22.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέχρι 14 Μαρτίου οι μεταδημοτεύσεις και οι εγγραφές ετεροδημοτών

104cef6597ea499d4b3c31db81c466f6ekloges1Η σχετική πρόβλεψη θα ρυθμιστεί νομοθετικά. Το ίδιο ισχύει και για όσους μεταδημοτεύσουν μέχρι την 14η Μαρτίου. Η επίμαχη ρύθμιση είναι αναγκαία καθώς, όπως προκύπτει από το άρθρο 95 της Εκλογικής Νομοθεσίας, οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Ωστόσο στις εκλογές του Μαΐου 2014 διεξάγονται μαζί αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. Οι ετεροδημότες εκλογείς ψηφίζουν για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου στον τόπο διαμονής τους, (στα κοινά τμήματα). Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Όσοι από τους ετεροδημότες εκλογείς επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη μπορούν να το δηλώσουν, έως 14 Μαρτίου, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Σημειώνεται ότι εάν δεν ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για ανάδειξη μελών τουΕυρωκοινοβουλίου αφού σ΄ αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη «Ε».

Τι θα ισχύει για αστυνομικούς και πυροσβέστες 

Τέλος το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και οι στρατιωτικοί, που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή το Λιμενικό Σώμα και οι ναυτικοί, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τόπο που διαμένουν ή υπηρετούν αντίστοιχα. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να δηλώσουν εγγράφως στους Προϊσταμένους ή τους Διοικητές τους, την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, έως και την μεθεπόμενη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Όλοι οι παραπάνω εκλογείς, στους οποίους χορηγείται σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι διαγράφονται με μέριμνα και ευθύνη των προϊσταμένων ή διοικητών τους από τις ειδικές εκλογικές καταστάσεις. Οι εκλογείς, που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή από τις υπηρεσίες τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα