίμων υλικών γίνεται με αυτόματα και μηχανικά μέσα και όχι με χειροδιαλογή.

 Για αυτό, όταν με το καλό τελειώσει η μεγάλη περιπέτειά μας με την πανδημία του κορωνοϊού, η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις για να προωθηθεί, με ασφάλεια αλλά και αποτελεσματικότητα, η ανακύκλωση στη χώρα μας.    

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα