18 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Λίγκα των 4 δισ., ο ρόλος της JPMorgan και το σχίσμα στο ποδόσφαιρο

Eξι ομάδες από την Αγγλία, τρεις από την Ισπανία και άλλες τόσες από την Ιταλία ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής τη δημιουργία της European Super League, μιας διοργάνωσης που στρέφεται ευθέως ανταγωνιστικά απέναντι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, και δη του Champions League. 

Φυσικά, κίνητρο των 12 ομάδων (Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν), στις οποίες θα προστεθούν άλλες τρεις στο άμεσο μέλλον, είναι το κέρδος, καθώς με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα λαμβάνουν τριπλάσια χρήματα σε σχέση με αυτά που τους έδινε η UEFA για να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.

Ο ρόλος της JPMorgan

Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κίνηση έρχεται εν μέσω πανδημίας, καθώς οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες -και όχι μόνο- είδαν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Τη νέα διοργάνωση θα χρηματοδοτεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase, που διά του εκπροσώπου της παραδέχθηκε την εμπλοκή της («μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιχείρηση»), αλλά αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι η αμερικανική τράπεζα θα χρηματοδοτήσει με πάνω από 6 δισ. δολάρια τη Λίγκα… για αρχή -δηλαδή χωρίς καν οι ομάδες να παίξουν αγώνες. Ενώ, όπως έγραψαν οι Financial Times, η JPMorgan, μία από τις κορυφαίες τράπεζες επενδύσεων στον κόσμο, θα δώσει στους συλλόγους ένα μακροπρόθεσμο δάνειο (23 ετών) με επιτόκιο 2%-3%. Προσθέτοντας ότι τα 12 ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλες τρεις ομάδες που θα ενταχθούν σύντομα στη Λίγκα, θα μοιραστούν και… μπόνους καλωσορίσματος (welcome bonus) ύψους 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 200 έως 300 εκατ. ευρώ η καθεμία.

Από την πλευρά τους, οι ομάδες στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για «να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια υποδομής και να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας».

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, υπολογίζεται ότι η ομάδα που θα κερδίζει το European Super League θα βάζει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ περίπου, όταν ο φετινός νικητής του Champions League θα εισπράξει «μόλις» 120 εκατ. ευρώ.

Οργή από UEFA, αντιδράσεις ακόμα και από αρχηγούς κρατών

Η ανακοίνωση δημιουργίας της European Super League δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό υπήρχαν όχι απλώς φήμες, αλλά ενδείξεις ότι οι «μεγάλοι» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ετοιμάζουν το δικό τους «πρωτάθλημα», κάτι που φυσικά γνώριζε η UEFA. Η οποία αντέδρασε με οργή, διά στόματος του προέδρου της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, που απείλησε με αυστηρές κυρώσεις όχι απλώς τις ομάδες, αλλά και τους παίκτες που θα αγωνιστούν με αυτές στη European Super League. 

«Όποιος ποδοσφαιριστής αγωνιστεί στην κλειστή λίγκα, θα αποβληθεί αυτομάτως από το Euro αλλά και από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι σαν να φτύνουν στο πρόσωπο όσων αγαπάμε το ποδόσφαιρο και στην κοινωνία μας. Δεν θα τους αφήσουμε να μας πάρουν το ποδόσφαιρο», είπε ο Τσέφεριν, εξαπολύοντας μύδρους κατά των εμπνευστών της ιδέας.

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν από ποδοσφαιριστές -ακόμα και από δύο που αγωνίζονται σε ομάδες των «12» που θα συμμετέχουν στη European Super League-, παλαίμαχους παίκτες, παράγοντες, φιλάθλους, ακόμα και από αρχηγούς κρατών (όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι), που άσκησαν σκληρή κριτική για τα νέα δεδομένα που διαγράφονται στον ευρωπαϊκό χάρτη του ποδοσφαίρου.

imiresia.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα