24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διπλή αποζημίωση για ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω κουρεμένων ενοικίων

Έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα μηνιαία μισθώματα Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αφού εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια λόγω της πανδημίας από τους ενοικιαστές τους.

Ο υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή του στην Καθημερινή προανήγγειλε και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, χωρίς δήλωση για τον τελευταίο μήνα.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζουν την διαδικασία καταβολής αποζημίωσης η οποία θα είναι απλουστευμένη, χωρίς την υποβολή νέας αίτησης πέραν αυτής που θα πρέπει να υποβληθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαρτίου για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου.

Έτσι, οι πληρωμές σχεδιάζεται να γίνουν με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων Φεβρουαρίου δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στις επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και δικαιούνται πλήρη απαλλαγή καταβολής ενοικίου ενώ δεν αποκλείονται πρόσθετες ενέργειες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και όσους δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίων 40% για κύρια κατοικία (λόγω αναστολής σύμβασης εργασίας) και φοιτητική στέγη.

Να υπενθυμίσουμε, ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει εξ ολοκλήρου ή στο 40% τα ενοίκια επιχειρήσεων και εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και τον Απρίλιο καθώς τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται.

Η ΠΟΜΙΔΑ αντιδρά σε ενδεχόμενη επέκταση του μέτρου των επαγγελματικών μισθώσεων, αφού με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη εκφράζει την έντονη αντίθεση της ΠΟΜΙΔΑ σε οποιαδήποτε σκέψη για αναγκαστική παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στη λήψη τέτοιου είδους μέτρων θα πρέπει να τεθεί σειρά προϋποθέσεων που θα προστατεύουν τόσο τους ιδιοκτήτες από τον κίνδυνο επιστροφής στο μεταπολεμικό ενοικιοστάσιο όσο και τους επαγγελματίες που έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως:

  1. Η παρέμβαση να αφορά αποκλειστικά τις μισθώσεις επιχειρήσεων που «έκλεισαν με κρατική εντολή».
  2. Η παράταση να περιοριστεί σε χρόνο ίσο με το διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές έμειναν κλειστές.
  3. Η ρύθμιση να αφορά ατομικά και αποκλειστικά το μελλοντικό χρόνο λήξης κάθε μίσθωσης, και να μην συνοδεύεται από οποιαδήποτε γενική απαγόρευση προσφυγής στη Δικαιοσύνη ή απαγόρευση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.
  4. Η παράταση να ισχύει μόνο για τους συνεπείς στην καταβολή των ενοικίων μισθωτές.
  5. Να τερματιστεί η αναγκαστική μείωση των ενοικίων μόλις ανοίξει η αγορά και να προβλεφθεί αναστολή των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο και για τους ιδιοκτήτες που έχουν μετατραπεί σε ομάδα «πληττομένων χωρίς ΚΑΔ».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα