Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας ζωντανεύουν τον εφιάλτη των lockdown και της αγωνίας για την αντοχή του ΕΣΥ. Το εξαιρετικά μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και η διασπορά του ιού εξαιτίας και της αυξημένης κινητικότητας λόγω καλοκαιριού, κάνουν τους επιστήμονες να μιλούν για πάνω από 4.000 κρούσματα την ημέρα και αν δεν τηρούνται τα μέτρα μέχρι και για 10.000 μολύνσεις.
Αν και οι σκληροί δείκτες παραμένουν σχετικά χαμηλοί, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό. Την ίδια στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου για να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού προκειμένου να οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας και να μην ξαναδούμε το ΕΣΥ στα «κόκκινα».
Η κυβέρνηση έχει ξαναβάλει στο τραπέζι τα τοπικά lockdown, όπως φάνηκε και με την περίπτωση της Μυκόνου, ενώ επιμένει στην προσπάθεια μαζικού εμβολιασμού, λαμβάνοντας και μέτρα υποχρεωτικότητας για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.
«Το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό»
Ενδεικτικό για την επιθετικότητα του ιού είναι τα όσα λέει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαίδης.
«Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε:
«Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε».
Παράλληλα, η Ελένη Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης, όπως τις μάσκες, μπορεί να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Δ είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην ακαδημία Αθηνών σε πάνω από 1000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δ, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.
Επισήμανε ακόμη πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα εξηγεί πως είναι λάθος η προσέγγιση κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα και και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου την γλιτώσαμε.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και με τον κίνδυνο να αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και να υπάρξει εκ νέου δοκιμασία του ΕΣΥ, η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής τρία μέτρα:
1. Τοπικά lockdown
Η διασπορά του ιού σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές ανησυχεί τους ειδικούς και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε lockdown τύπου Μυκόνου στα υπόλοιπα «πορτοκαλί» νησιά (Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης).
Το mini lockdown που εφαρμόστηκε στη Μύκονο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες δεν θα ανανεωθεί από τις 26 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι ειδικοί εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τη λήψη των μέτρων κρίνουν πιθανώς ότι αποδίδουν. Έτσι το μοντέλου Μυκόνου μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.
2. Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Ο δρόμος για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς άνοιξε και επίσημα με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας σήμερα στη Βουλή. Αφορά στης εξής κατηγορίες εργαζομένων:
- σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
- σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
- σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Από την κυβέρνηση υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις για πιθανή επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Αρκετά πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση.
3. Αυξημένα τεστ σε τουριστικούς προορισμούς
Ένα τρίτο μέτρο που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή είναι το αυξημένο testing σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
«Κλειδώνει» η τρίτη δόση από Σεπτέμβριο
Η κυβέρνηση φαίνεται ακόμα να θέλει να εξασφαλίσει την τρίτη δόση εμβολίου και να είναι σε θέση ο κρατικός μηχανισμός να ξεκινήσει εμβολιασμούς από τον Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η τελική κρίση της Επιτροπής θα γνωστοποιηθεί τον Αύγουστο, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν η απόφαση να είναι ειλημμένη και η κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με την Κομισιόν για να εξασφαλίσει την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων των εμβολίων.
Τα επόμενα βήματα είναι κρίσιμα, καθώς δίνεται αγώνας δρόμου με τη διασπορά του ιού προκειμένου να μην πιεστεί εκ νέου του ΕΣΥ και να μην ληφθούν νέα μέτρα. Οι υγειονομικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των εισαγωγών, καθώς μέσα σε ένα μήνα οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξήθηκαν κατά 53%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, για το διάστημα από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 820, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 494. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.66.
Το γεγονός ότι περίπου των 50% των συμπολιτών είναι εμβολιασμένο, δίνει τον χρόνο ώστε να ανακοπεί αυτή η τάση και να οικοδομηθεί ένα μεγαλύτερο και αποτελεσματικό τείχος ανοσίας που δεν θα επιτρέψει πισωγυρίσματα.
tovima.gr