14.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Καλλιακμάνης: Επιδιώκουμε, με πενιχρά μέσα, την ασφάλεια των πολιτών και καλύτερα αποτελέσματα

Για την δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και για τα περιστατικά βίας ,ανομίας και εγκληματικότητας που σημειώνονται μας μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής  Αττικής κ. Γιώργος  Καλλιακμάνης.

Συνέντευξη στη Σοφία Χύτου

Ο κ. Καλλιακμάνης επεσήμανε πως η Ελληνική Αστυνομία καλείται να φέρει εις πέρας το έργο της σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς δεν έχει την απαιτούμενη συμπαράσταση από τους κρατικούς φορείς. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, τα αποτελέσματα είναι θετικά έτσι όπως αποτυπώνονται  στα στατιστικά στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια και δείχνουν το έργο και την αποτελεσματικότητά της.

Παράλληλα,ανέφερε και ορισμένους στόχους που έχουν τεθεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση του Σώματος,όπως η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και η τεχνολογία που πρέπει να τεθεί στη διάθεση του Έλληνα Αστυνομικού για να βοηθήσει στην ασφάλεια του πολίτη.

                      

 

Κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις είναι καθημερινό φαινόμενο, πλέον, με τους πολίτες ΝΑ νιώθουν ανασφαλείς. Τι φταίει; Τι μπορεί να αλλάξει;

 

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί μου παρέχεται την ευκαιρία, να ενημερώσω πλήρως και τεκμηριωμένα, από την πλευρά μου την κοινή γνώμη. Είναι γεγονός πως όταν ο πολίτης βιώνει, βλέπει και διαβάζει καθημερινά διάφορα περιστατικά βίας, ανομίας και εγκληματικότητας, όπως φόνους, κακοποιήσεις, βασανισμούς, κλοπές ληστείες, αρπαγές, κ.λπ., νιώθει ενδόμυχα, έστω και αν δεν του έχει συμβεί ποτέ παρόμοιο περιστατικό, ότι κινδυνεύει πραγματικά τόσο μέσα στο σπίτι του, όσο και στο δρόμο, στην εργασία του, στις κοινωνικές του επαφές, κ.λπ. Θεωρεί, λοιπόν, και δικαίως το πράττει, ότι εξ αντικειμένου η υποχρέωση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία και στο προσωπικό της.

Πράγματι, η Πολιτεία έχει αναθέσει στην Ελληνική Αστυνομία την ευθύνη παροχής υπηρεσιών τάξης, ασφάλειας και τροχαίας στο Σώμα. Τα αγαθά, όμως, αυτά δεν είναι αυτονόητα, δεν παρέχονται σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά απαιτούν πρακτική και πραγματική παρουσία ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο όπου εκδηλώνονται οι παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές.

Είναι γνωστό ότι η πατρίδα μας από πολύ τώρα καιρό βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και έχει φέρει πολύ κόσμο σε απόγνωση, στην ανεργία και στην ανάγκη αναζήτησης μεθόδων και τρόπων επιβίωσης, ακόμη και μέσα από την παραβατικότητα, άρα η αύξηση της εγκληματικότητας συνδέεται άμεσα με τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η εθνική οικονομική ανέχεια, όμως, δεν επιτρέπει και την πρόσληψη του απαιτούμενου από τις ανάγκες και τις διαμορφούμενες συνθήκες, ανθρώπινου δυναμικού, ούτε και την προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής, που απαιτείται για χρήση από την Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, μας προέκυψε και μείζον πρόβλημα μεταναστευτικής μετακίνησης, για λόγους που η γεωπολιτική επιστήμη γνωρίζει κάλλιον εμού. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, όπως και κάθε νέου, που εύχομαι να μην προκύψει, ανατέθηκε στην Αστυνομία, κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Εξ ανάγκης απορρόφησε και συνεχίζει να απορροφά μεγάλο αριθμό συναδέλφων μου, που αφαιρέθηκαν από τη  μάχιμη αστυνόμευση, προκειμένου να στελεχώσουν τα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, τα Κέντρα Ταυτοποίησης και Υποδοχής, τη φρούρηση των συνόρων και των οδών μεταφοράς των αλλοδαπών από τα κάθε είδους κυκλώματα, αλλά και πολλές άλλες συναφείς δομές. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται, έφυγαν από τον τόπο τους, μετακινήθηκαν στη χώρα μας αναγκαστικά, με προοπτική να εγκατασταθούν σε μια χώρα της Ευρώπης, που επιθυμούσαν, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό, για πολλούς λόγους. Η βίαιη παραμονή τους εδώ, οι συνθήκες ζωής που έχασαν και αυτές που αντιμετωπίζουν, δυστυχώς ανάγκασαν πολλούς απ’ αυτούς, να εκτραπούν από τη νομιμότητα, να παραβατούν και να αυξάνουν την εγκληματικότητα. Δυστυχώς, στα μεγάλα αυτά προβλήματα, η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει τη συμπαράσταση, όσο πρέπει, όλων των κρατικών φορέων (δικαιοσύνη, Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ.) που έχουν λόγο στη μείωση της εγκληματικότητας. Αυτό που απαιτείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι να αναδειχθεί επικοινωνιακά το ζήτημα, όχι ως έλλειμμα της Αστυνομίας, που πιθανόν «πουλάει» περισσότερο, όπως ακούγεται στην πιάτσα των μέσων ενημέρωσης, αλλά ως συνολικό έλλειμμα της Πολιτείας, της κοινωνίας και των συναρμόδιων αρχών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ριζικά, αποτελεσματικά και επ’ ωφελεία των πολιτών, αλλά και της εθνικής οικονομίας, αφού σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι επενδυτές προστρέχουν να επενδύσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας, την οικονομία, την ανεργία και τη μείωση της εγκληματικότητας. Υπάρχει, λοιπόν, λύση, είναι εφικτή η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η συνακόλουθη αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά απαιτείται εθνική συνεννόηση, σύνεση, προσπάθεια και αποτελεσματικότητα.

 

Κύριε Καλλιακμάνη κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι στατιστικές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας;

 

Οι στατιστικές ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα εκείνη, που ο κάθε αναγνώστης επιθυμεί να αντιληφθεί ή να αποδεχθεί. Για την Αστυνομία, τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το έργο και την αποτελεσματικότητά της. Καταδεικνύουν πολλές φορές και λάθη, επιβάλλουν μέτρα επανακαθορισμού δράσεων, επίτευξης ή μη των στόχων του επιχειρησιακού σχεδιασμού κ.λπ. Προφανώς δεν είμαστε ποτέ πλήρως ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, όσο καλό και αν είναι για μας, επειδή η φιλοσοφία τόσο της Ηγεσίας, όσο και των συναδέλφων μου είναι ότι ο «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Συνεπώς επιδιώκουμε, με πενιχρά μέσα, με ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό, με τρομερές δυσχέρειες, αλλά με περίσσευμα φιλότιμου, με υπέρ-προσπάθειες, με αφιέρωση χρόνου σε βάρος των οικογενειών μας, με ελάχιστη αμοιβή, αγόγγυστα και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα, μια άλλη ανάγνωση των ίδιων στοιχείων, από ανθρώπους που είναι δύσπιστοι, που εχθρεύονται την Αστυνομία, που η πολιτική τους είναι σε άλλη κατεύθυνση, που δεν επιθυμούν τη νομιμότητα, τη φιλική στάση απέναντι στο νόμο και την ευταξία, που έχουν όφελος προσωπικό από τη διατύπωση κατηγοριών και ψεύτικων καταγγελιών σε βάρος της Αστυνομίας, τα στατιστικά θεωρούνται χαλκευμένα, ψευδή, υπερβολικά και όλα τα συναφή. Δεν θα συνεννοηθούμε ποτέ με αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα βρούμε κοινές γραμμές δράσης. Όμως, νομίζω ότι αποτελεί μείζονα πρόκληση για εσάς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εννοώ, να συλλέξετε και να αναλύσετε τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε βάρος της λεγόμενης βαριάς εγκληματικότητας, της εγκληματικότητας που είναι οργανωμένη, που έχει για στελέχη σκληρούς και αδίστακτους κακοποιούς, τρομοκράτες, παρακρατικούς, απατεώνες κάθε λογής, προερχόμενους από κλειστές κοινωνίες και «άβατα» πολιτικοκοινωνικά, που ελέγχουν και συνεργάζονται με πολλούς ανθρώπους της εγχώριας και αλλοδαπής εγκληματογένεσης και εύκολα θα διαπιστώσετε ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους μου είναι, χωρίς καμιά υπερβολή, ήρωες. Είναι τα πρόσωπα που αφιερώνουν όλη τους την υπηρεσιακή φροντίδα στο συνάνθρωπο, αδιαφορώντας για τις απειλές που δέχονται σε προσωπικό και οικογενειακό, πολλές φορές, επίπεδο, που δεν έχουν προστασία και σιγουριά από την πολιτεία, που είναι επί ξύλου κρεμάμενοι όταν τους συμβεί η «στραβή», αφού θα είναι μόνοι τους απέναντι στον κακοποιό ή στον εισαγγελέα, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Συνεπώς, τα στατιστικά στοιχεία είναι χρήσιμα για ανάλυση και εκμετάλλευση, όχι για εντυπωσιασμούς, αλλά για αποφυγή λαθών, καλύτερη οργάνωση, πληρέστερο σχεδιασμό και περισσότερα αποτελέσματα. Προφανώς ποτέ δεν θα εξαλειφθεί το έγκλημα, που είναι συνυφασμένο με τη ζωή και την κοινωνία, δεν θα μηδενισθούν τα στατιστικά, αλλά μπορεί να μετριασθούν οι συνέπειές τους και η κοινωνία να αισθάνεται και να είναι βέβαιη ότι κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω μεριμνούν συνέχεια για αυτούς και για την ασφάλειά τους.

 

 

Από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής σε τι κατάσταση βρίσκεστε; Περιπολικά οχήματα, αλεξίσφαιρα, σκοπιές, σε τι κατάσταση είναι;

 

Η κατάσταση είναι ζοφερή, λόγω των σοβαρών οικονομικών δυσχερειών που προανέφερα. Όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και γκρίνια. Οι προκλητικές και άσκοπες επιθέσεις ατόμων σε βάρος μας και σε βάρος των υποδομών μας, που εν τέλει οδηγούν στην επιβάρυνση του φορολογούμενου, την κάνουν ακόμα χειρότερη. Όταν καίνε περιπολικά, όταν σπάνε σκοπιές, όταν καταστρέφουν κτίρια και υποδομές, κάποιος πρέπει να τα αναπληρώσει. Δυστυχώς, όπως πληροφορούμε, το Υπουργείο Οικονομικών δεν εγκρίνει τις αιτήσεις που υποβάλλονται από το Αρχηγείο για έγκριση πιστώσεων για προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής. Προσπάθειες γίνονται και είναι σημαντικές, για προμήθεια οχημάτων και άλλων μέσων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, η Ελληνική Αστυνομία να απορροφήσει κάθε ευρώ και να διεκδικήσει περισσότερα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες. Είναι πρώτιστος στόχος για μας η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του Σώματος, επειδή μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα με μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η τεχνολογία πρέπει να τεθεί στη διάθεση του Έλληνα Αστυνομικού και να βοηθήσει στην ασφάλεια του πολίτη.

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα