19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί έχουμε μαύρους κύκλους και σακούλες κάτω από τα μάτια και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα… κρύψουμε

mavroi-kikloi-660Οι μαύροι κύκλοι αποτελούν ένα σύνηθες αισθητικό πρόβλημα ανδρών και γυναικών. Και δυστυχώς ανεπίλυτο, καθώς καμία κρέμα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Τι όμως, μπορεί να τους προκαλεί.

Οι ισχυρισμοί ότι το άγχος ή η κούραση δημιουργούν μαύρους κύκλους, όπως σημειώνει το Bussiness Insider, δεν έχουν καμία βάση. Μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το δημιουργούν.

Οι μαύροι κύκλοι οφείλονται στα γονίδια. Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι τόσο λεπτό όσο σε κανένα άλλο σημείο του σώματός μας. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο αυτό είναι σχεδόν… διαφανές, αφού το δέρμα είναι τόσο λεπτό που φαίνονται ξεκάθαρα τα αιμοφόρα αγγεία και το αίμα που μεταφέρουν.

Οσον αφορά τώρα, γιατί, εφόσον αυτό που ουσιαστικά φαίνεται είναι το αίμα, η περιοχή δεν είναι κόκκινη αλλά μπλε-μοβ, αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα και ο υποδόριος ιστός αφήνουν μόνο τα μπλε κύματα φωτός να περάσουν από αυτό.

Επομένως, οι μαύροι κύκλοι είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της αντανάκλασης του μπλε φωτός από το αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα σε εκείνο ακριβώς το σημείο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ένα χτύπημα κάτω από τα μάτια φαίνεται πιο μελανό από ότι αν είχε γίνει σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου.

Επομένως, το αν έχει κάποιος μαύρους κύκλους ή όχι δεν εξαρτάται από το πόσες ώρες κοιμήθηκε αλλά από το τι… δέρμα κάτω από τα μάτια κληρονόμησε από τους γονείς του.

Ενας ακόμη λόγος, όμως, που δημιουργεί τους μαύρους κύκλους, ή τουλάχιστον τους κάνει πιο έντονους, είναι η ποσότητα της μελανίνης που παράγει ο κάθε οργανισμός. Ανθρωποι με πιο σκούρο δέρμα εμφανίζουν συχνά περικογχική υπέρχρωση, δηλαδή ο οργανισμός τους σε εκείνο ακριβώς το σημείο εκκρίνει περισσότερη μελανίνη από οπουδήποτε αλλού, με αποτέλεσμα η περιοχή να αποκτά μια σκούρα απόχρωση.

Πέρα από τους δύο προαναφερθέντες λόγους που δημιουργούν τους μαύρους κύκλους υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Ενας από τους σοβαρότερους είναι η οξείδωση των αιμοφόρων αγγείων. Με απλά λόγια ένας λόγος που μπορεί να κάνει πιο εμφανείς του μαύρους κύκλους είναι ένας μικροτραυματισμός στην περιοχή.

Με βάση όλα αυτά συμπεραίνεται ότι μαγική συνταγή που να εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους… δεν υπάρχει.

Σακούλες κάτω από τα μάτια

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια δημιουργούνται λόγω της συσσώρευσης υγρού στην περιοχή, ή λόγω κάποιας ασθένειας, ή λόγω κάποιας  αλλεργίας, ή απλά λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού που προκαλεί κατακράτηση υγρών. Η αποφυγή του αλατιού και η αποφυγή κατανάλωσης τροφών που προκαλούν κατακράτηση υγρών μπορεί να εξομαλύνει το πρόβλημα.

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα