22.3 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη το Μουσείο του Λεοντείου Λυκείου

0DB9BEC6998ED37ABD7FF27BE040EF16Η ιστορία δύο περίπου αιώνων λειτουργίας του Λεοντείου Λυκείου στην Αθήνα ξετυλίγεται στο  Μουσείο των Μαριανών Αδελφών «Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin», που ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές, γονείς, αποφοίτους, φιλότεχνους, εκπαιδευτικές κοινότητες, μελετητές, καθώς και στο ευρύ κοινό την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.00, στο κτίριο της οδού Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά οργανώνεται ένα μουσείο με βασικό σκοπό την πολυδιάστατη λειτουργία του ως χώρος μνήμης, εκμάθησης και αναψυχής και για τον λόγο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μουσειολογική μελέτη από την Λουϊζα Καραπιδάκη, ώστε οι πληροφορίες να είναι σαφείς και τεκμηριωμένες και να δίδονται με εύληπτο τρόπο συμβάλλοντας και στην τέρψη της ψυχής.

Άλλωστε,  είναι προφανές ότι το μονογραφικό μουσείο ενός σχολείου που έχει διανύσει 176 χρόνια ζωής, προσφέρει ποικίλο υλικό με  στόχο ένα πολύπλευρο διδακτικό ρόλο, τόσο για την ιστορία του ως εκπαιδευτήριο, όσο και για το τάγμα των Μαριανών Αδελφών (Frères Maristes) που το διοικεί.

Επίσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως χώρος μνήμης, αφού στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο,  δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της εποχής του, το οποίο σε μία δεκαετία θα συμπληρώσει 100 χρόνια από την κατασκευή του.

Τέλος, το Μουσείο δεν αποτελεί μόνο ένα χώρο απλής  καταγραφής, αλλά έναν ιμάντα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και έχει διαρθρωθεί έτσι ώστε οι παράλληλες δραστηριότητες που θα φιλοξενεί, να το διατηρούν ως ζωντανό πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Στα άμεσα σχέδια συμπεριλαμβάνεται η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων, ενημερωτικών ημερίδων, συναντήσεων, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων  και άλλων δράσεων.

Ανάμεσα στα εκθέματα της Ιστορίας των δύο σχολείων, Λεοντείου Πατησίων και Λεοντείου Νέας Σμύρνης,  συγκαταλέγονται και έργα αποφοίτων που διέπρεψαν στις Τέχνες και τα Γράμματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τιμώντας τους μαθητές που κάθισαν στα θρανία των δύο παραρτημάτων του Λεοντείου Λυκείου.

Ώρες λειτουργίας: έως και τις 20 Ιουλίου καθημερνά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής 09.00-13.00.

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα ανακοινωθεί το τελικό ωράριο λειτουργίας.

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα