Έκρηξη των γεννήσεων εκεί κοντά στα Χριστούγεννα με αρχές του επόμενου χρόνου εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα και αιτία γι’ αυτό το baby boom θα είναι η καραντίνα.
Ο λόγος είναι απλός. Τα ζευγάρια, ιδίως τα νεότερα σε ηλικία, τις ημέρες των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων ήρθαν πιο κοντά με αποτέλεσμα να προκύψουν όπως όλα δείχνουν περισσότερες κυοφορίες από τις συνηθισμένες, κάτι που θα αποδειχθεί τους προσεχείς μήνες.
Όπως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Όπως επισημαίνει στους «New York Times» και η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Berkeley, Jennifer Johnson-Hanks, σε περιόδους υψηλού στρες ή ακόμη και όταν η θνησιμότητα αυξάνεται «μερικές φορές αυξάνεται επίσης η γονιμότητα». Το έχουμε δει να συμβαίνει αυτό αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Όταν υπάρχει υπαρξιακό άγχος που συνδέεται με την ίδια την επιβίωση, ο άνθρωπος θέλει να αναπαραχθεί.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των γεννήσεων, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Δύσης.
Τότε άλλωστε δημιουργήθηκε και ο όρος baby boom (έκρηξη βρεφών), για να περιγράψει τις αθρόα έλευση βρεφών της περιόδου 1946 – 1964. Μάλιστα στην Αμερική γεννιόταν ένα παιδί κάθε 7 δευτερόλεπτα.
Μέσα σε αυτά τα 18 χρόνια γεννήθηκαν μόνο στις ΗΠΑ 76 εκατομμύρια Αμερικανοί που ήταν πλουσιότεροι, πιο ενεργοί και πιο γυμνασμένοι από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά.
Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες. Το 2004, οι Βρετανοί μπέιμπι μπούμερ κατείχαν το 80% του πλούτου της χώρας και αγόραζαν το 80% όλων των πολυτελών αυτοκίνητα, το 80% των εισιτηρίων για κρουαζιέρες και το 50% των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας.
Η γονιμότητα της καταστροφής
Μιλώντας στους «New York Times» η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Berkeley, Jennifer Johnson-Hanks, εξηγεί μεταξύ άλλων πως σε περιόδους υψηλού στρες ή ακόμη και όταν η θνησιμότητα αυξάνεται «μερικές φορές αυξάνεται επίσης η γονιμότητα».
Ενδιαφέρουσα επ’ αυτού είναι και η μελέτη με τίτλο «Το φαινόμενο της γονιμότητας της καταστροφής: Οι γεννήσεις του τυφώνα στις ΗΠΑ» που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 με σκοπό τη διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ των προειδοποιήσεων για τυφώνα και του ρυθμού γεννήσεων στις επηρεαζόμενες περιοχές.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Richard W. Evans, η μελέτη αυτή εντόπισε ένα μικρό αλλά στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα: ύστερα από προειδοποιήσεις τροπικής καταιγίδας χαμηλού επιπέδου διαπιστώθηκε ότι για κάθε 24 ώρες που μια κομητεία ήταν σε συναγερμό ακολουθούσε αύξηση 2% στις γεννήσεις.
Σε περίπου εννέα μήνες από σήμερα (ή και λιγότερο λογικά) θα έχουμε κι εμείς από τα ελληνικά μαιευτήρια απτά στατιστικά στοιχεία για την επιρροή της καραντίνας στις γεννήσεις.