18.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορoνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που η νόσος δεν πλήττει μόνο ηλικιωμένους – Τι λέει ο Σ. Τσιόδρας

Η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους. Στη Γαλλία αποδείχθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν κάτω των 60 ετών.

Emergency Department: Doctors, Nurses and Surgeons Push Gurney / Stretcher with Seriously Injured Patient towards the Operating Room. Light Dramatically Turns on.

Ένα νέο ανησυχητικό δεδομένο έχει προκύψει κατά την επιστημονική παρατήρηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στον μέσο όρο των ηλικιών που νοσούν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ στη Γαλλία, αποδείχθηκε ότι είναι κάτω των 60 ετών. Την παραδοχή έκανε ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλομόν την περασμένη Κυριακή:

“Έχουμε σοβαρές περιπτώσεις σε ενήλικες και επιτρέψτε μου να τονίσω ότι πάνω από το 50% των ατόμων που λαμβάνουν εντατική φροντίδα, είναι κάτω των 60 ετών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Υγείας της Γαλλίας, χωρίς να δίνει λεπτομερή ανάλυση του ποσοστού των ατόμων που νοσούν σε μικρότερη ηλικία.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι αυτά τα στοιχεία είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν.

Το γεγονός επιβεβαίωσε, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε:

“Όντως υπάρχουν κάποια ανησυχητικά δεδομένα, ιδιαίτερα από τη Γαλλία την τελευταία εβδομάδα, ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που είναι σοβαρά στην υγεία τους, ενώ είναι νέοι” και συμπλήρωσε:

“Η νόσος μας αφορά όλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το κύριο μήνυμα. Ότι είναι μια νόσος η οποία μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Στους νέους, είναι κάτι σπάνιο και δεν συμβαίνει συχνά με το νέο ιό. Πρέπει όμως όλοι να είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση της υγείας μας. Ακόμα περισσότερο αφορά τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα προσεγγίσουν ή θα προσεγγιστούν από τους επιστρέφοντες νεαρούς φοιτητές στην πατρίδα μας”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Γαλλία αυτή τη στιγμή μετρά 6.663 κρούσματα και 148 θανάτους. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έθεσε σε καραντίνα ολόκληρη τη χώρα και κάτω από την επιτήρηση 100.000 αστυνομικών.

Κορωνοϊός: Τι έχουν δείξει μέχρι στιγμής τα πρώτα στοιχεία στην Ελλάδα

Από την πρώτη αποτύπωση των ηλικιών των πρώτων 190 κρουσμάτων στην Ελλάδα, προέκυψε ότι τα περισσότερα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν όχι στην ηλικιακή ομάδα 65+ που θεωρείται περισσότερο ευάλωτη, αλλά σε μικρότερες ηλικίες, δηλαδή μεταξύ 40 και 64 ετών.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η λοιμοξιωλόγος και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου, επιχείρησε μια πρώτη ερμηνεία:

“Έχουν πέσει λίγο οι ηλικίες. Υπάρχει πιστεύω διαφορετική κατανομή. Οι ηλικιωμένοι, δηλαδή, άρχισαν και φυλάγονται, αυτό πιστεύω εγώ. Γι’ αυτό πηγαίνουμε προς τις ηλικίες τις νεότερες, το οποίο εν μέρει είναι καλό γιατί όσο πιο νέος είσαι τόσο πιο ελαφρά την περνάς τη νόσο. Στο εξωτερικό όλες οι εργασίες λένε, ότι τα μεγάλα άτομα νοσούν σοβαρότερα. Για τα δικά μας δεδομένα κι εμένα μου έκανε κατάπληξη. Περίμενα ότι τα περισσότερα θα ήταν άνω των 70 και δεν είναι. Και τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να έχουν δουλέψει και επιτέλους ίσως έβαλαν μυαλό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και φυλάγονται, δεν πάνε σε συνωστισμούς. Έχουν κοπεί και τα ταξίδια, δεν ταξιδεύουν πια όλοι οι άνθρωποι”, αναφέρει η καθηγήτρια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-aftos-einai-o-logos-pou-i-nosos-den-afora-mono-ilikiomenous-ti-leei-o-s-tsiodras/128538/

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα