20.7 C
Néa Smýrni
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Πληθαίνουν τα κρούσματα στα αστικά κέντρα

Αυξάνονται σημαντικά τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός το οποίο αν και δεν ανησυχεί έντονα τους επιδημιολόγους, αποτυπώνει τις επιπτώσεις της εισόδου των τουριστών στη χώρα. Μέχρι τώρα τα απόλυτα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν 106 νέα κρούσματα στην Αθήνα και 59 στη Θεσσαλονίκη, μετά την 1η Ιουλίου και το ουσιαστικό άνοιγμα των αεροδρομίων των δύο πόλεων.

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το απόγευμα της Τετάρτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 32, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

  • 9 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 5 είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 8 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 6 στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
  • 1 κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης,
  • 1 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου,
  • 1 στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας,
  • 1 στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4077 ήτοι 668 περισσότερα από το τέλος Ιουνίου. Περισσότερα από τα μισά είναι εισαγόμενα, ενώ πάνω από τα 2/3 των υπολοίπων εγχωρίων αφορούν τις δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας.

Η επιδημία κινείται σταθερά ανοδικά καθώς φαίνεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 30 νέα εγχώρια κρούσματα να επιβεβαιώνονται καθημερινά. πίσω από αυτά υπάρχουν αρκετά -ίσως περισσότερα- τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί, παρά την καλή δουλειά σε επίπεδο ιχνηλασιμότητα η οποία διενεργείται από τις υγειονομικές αρχές.

Θα πρέπει να πούμε ότι το γεγονός πως σημαντικός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται σε περιοχές με αυξημένο πληθυσμό είναι λογικό, όμως την ίδια στιγμή ο ιός βρίσκει και έδαφος να μεταδοθεί ευκολότερα. Για την ώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αν και χθες σημειώθηκαν 3 θάνατοι μετά από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που δεν είχαν σημειωθεί απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η κατάληξη μέσα σε ένα 24ωρο τριών συμπολιτών μας μεγάλης ηλικίας δείχνει ότι ο ιός διατηρεί τη δυναμική της επιθετικότητάς του στις ευπαθείς ομάδες. Μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας δείχνουν να είναι πολύ προσεκτικοί, όμως αν η επιδημία συντηρείται σταθερά με δεκάδες νέα κρούσματα καθημερινά, δεν θα αποφύγουμε νέες νοσηλείες από άτομα ευάλωτων ομάδων.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 424675 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6238 (1.5%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Το μεγαλύτερο μέρος από τους ελέγχους αυτούς και από τους οποίους προέκυψε αρνητικό αποτέλεσμα δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Ένας αρνητικός στον κορονοϊό άνθρωπος μπορεί μετά ακόμη και από λίγες ώρες και δη την τρέχουσα περίοδο να μολυνθεί από τον ιό.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα