του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μπορεί η Λεωφόρος Συγγρού να έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα multiplex. Η αιτία, προφανώς, δεν εντοπίζεται στον οδικό άξονα, που συνδέει την Αθήνα με τη θάλασσα, αλλά σε συσσωρευμένα προβλήματα που προκάλεσε η πολυετής κρίση, όπως η συρρίκνωση των πωλήσεων και η μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος. Αυτό είναι το φόντο πίσω από την αναστολή λειτουργίας του συγκροτήματος Odeon Star City στην Λεωφόρο Συγγρού 111 στην Αθήνα, το οποίο με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι θα “παραμείνει κλειστό λόγω προβλήματος, για λίγες μέρες”.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αναστολή λειτουργίας του κινηματογράφου ήρθε σε συνέχεια της απόκτησης του ακινήτου από την Εθνική Leasing, ως μέρος της συμφωνίας εξυγίανσης με την Δρομέας Ακινήτων (στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρισκόταν το ακίνητο).
Η αναστολή λειτουργίας του Oden Star City έρχεται τέσσερα χρόνια, μετά το “λουκέτο” του πολυκινηματογράφου Odeon Kosmopolis στο Μαρούσι, με το κτήριο να φιλοξενεί σήμερα κατάστημα του γαλλικού ομίλου Leroy Merlin.
Ο πολυκινηματογράφος λειτουργούσε από το 2005, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ταχύτατα, τότε, αναπτυσσόμενης αγοράς των multiplex. Διαθέτει δέκα αίθουσες κινηματογραφικών προβολών, περίπου 1.900 θέσεις, όπως και το πρώτο διαδραστικό κινηματογραφικό πάρκο στην Ελλάδα, όπου προβάλλονταν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Odeon Star City, στην μεταολυμπιακή Αθήνα εκδίδονταν περισσότερο από μισό εκατομμύριο εισιτήρια, ετησίως. Ο ανταγωνισμός από την αλυσίδα Village, τις υπηρεσίες Video on-Demand και η κατάρρευση της ζήτησης, ιδίως από το 2010 κι έπειτα, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των πωλήσεων εισιτηρίων.
Το multiplex της Συγγρού διαχειρίζεται η Odeon Entertainment Management που ανήκει στον όμιλο Odeon που βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόβλημα ρευστότητας.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για την 30η εταιρική χρήση, η Odeon Α.Ε. (Επιχείρηση Δημοσίων Θεαμάτων και Παραγωγής Και Εκμετάλλευσης Οπτικοακουστικών Έργων) εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 71,9 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών, που ανέρχεται σε 13,8 εκατ. ευρώ, είναι μικρότερος από το κόστος πωλήσεων ύψους 14,4 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά την Odeon Entertainment, που διαχειρίζεται τις κινηματογραφικές αίθουσες, στην οικονομική έκθεση του 2018, ο ορκωτός ελεγκτής εφιστά την προσοχή στο θέμα ότι λόγω των συσσωρευμένων ζημιών, “το σύνολο της αξίας των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό και συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920, περί της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας, όπως αυτό έχει αντικατασταθεί από 1/1/2019 από το άρθρο 119 παρ. 4 του Ν.4548/2018”.
Η Odeon Entertainment διαχειρίζεται εκτός από το Odeon Star City, ακόμη 10 πολυκινηματογράφους σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Πάτρα, Ξάνθη και Γλυφάδα, όπως και το χώρο ψυχαγωγίας Aidonakia Playtown.
πηγή: Capital.gr