20.5 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊός – Με μοριακό 72 ωρών ή 24ωρο rapid test η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Νέα δεδομένα για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα επεφύλασσε η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σε μια νέα ακόμη αλλαγή οδηγιών από τις αρμόδιες Αρχές -την τρίτη κατά σειρά μέσα σε λίγες ώρες- η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών (αντί 48 ωρών όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), ή rapid test 24 ωρών.

Τα τεστ αφορούν όλους όσοι είναι άνω των 5 ετών.

Σημειώνεται πως το παραπάνω μέτρο αφορά τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους.

Η οδηγία ισχύει «από 19/12 στις 6:00 το πρωί σε όλες τις πύλες εισόδου για όλους τους εισερχόμενους Έλληνες και αλλοδαπούς, είτε εμβολιασμένους είτε ανεμβολίαστους, άνω των πέντε ετών. PCR διάρκειας 72 ώρες πριν την επιβίβαση. Είναι προσωρινό μέτρο για την περίοδο των εορτών. Επίσης, παρέχεται η εναλλακτική λύση rapid τεστ 24 ωρών» είπε συγκεκριμένα η κ. Γκάγκα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά νωρίτερα, όσοι πάνε στο εξωτερικό και μένουν εκεί μόνο για 48 ώρες εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση.

«Ασπίδα» απέναντι στην Όμικρον

Το παραπάνω, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, είναι ένα μέτρο για να ελεγχθεί η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και να αυξηθεί παράλληλα η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση.

Σε δηλώσεις του, κατά την προσέλευση στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως λόγω της παραλλαγής Όμικρον «αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων».

Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του πρωθυπουργού αφορά στο ερώτημα για τα PCR τεστ και τη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου για τα τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους μετακινούνται μεταξύ κρατών. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «δεν αφορά στο εσωτερικό της χώρας».

«Από χθες έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Είναι μέτρο προσωρινό» σημείωναν ακόμη.

Πάντως, σε γλώσσα που φαίνεται να απευθύνεται σε χώρες της ΕΕ που έχουν πρόσφατα αυστηροποιήσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρουν ότι τέτοιοι αυξημένοι περιορισμοί πρέπει να βασίζονται σε «αντικειμενικά κριτήρια» και να μην παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του μπλοκ.

tovima.gr


Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα