18.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Νέα Σμύρνη του Μύρωνα Στρατή

Ο Μύρωνας Στρατής δεν χρειάζεται καλλιτεχνικές συστάσεις. Εδώ και χρόνια έχει ένα πιστό κοινό που τον ακολουθεί – το οποίο όλο και μεγαλώνει- ενώ κάθε δουλειά του χαρακτηρίζεται πάντα από έναν υψηλό πήχη ποιότητας. Κάτι που, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό για εκείνον είναι ότι αποτελεί υπόδείγμα Νέοσμυρνιώτη που αγαπά πολύ την “πόλη του” -όπως την χαρακτηρίζει. Μάλιστα, όχι μόνο μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και έμεινε περίπου μέχρι τα 13 του εκεί αλλά μετά μετακόμισε για μερικά χρόνια, πιο νότια, στη Βούλα για να επιστρέψει και πάλι στη Νέα Σμύρνη. Έίναι προφανές πως μιλάμε για ένα μεγάλο love story με την περιοχή το οποίο γνωρίζουμε σήμερα.

Τα πρώτα χρόνια στη Νέα Σμύρνη

“Μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, πήγα γυμνάσιο στη Βούλα και μετά ξαναγύρισα όταν ήμουν 20 χρονών, πάλι εδώ. Πιο νότιος δεν πάει! Ως παιδί θυμάμαι πως ήμουν παιδί του διαμερίσματος. Είχα, δηλαδή, μία μαμά πολύ προστατευτική και είχαμε ένα διαμέρισμα 80ς με μεγάλο διάδρομο που έκανα ποδήλατο εκεί για να καταλάβεις. Πολύ μεγάλος, ίσως είχαμε πάει ήδη και Βούλα, ξεκίνησα να βγαίνω και να πηγαίνω βόλτες στην Γλυφάδα. Πάντα στα Νότια. Αυτή ήταν η εφηβεία μου και στην Γλυφάδα απογαλακτίστηκα. Κλασικά έπερνα το λεωφορείο με τους φίλους μου μετά το σχολείο και πηγαίναμε βόλτες. Θυμάμαι με 5000 δραχμές στην τσέπη, κάναμε πολλά πράγματα τότε, πίναμε καφέ, πηγαίναμε σινεμά, τρώγαμε και δύο σουβλάκια. Με ένα πεντοχίλιαρο ήσουν πολύ άνετος. Εννοείται, ακόμη θυμάμαι ποιο λεωφορείο έπερνα. Ήταν είτε το Α1 είτε το Α2. Το Α1 πήγαινε Πειραιά, το Α2 πήγαινε Αθήνα αλλά επειδή και τα δύο ξεκινούσαν από τη Βούλα, όποιο και να παίρναμε μας πήγαινε στη Γλυφάδα. Υπήρχε και ένα Ε το οποίο ήταν express και οι οδηγοί πήγαιναν με 500 χιλιόμετρα. Μπαίναμε μέσα και κρατιόμασταν για να μην πετάξουμε.”

Η Νέα Σμύρνη σήμερα

“Το πιο χαρακτηριστικό της είναι η πλατεία νομίζω, η όλη διαμόρφωση που υπάρχει εκεί. Ο πεζόδρομος δεξιά-αριστερά είναι σημείο αναφοράς, νομίζω όλοι έχουν κάνει ένα πέρασμα από εκεί. Η πλατεία έχει τα πάντα, από φαγητό, από μπαρ, από αγορά. Είναι ένας πολύ ωραίος μικρόκοσμος. Εγώ δε μένω πια δίπλα στην πλατεία όπως παλιά αλλά, ας πούμε μπορεί να θέλω να φτιάξω ένα κέηκ και να έχω ξεχάσει να πάρω αλεύρι. Κάτω από το σπίτι μου, που είναι γειτονιά, έχω πέντε σούπερ μάρκετ που μπορώ να πάω. Είναι η πόλη του ‘μαζί’ υπάρχει πρόληψη για όλα. 


Επίσης, εννοείται πως δεν χρειάζεσαι μέσο. Αν και έχω αμάξι, το χρησιμοποιώ ελάχιστα. Από το σπίτι μου για να πάω στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, είμαι 7 λεπτά με τα πόδια, δεν υπάρχει λόγος να πάρω αμάξι.  Κάτι άλλο που μπορώ να πω για τη Νέα Σμύρνη είναι πως έχει τους πιο περήφανους για την πόλη τους κατοίκους της Αθήνας. Ο Νεοσμυρνιώτης την έχει τη Νέα Σμύρνη πολύ ψηλά στο μυαλό του, το νιώθεις αυτό από το πρώτο λεπτο. Το λέω με σιγουριά επειδή εδώ έχω φίλους, οικογένεια, συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο. Είναι μία πόλη η οποία δεν είναι generic, στους κατοίκους δημιουργεί πολύ το αίσθημα της ‘ιδιοκτησίας’ με την έννοια αυτή είναι η πόλη μου και την αγαπώ.”

Η πρώτη επίσκεψη σε κινηματογράφο


“Το πρώτο σινεμά που πήγα ποτέ στη ζωή μου ήταν για να δω το Batman, δε θυμάμαι χρονολογία γιατί ήταν πολύ παλιά, θυμάμαι πως ήταν εκείνο που έκανε ο Jack Nicholson τον Joker. Πήγα με τον πατέρα μου και το είδαμε στον Άτταλο στη Νέα Σμύρνη. Και το αστείο είναι ότι πήγα στον ίδιο κινηματογράφο και πριν λίγες ημέρες και είδα μία ταινία εκεί. Είναι από τα πιο vintage, κουκλίστικα σινεμά που υπάρχουν στην Αθήνα. Είναι ολόιδιο με τότε. Μπορείς να πάρεις κόκκινο κρασί σε γυάλινο ποτήρι και να δεις την ταινία σου, είναι απλά φοβερό. Στο μπαρ του μπορείς να πάρεις πράγματα που δεν υπάρχουν σε multiplex έτσι η όλη εμπειρία θέασης παίρνει άλλη διάσταση”.

Τι δεν είναι γνωστό για τη Νέα Σμύρνη


“Γενικώς, υπάρχουν ωραία μέρη που έχουν πολύ κόσμο, μία συγκεκριμένη ώρα. Αν μένεις εδώ ξέρεις ποιες ώρες μπορεί να πας για να περάσεις καλά, πότε είναι πιο χαλαρά, πότε όχι. Κάτι άλλο, ένα trivia της Νέας Σμύρνης που δεν είναι γνωστό είναι πως παλιά στα συντριβάνια και στις λίμνες της, είχε κύκνους. Το θυμάμαι έντονα, ήμουν πολύ παιδάκι, μιλάμε για τέλη 80ς αλλά το θυμάμαι πολύ καθαρά. Μία φορά μάλιστα πήγε να με δαγκώσει κιόλας ένας. Πήγα να τον ταΐσω και με δάγκωσε. Ήμουν πολύ μικρός. Σε άλλες χώρες γίνεται χαμός από αυτά τα πτηνά, στην Ελλάδα όχι τόσο. Θα ήθελα να είχαμε περισσότερα και στην χώρα μας, κύκνους, παπάκια κλπ θα χαιρόμουν πολύ γιατί το έχω συνδυάσει με παιδικές αναμνήσεις.”

Το καλύτερο γλυκό της Νέας Σμύρνης


“Η Νέα Σμύρνη έχει πολλά κρυμμένα διαμαντάκια. Ένα που μου αρέσει πάρα πολύ είναι ένα παγωτατζίδικο πάνω στην Βενιζέλου που λέγεται ‘Cremeria Vienna’. Έχει από τα πιο ωραία παγωτά ιταλικού τύπου, που εμένα μου αρέσουν πολύ και το επισκέπτομαι συχνά. Δηλαδή, αν βγω για ένα περίπατο θα πάω για να πάρω μία μπάλα παγωτό ή θα πάω να φάω ένα τιραμισού που είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. 


Επίσης, ένα άλλο μαγαζί που βρίσκεται εδώ πολλά πολλά χρόνια και είμαι περήφανος που είναι στην πόλη μου, είναι ο ‘Κούτρας’. Έίναι ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο, πάνω στη Βενιζέλου και για εμένα κάνει το πιο ωραίο γαλακτομπούρεκο στην Αθήνα. Φαντάσου, έχουμε κάνει και …διαγωνισμό με πέντε πυροβολημένους φίλους μου. Εχουμε πάρει πέντε γλυκά από τα πιο φημισμένα ας πούμε ζαχαροπλαστεία της Αθήνα και όλοι ψηφίσαμε τον Κούτρα ως το καλύτερο.

Το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει μία αίσθηση από πορτοκάλι -που εγώ το λατρεύω αυτό- και είναι το πιο ανώμαλα καραμελωμένο νόστιμο γαλακτομπούρεκο που έχεις φάει ποτέ στη ζωή σου. Το βάζω πάνω από οποιοδήποτε άλλο.”

Νέα Σμύρνη και πρώτο ραντεβού

“Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο  για τον κάθε άνθρωπο. Γιατί κάποιος θέλει να κάνει κάτι πιο ρομαντικό, κάποιος θέλει απλά να βγει και να πιει ένα ποτό. Πάντως, η Νέα Σμύρνη έχει από όλα. Από το να περπατήσεις στην πλατεία πάνω κάτω, μέχρι να πας στο Άλσος. Μπορεί στο Άλσος ο περισσότερος κόσμος να πάει για να αθληθεί επειδή έχει πολύ πράσινο αλλά δεν παύει να είναι πανέμορφο και για συνάντηση. Άνετα, μπορείς να πας απογευματάκι για μία ρομαντική βόλτα εκεί. Εγώ θα είχα να προτείνω πάρα πολλά πράγματα. Μπορείς, ακόμα, να πιεις ένα πότο Σάββατο βράδυ στο ‘New Habits‘,το πιο διάσημο μπαρ της πλατείας που επειδή σίγουρα θα έχει τόσο πολύ κόσμο, μοιραία το κορίτσι με το οποίο θα βγεις θα πέσει πάνω σου δε γίνεται αλλιώς. Είναι μια πόλη που έχει τα πάντα.”

Η Νέα Σμύρνη δίνει βάση στα πολιτιστικά δρώμενα

“Η Νέα Σμύρνη είναι ένας δήμος που είναι εξαιρετικά δραστηριοποιημένος πολιτιστικά. Όπως και να διαχειρίζεται ένας δήμος τους πόρους του, χαίρεσαι όταν τον βλέπεις να διοργανώνει τόσες πολλές συναυλίες κάθε χρόνο . Ξέρεις διαχρονικά ότι το καλοκαίρι θα γίνουν 10-15 συναυλίες στο Άλσος και εκεί θα δεις τα μεγαλύτερα και πιο αγαπημένα ονόματα. Έχει τύχει και έχω παίξει και εγώ εκεί σε συναυλία του Δήμου. Δε μπορούσα να μη λέω συνέχεια ‘να παιδιά το παλιό μου το σπίτι το βλέπουμε από εδώ’. Μου φάνηκε πολύ ωραίο και είχε την πλάκα του.

Με δύο λέξεις θα χαρακτήριζα τη Νέα Σμύρνη ανθρώπινη και ισορροπημένη σαν περιοχή. Τι πάει να πει ισορροπημένη. Δεν είναι ούτε υπερβολικά κυριλέ, ούτε ανήκει στα πιο λαϊκά προάστια  με την καλή έννοια. Ισορροπεί ανάμεσα σε πολλά πράγματα και πολλές τάσεις. Οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν εδώ ήταν από τη Σμύρνη, οπότε έχει και αυτό τον βαθύ πολιτισμό. Έχει να κάνει με ωραίους ανθρώπους καθώς πολλοί κάτοικοι έχουν πχ ένα παππού πρόσφυγα από τη Σμύρνη. Γενικώς, την αγαπώ”

Noupou.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα