Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι ήταν υποχρέωση της Ελλάδας να σπεύσει σε βοήθεια της γειτονικής Τουρκίας και ότι δεν υπάρχει πίσω από αυτό καμία σκοπιμότητα, ενώ, όπως είπε, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, με την Νέα Δημοκρατία να κατακτά την αυτοδυναμία.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σεισμό που έχει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία και την Συρία. Ήταν υποχρέωσή μας σε ανθρώπινο επίπεδο να σταθούμε δίπλα και να είμαστε από τους πρώτους. Ήταν κίνηση ανθρωπισμού και δεν είχε σκοπιμότητες» , είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε μιλώντας για την Τουρκία: «Έχω πει ότι δεν μας χωρίζει τίποτα από τον τουρκικό λαό . Υπό προϋποθέσεις μέσα από την καταστροφή θα μπορούσε να είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτό εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία. Δεν αλλάζουν τόσο εύκολα οι πολιτικές ξέρετε. Ήμουν από τους πρώτους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που τόνισα την ανάγκη να υπάρξει πιο στέρεη στήριξη στην Τουρκία και θα υπάρξει και διάσκεψη δωρητών. Θέλουμε να βοηθήσουμε να ορθοποδήσει η Τουρκία».
Για την 2η κάλπη, την αυτοδυναμία, αλλά και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες, οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε. Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική, δεν την ήθελα. Θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο». Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τόνισε ότι «συν πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διάφορα το πότε τελικά θα γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσω την τετραετία. Εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη».
Οι πλειστηριασμοί
Για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς που υιοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers, τα λεγόμενα funds, να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς» υπογράμμισε.
Οι παρακολουθήσεις
Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε. «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».
Διαχείριση της ήττας από τον Αλέξη Τσίπρα
Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν υπόνοιες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε ότι «αν δείτε που οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο αυτό, γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και υπάρχει μία ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι πολίτες».
Η κυβέρνηση ηττημένων
Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού μπήκε και η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα επιχειρήσει μία κυβέρνηση ηττημένων. «Ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια. Η κ. Κωνσταντοπούλου του είχε καταλογίσει ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης σήμερα και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά; Όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αποκλείσει μαθηματικά».
https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkyriakosmitsotakis%2Fvideos%2F561376205931526%2F&show_text=false&width=560&t=0
Η Τουρκία
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους φονικούς σεισμούς στην γείτονα λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε ένα κλίμα «δημιουργικής ταύτισης» μεταξύ των δύο λαών». Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε: «Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές.
Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας».
Οι παροχές
Στο ερώτημα για το αν θα έχουμε άλλες παροχές τόνισε ότι δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο μέτρων, ενώ για την ακρίβεια είπε ότι βαίνει μειούμενη. Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο, πλαίσιο – πακέτο στήριξης. Γιατί το κάνουμε τώρα; Γιατί τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στην καλύτερη στιγμή του κατά την διάρκεια της τρέχουσας θητείας του αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και χωρίς κανένα δισταγμό σταχυολόγησε τις δύο πιο δύσκολες».
Το χειρότερο λάθος
Για τις χειρότερες στιγμές της θητείας του, τόνισε. «Το ένα λάθος συνδέεται με τις φυσικές καταστροφές. Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Και βέβαια ένα λάθος ήταν το ζήτημα των υποκλοπών που από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη έκανε λόγο στις σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα που θα γίνουν, αν είναι πάλι πωθυπουργός και στην ενίσχυση των γυναικών στην Κυβέρνηση. «Προφανώς θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες», είπε.