19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανατιμήσεις – φωτιά στις μάσκες FFP2 ή KN95 – Γεωργιάδης: Το πρόστιμο που θα μπει δεν θα το έχετε ξαναδεί

Την «ανηφόρα» έχουν πάρει οι τιμές στις μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚΝ95) μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, βάσει των οποίων στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι η υποχρεωτική η χρήση τους ή εναλλακτικά η διπλή χειρουργική.

Οι ανατιμήσεις που καταγράφηκαν είναι μεγάλες και όλα αυτά την ώρα που τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρχε καμία έλλειψή σε αυτές.

Ορισμένες μάσκες τύπου FFP2 έφτασαν να πωλούνται έως και 3 ευρώ από 2,1 ευρώ πρότινος.

Γεωργιάδης για ανατιμήσεις στις μάσκες: Το πρόστιμο που θα μπει δεν θα το έχετε ξαναδεί

Σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι ψηφίστηκε άρθρο για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

«Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό, τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν από την έναρξη της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, για όποιον παραβεί αυτή την απαγόρευση, τα πρόστιμα είναι μεγάλα. «Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα έως τώρα σε όσους τόλμησαν να το κάνουν».

Συγκεκριμένα για το θέμα της ανατίμησης των μασκών αυξημένης προστασίας σε συγκεκριμένο κατάστημα, στο οποίο οι τιμές από την ανακοίνωση των νέων μέτρων αυξήθηκαν κατά 42%, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι αστικό αδίκημα και επιβάλλονται πρόστιμα.

Η ΔΗΜΕΑ θα ελέγξει, με εντολή του υπουργού, το ζήτημα και θα γίνει έλεγχος και στο Σκρουτζ και σε αυτόν που τις πουλάει. Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, κάλεσε μέσω της εκπομπής τον επιχειρηματία που ευθύνεται για το ζήτημα να αλλάξει άμεσα τις τιμές.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης, ότι υπήρξε επικοινωνία πριν από λίγο με τους υπευθύνους του Σκρουτζ και τόνισε ότι “δεν ευθύνεται το Σκρουτζ για τις τιμές που ανεβάζει ένα διαδικτυακό κατάστημα, μια εταιρεία”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή να γίνουν έλεγχοι παντού, σε site και φαρμακεία κ.α. και όσοι ανεβάζουν τις τιμές για να “γδάρουν” όπως υποστήριξε τον κόσμο, θα τους επιβληθούν πρόστιμα.

Για το συγκεκριμένο κατάστημα που αύξησε τις τιμές κατά 42% ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι:

«Το πρόστιμο που θα μπει δεν θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να  προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Μην νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου».

Ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση σχετικά με το ύψος του προστίμου, τόνισε ότι μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε έκκληση μάλιστα στους επιχειρηματίες να μην προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες με αυξήσεις τιμών επαναλαμβάνοντας τη φράση “μην το κάνετε, μην το κάνετε”.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα