14.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μια δημοτική βιβλιοθήκη που άλλαξε την γειτονιά

Αν και  ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο και η τεχνολογία κατέχουν δεσπόζουσα θέση στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως των νέων, χώροι όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Σμύρνης σε κάνουν να «ταξιδέψεις» σε διαφορετικες εποχές της ανθωπότητητας και να ανακαλύψεις ολόκληρους κόσμους.

Της Σοφίας Χύτου

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Σμύρνης συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας και  αποτελεί ήδη μια από τις ενδιαφέρουσες βιβλιοθήκες της Αθήνας. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο της Νέας Σμύρνης, τη βίλα Βερνίκου, και χαρακτηρίζεται για το ζεστό περιβάλλον, τους ήσυχους χώρους, τα αναγνωστήρια αλλά και την αίθουσα υπολογιστών.

Οι δημότες, την έχουν ήδη αγκαλιάσει καθώς όποια ώρα της ημέρας και αν την επισκεφθείς είναι πάντα γεμάτη με κόσμο  ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την επισκέπτονται αρκετά παιδιά. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης σε υποδέχεται με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση έτοιμο να εξυπηρετήσει τον οποιοδήποτε.

Με ένα κατάλογο περίπου 4000 βιβλίων ο κάθε δημότης έχει τη δυνατότητα είτε να διαβάζει στο χώρο των αναγνωστηρίων είτε να δανείζεται έως 2 βιβλία για 25 ημέρες.Τα βιβλία χωρίζονται ανάλογα με τη θεματολογία σε διάφορες κατηγορίες όπως: γενικά έργα, θρησκεία, κοινωνικές επιστήμες, γλώσσα και γλωσσολογία, θετικές επιστήμες, εφαρμοσμένες επιστήμες και τεχνολογία, τέχνη, γεωγραφία, ιστορία, λογοτεχνία (νεανική, εφηβική, σύγχρονη, κλασσική), φιλοσοφία, ψυχολογία, παραφυσικά φαινόμενα καθώς και θεματολογία επιστημονικού κλάδου. Παράλληλα, έχει και μια μεγάλη συλλογή εγχειριδίων για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σμύρνης.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτελεί και το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί αίθουσα Ηλεκτρονικών υπολογιστών όπου μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά αλλά και ψηφιακές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του κόσμου.  Όσοι είναι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να περάσουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους καθώς υπάρχει πληθώρα βιβλίων νεανικής και παιδικής λογοτεχνίας.

Ωστόσο η αγάπη και το όραμα των ανθρώπων που ασχολούνται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν σταματάει εκεί καθώς ετοιμάζεται και νέα αίθουσα για να καλύψει τις ανάγκες  του αναγνωστικού κοινού ενώ διαμορφώνεται και ο εξωτερικός χώρος για να φιλοξενήσει υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις.

 

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας η Δημοτική  Βιβλιοθήκη Νέας Σμύρνης έχει καταφέρει να πετύχει αξιοθαύμαστα πράγματα όπως πάνω από  3250 επισκέψεις, 1847 μέλη, ενώ την επισκέπτονται συχνά και σχολεία ενώ έχει στο ενεργητικό της και 3 Διεθνείς επισκέψεις σχολείων. Είναι πολύ σημαντικό πως την βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα να την επισκεφθεί όποιος το επιθυμεί καθώς είναι ανοικτή όχι μόνο για τους δημότες της Νέας Σμύρνης αλλά και για το ευρύ κοινό. Ο χώρος συνδυάζει άψογα το παλιό με το καινούριο και δημιουργεί στον επισκέπτη ηρεμία ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί και να μελετήσει με ηρεμία αυτό που τον ενδιαφέρει.

 

Η Δημοτική Βιβίοθήκη βρίσκεται Αϊδινίου 28  Νέα Σμύρνη και για περισσότερες πληροφορίες το τηλέφωνο 213 2025961

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα